Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Háború és béke Kolozsváron

Elkezdődött a báli időszak, a mulatságok, táncos összejövetelek ideje. A vigasság változatlan, a bálozás hagyományai, szokásai azonban nagy változáson mentek át. Egy igazi, tradicionális báli emlékét eleveníti fel Székely Lajos soproni borász.
– 1941 farsangja volt – emlékszik Székely Lajos szőlősgazda és borász. Már megkezdődött a második világháború, a németek lerohanták Lengyelországot, az Atlanti-óceánon német cirkálók és tengeralattjárók süllyesztették el a kereskedelmi hajókat. A bécsi döntés nyomán felszabadult Kolozsváron nagy társadalmi eseményre készültek: két évtizedes szünet után újra megrendezték a farsang nagy eseményét, a jótékony célú Mária Valéria-jelmezbált.
Székely Lajos másodéves joghallgató volt akkor, és nagyon szeretett volna eljutni erre a bálra. Pénz híján gondolt egy merészet: „háborúnak” öltözött. – Amikor a New York szálló bejáratánál a taxiból kiszálltam – meséli –, nagy csődület támadt. Nem is csoda.
Fején Messerschmidt 109-es vadászrepülővel, egyik vállán Tigris-tankkal, a másikon Bohortz légvédelmi ágyúval, mellén a Siegfried és Maginot-vonalat ábrázoló dekorációval, bal lábán Graf von Schpee-cirkáló, jobb lábán egy német tengeralattjáró kicsinyített, kartonpapírból készült és ezüstre festett másával sétált be.
Olyan nagy volt a sikere, hogy a pénztárnál elfelejtették kérni a belépőjegy árát. Amikor a bál főrendezője meglátta, szólt neki, várjon, és pár perc múlva megjelent egy fehér ruhába öltözött, szárnyakat viselő, csinos békeangyallal. Pk ketten, a „háború és béke” vezették a jelmezesek felvonulását. – Óriási sikerünk volt. A fejemen levő repülőgéptől mindenki elámult – mondja Székely Lajos. – Én voltam a világ legboldogabb embere. Szinte csak a békeangyalommal táncoltam, és alig vártam az éjfélt, hogy meglássam a letakart arcát.
A régi bálok hagyománya volt, hogy az éjféli „szuppécsárdás” után vacsora következett. Éjfél előtt a békeangyal eltűnt. Székely Lajos járta az éttermet, a folyosókat, sehol sem találta. Aztán megállította egy ötvenes férfi, hogy valamit mondani akar neki. Az asztalához vezette.
– Akkor tudtam meg, hogy az én békeangyalom egy kedves, csinos, kétlányos anyuka – mosolyodik el az emléken. – Úgy csókolt meg, mintha az édesanyám lenne, és kérte, hogy ne haragudjak rá. Szeretett volna még egyszer úgy istenigazából fiatalosan bálozni. Bár egy világ omlott össze bennem, nem tudtam rá haragudni.
Szerencsére Lajos bácsi a szuppé előtt megismerkedett egy postásruhába öltözött lánnyal, és vele töltötte el a báli éjszakát.
A hétfői újság fényképes riportban adott hírt a jelmezbálról és a „háború és béke” párosról.
– A repülőgépet a prímás kunyerálta el – zárja Székely Lajos. – Megérdemelte, életem legszebb bálján muzsikált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom