Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Habbal fújta be a szennyező osztrák bőrgyárat a Greenpeace

Mivel a bőrgyár nem reagált a Greenpeace felszólítására, a nemzetközi környezetvédő szervezet habbal fújta be a Rába habzásáért felelősének tartott Boxmark feldbachi üzemét. A környezetvédők azt várják a cégtől, hogy őszig szűntesse meg a határértékeket meghaladó szennyezést.
Habbal fújták be a feldbachi Boxmark bőrgyár bejáratát a Greenpeace aktivistái, akik a Rába szennyezése ellen tiltakoztak - közölte a nemzetközi környezetvédő szervezet. A Greenpeace május végén tíznapos ultimátumot adott a bőrgyárnak, hogy tájékoztassa a közvéleményt, milyen intézkedéseket hozott a szennyezés ellen, de nem kaptak választ. Ezért húsz magyar és osztrák aktivista habbal torlaszolta el a gyár bejáratát.

A környezetvédő szervezet azt követeli a Boxmarktól, hogy legkésőbb 2007 őszére feleljen meg az osztrák törvényekben előírt szennyvízkibocsátási határértékeknek, váltsa ki a biológiailag le nem bomló naftalin-szulfonátokat és szűntesse meg a sókibocsátást. A Greenapeace május végén vett mintákat a Boxmark szennyvízéből, amelyeket osztrák, magyar és német laboratóriumokban vizsgáltatott meg. Az eredmények szerint több szennyező anyag is sokszorosan meghaladja a határértéket.

A cég szerint a Greenpeace eredményei "nagyrészt követhetetlen interpretációkon és téves becsléseken alapulnak", a szúrópróbaszerű mintavétel nem lehet mérvadó a határérték tekintetében. A cég közleményében azt is kifogásolta, hogy a Greenpeace egyoldalúan, egyetlen üzemre, a feldbachi Boxmarkra összpontosította kritikáját.

A gyár ellen ugyanakkor a helyi hatóságok is eljárást indítottak. Ha bebizonyosodik, hogy megszegik a környezetvédelmi előírásokat, a járási elöljáróság néhány ezer eurós bírságot szabhat ki, de a működési engedélyt nem vonhatja vissza. A gyárakra valódi nyomást csak a tartományi kormányzatok gyakorolhatnának, azok azonban egyelőre nem léptek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Washingtonban

Tovább olvasom