Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ha ősz, akkor megfázás?

Ahogyan haladunk előre az őszben, egyre több a megfázás, az ebből adódó felső légúti megbetegedés – amire aztán könnyen „ráépül" a fertőzés, akár baktériumos, akár vírusos – és tovább súlyosbítja a helyzetet. A felsőlégúti megbetegedések elkerülhetők, de ha mégsem, akkor is gyorsítható a belőlük való kilábalás. Nem igaz, hogy „gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap".
A változékony, őszi időjárás idején legjobb a réteges öltözködés. Illusztráció: Tésik Attila
A megfázás oka a mind hűvösödőbb időjárás, illetve a nagy napi hőingadozás. Reggel, amikor elindul munkába az ember, szinte tél van, akár fagypont alatti a hőmérséklet, kora délután már szinte nyár van, húsz fok fölött, ilyenkor pedig nem könnyű egészségvédően öltözni – mondja dr. Hartai Tamás fül-orr-gégész, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet osztályvezető főorvosa. Legjobb a réteges öltözködés, ahogy módosul a hőmérséklet, úgy lehet egy-egy rétegtől megszabadulni vagy újra fölvenni – és egyébként is, több rétegű, vékonyabb öltözet, s a rétegek közötti levegő, jobban szigetel, mint az egyrétegű nagykabát.

Mi a teendő, ha mégis bekövetkezett a meghűlés? A szakember szaliciláttartalmú gyógyszereket, vitaminkomplexeket, de leginkább a szaliciláttartalmú gyógyszer plusz C-vitamin kombiná-
cióját javasolja. Emellett hársfateát, csipkebogyóteát, mézzel vagy anélkül. Mindezekre azért is hívja föl a figyelmet, mert sokan már a legkisebb, fertőzés nélkül létrejött meghűléskor elkezdenek antibiotikumot szedni – amelynek különböző, nemkívánatos mellékhatásai is vannak. Jó az ágynyugalom, mely kiküszöböli a meghűlés ismétlődését, illetve a baktériumos fertőzést.

Az egyszerű meghűlésből könnyen válik fertőzés – ám akár fertőzéssel is indulhat a betegség, „nem muszáj hozzá megfázni". Ilyenkor gyakori a láz, és az orrból már nem „vizes", hanem sárga, gennyes váladék ürül. Ez a váladék a baktériumok begyullasztotta melléküregekből (homlok-, arc-) érkezik. Ez esetben célszerű szakorvoshoz fordulni. Még súlyosabb eset a tüdőgyulladás. A tüdő már nem a felső légutak kategóriájába tartozik, de – mutat rá a fül-orr-gégész – gyakori, hogy a beteg a visszatérő tüdőgyulladását, az időről időre súlyosbodó asztmáját kezelteti, s nem is gondol rá: mindennek a kiindulási pontja a begyulladt arc- vagy homloküreg. – Napi gyakorlatomból tudom: sokszor van, hogy eltávolítom az orrból, a melléküregekből a polipokat, megfelelő szert adok a betegnek, és ezzel a tüdőpanaszai, köhögésrohamai is csökkennek, illetve megszűnnek – mondja a főorvos.

Az influenza – ezt vírus okozza – a felsőlégúti panaszok mellett általános fáradtsággal, rosszulléttel, reumás jellegű végtagfájdalmakkal, esetleg magas lázzal is jár. Ekkor is hasonló a kezelés a fertőzésmentes meghűlés esetén alkalmazhatóval, de ilyenkor már, ha súlyosak a tünetek, antibiotikumokra is szükség lehet. Ami nem jelenti azt, hogy gyógyteákra, vitaminokra, mézre nincs szükség: ellenkezőleg. Célszerű könnyen emészthető, növényi táplálékot fogyasztani – például főtt krumplit –, hogy az emésztés ne rójon nagy munkát a szervezetre. Ha szervezetünknek lehetővé tesszük, hogy a betegség leküzdésére összpontosítson, sokkal gyorsabb a gyógyulás, mint egyébként. A gyógyszerek, a vitaminok, az egészségkímélő táplálkozás: mind-mind segítség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó figyelmeztetés - utolsó következtetés

Senki ne olvassa ki soraimból, hogy akármilyen hősi pózban akarnék tetszelegni! Ötven esztendeje… Tovább olvasom