Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Ha nyár, akkor fagylalt

Édes, krémes, hűsítő és frissítő. Gyümölcsös vagy csokidarabos, szinte mindegy, mindenképpen a kedvencünk nyáron a fagyi.
Mint sok minden más, a fagyi története is Kínában kezdődött, vagy jó kétezer évvel ezelőtt. Akkori külalakja még kicsit marconább, szilárdabb volt, leginkább gyümölccsel, sziruppal ízesített jeges hűsítőként kínálták. Magyarországra Mátyás király olasz származású felesége, Beatrix révén került, aki gazdag udvartartásával itáliai cukrászokat is hozatott, hogy ne kelljen nélkülöznie hazája édességeit sem. A fagylalt elnevezést 1775-ben Bárócz Sándor testőr író alkotta meg róla, de a köztudatban csak jó néhány évtized múlva honosodott meg a fagyos édesség napjainkban is elfogadott neve.

A XX. században világszerte teret hódított az ipari fagylalttermelés, amikor is a kézműves-technológiát (eredeti, hagyományos alapanyagok, tej, tejszín hozzáadásával, főzési technika alkalmazásával) felváltotta az automatizált (fagylaltporból, tejporból, vízből, mesterséges ízesítő- és adalékanyagok hozzáadásával) jégkrém- és fagylaltkészítés.

Hazánkban idén tizedszer tartottak versenyt a hűsítő édességnek, ahol olyan különleges ízesítésekkel találkozhattunk, mint a joghurtos-mézes müzli, konyakos füge, biocékla vagy a sóska.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirénázó mentő gázolta halálra

Megkülönböztető jelzéssel haladó mentő elé lépett egy férfi vasárnapra virradó éjjel Kiskőrösön. Tovább olvasom