Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Ha nem vettek fel sehova

Mire elég egy év, ha nem vettek fel egyetemre vagy főiskolára, és hasznosan szeretnéd tölteni az idődet?

Idén a jelentkezők több mint harmadát - többek között a különösen magas ponthatárok miatt -, nem vették fel egyetemre vagy főiskolára. A legtöbben jövőre újra megpróbálják, de addig is érdemes okosan kihasználni az elkövetkezendő egy évet, így a kényszerű „parkolópályából" komoly hasznot húzhat az érettségizett. Lássuk, mire elég az egy év!

Tanulj nyelvet!

A sikertelen felvételi miatt szabaddá váló egy év pont elég arra, hogy felélénkítsük hiányos nyelvtudásunkat, vagy éppen belekezdjünk egy új nyelv tanulásába. Hogy  melyikbe? Nagy Ottó, a győri Vocational Academy alapítója szerint már nem a német, hanem az angol a legnépszerűbb idegen nyelv: a diákok hetven százaléka választja. Ezt követi a német, s egyre többen iratkoznak be francia- és spanyol nyelvtanfolyamra is. Hogy mire elég az egy év, attól függ, mennyire intenzíven tanulunk. Ha teljes erőbedobással „ráfekszünk" a nyelvtanulásra, azaz nyolc hónapon át napi hat órában töltünk vele, egy év alatt az abszolút kezdő szintről akár a középfokú nyelvvizsgáig juthatunk. Ez persze nemcsak időben, árban is a legmagasabb fokozat - a tanfolyam ára félmillió forint körül van -, kis szerencsével azonban minimális ráfordítással megúszhatjuk: egyes akkreditált nyelviskolákban, amelyek központi támogatást nyertek a tanfolyamaikhoz, a frissen érettségizettek állami finanszírozással, azaz ingyen végezhetik el ezeket a tanfolyamokat, a kívánt nyelven. Érdemes időben észbe kapni, most még ugyanis várják a jelentkezőket a támogatott képzésekre. Ha jól gazdálkodunk az idővel, jövőre már (a diplomához egyébként is kötelező) nyelvvizsgával - azaz plusz pontokkal! - ugorhatunk neki ismét a felvételinek.

30 százalék lemaradt

Idén 150 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe, közülük 102 ezret vettek fel - ez a szám magában foglalja az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzéseket is (pótfelvételik előtti adatok). A jelentkezők 62 százaléka nappali tagozatos, 33 százalékuk levelező képzésre adta be a jelentkezését, a maradék öt százalék az esti és a távoktatás között oszlik meg. A továbbtanulni vágyók negyede eleve költségtérítéses helyet jelölt meg a jelentkezési lapon. A jelentkezők nagy része nem a frissen érettségizettek közül kerül ki - ők csak a jelentkezők egyharmadát teszik ki -, sokan néhány év kihagyás után, vagy második diploma megszerzéséért jelentkeznek.   

Nyelviskola-választásnál ne az ár legyen az egyetlen szempont, hiszen mindenhol mást kapunk a pénzünkért. Van, ahol ingyen tankönyveket biztosítanak, máshol a rugalmas időbeosztás jelenthet előnyt. Mindenképpen akkreditált intézmény mellett tegyük le a voksunkat, ez ugyanis - többek között a folyamatos szakmai ellenőrzésnek köszönhetően - garancia a minőségre. Ha még biztosabbra szeretnénk menni, érdemes megnézni, van-e nemzetközi minősítése is az adott nyelviskolának, azaz megfelel-e a legmagasabb szintű követelményeknek. Van, ahol nemzetközi nyelvvizsgát is tehetünk (érdemes, mert a magyar bizonyítványt a legtöbb külföldi országban nem fogadják el), ilyen az angol Pitman- és a német ÖSD vizsga.       

Utazz külföldre!

Kacérkodsz a külföldi munka gondolatával? Helyezkedj el au-pairként Angliában, az Egyesült- vagy a Benelux Államokban! Az au-pair nem kifejezetten fedi a bébiszitter fogalmát, a gyerekek felügyelete mellett ugyanis a könnyebb háztartási munkák, mint a mosogatás, ágyazás, portörlés, vagy a tízórai elkészítése - is az ő feladata. Megijedni azért nem kell, a legtöbben izgalmas kalandként élik meg a kint töltött időt, s ha valaki mégsem találna egymásra a fogadó családdal, lehetőség van váltani is. Az au-pair nem fizetést, hanem teljes ellátást és úgynevezett zsebpénzt kap, amely elég a napi kiadásokra. 

A heti 35-40 óra munka mellett a fiatalok nyelviskolába járnak - ez kötelező -, így a jelentkező nyelvtudása duplán fejlődik. Számos ügynökség foglalkozik közvetítéssel; mielőtt választhatnánk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a cég rendelkezik-e a munkaügyi hatóság engedélyével! A jó cégek híre szájhagyomány útján (is) terjed, érdemes tehát körbekérdezni az ismerőseink között, hátha valaki szolgálhat személyes, pozitív tapasztalattal.

Ahhoz, hogy valaki au-pair lehessen, a 18 éves életkor mellett feltétel a kommunikatív szintű nyelvtudás - nem a nyelvvizsga -, s van, ahol pszichológiai tesztet is kitöltetnek a jelentkezővel, hogy felmérjék, biztosan alkalmasak-e a kinti munkára. Ehhez ugyanis nemcsak nyelvtudás, hanem megfelelő alkat - nyitottság, alkalmazkodókészség, talpraesettség - is kell, a teljesen idegen környezet és az eltérő kultúra ugyanis komoly kihívás. Szerencsére az ügynökségek és a legtöbb befogadó család igyekszik megkönnyíteni az érkező fiatal dolgát, például a kint szintén au-pairként dolgozó honfitársaink telefonszámával.

Hasznos linkek

Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda: www.felvi.hu
Au-pair ügynökségek: www.aupair.lap.hu
KRESZ-tesztek a neten: www.teszt.kisalfold.hu
Képzések, tanfolyamok országszerte: www.tanfolyam.lap.hu

Szerezz szakmát!

Egy év pont elég arra, hogy szakképesítést szerezzünk a számos magániskola és tanfolyamszervező cég valamelyikénél. A megszerzett szakma nemcsak a későbbi tanulmányainkat könnyítheti meg, hanem a több lábon állás biztonságát is nyújtja.
Az államilag elismert, azaz OKJ-s képzések között népszerűek a számítástechnikai tanfolyamok, egy év alatt megszerezhetjük például  szoftverüzemeltető vagy a programozó képesítést. Ha nemzetközileg elismert bizonyítványt szeretnénk, válasszuk az ECDL-tanfolyamokat, amelyeket Európa-szerte elfogadnak. Ha inkább a számok világa vonz, tíz hónap alatt megszerezhetjük a SAGE könyvelői bizonyítványt, ha pedig a technikai vénánk a fejlettebb, elvégezhetjük a CNC-gépkezelői tanfolyamot. Nyolc hónap alatt szociális gondozói bizonyítvány szerezhető, s intenzív tanfolyamon megszerezhető a gyógymasszőri képesítés is. A fenti szakképesítéseket természetesen nem adják igyen: 100-200 ezer forintot kell fizetnünk, amely nagyjából megegyezik sok egyetemi költségtérítéses szak tandíjával. Érdemes alaposan szétnézni a kínált képzések között, létezik például olyan - igaz, kétéves -, közgazdasági képzés, amelyet elvégezve nemcsak felvételi nélkül juthatunk be a Budapesti Gazdasági Főiskolára, de - mivel szakmai tanulmányainkat beszámítják -, rövidebb idő alatt is fejezhetjük be.

Tanulj meg vezetni!

Ha van egy szabad éved, nincs is jobb alkalom a jogosítvány megszerzésére! Mivel sokan iskola vagy munka mellett tanulnak vezetni, a délelőtt is „beszámítható" tanulók még a népszerű, leterhelt oktatóknál is gyakrabban jutnak lehetőséghez, így hamar megszerezhető a jogosítvány. Németh Cs. László, a Bilux Autósiskola ügyvezető igazgatója szerint az autósiskolák hirdetéseinek csábító árai csalókák lehetnek, nem mindegy például, van-e lehetőség a KRESZ-vizsga előtti számítógépes tesztgyakorlásra, vagy van-e kellő létszámú oktatógárda, hogy kiválaszthassuk a leginkább megfelelő oktatót, autót.
Érdemes rákérdezni ismerőseink tapasztalataira is, hiszen az oktató személye meghatározó a tanfolyam során.

A „B" kategóriás jogosítványra 2-3 hónapot és 100 ezer forint körüli összeget kell rászánnunk - ez az ár az elméleti és a kötelező 30 óra gyakorlati oktatást foglalja magába -, erre építhető rá a „C" kategóriás jogosítvány, amely 180-200 ezer forint ellenében bármilyen, pótkocsi nélküli teherautó vezetésére feljogosít, azaz önálló szakmát ad a kezünkbe.

Dolgozz! 

Míg a magyar diák rögtön a világvégét emlegeti és kétségbeesik, ha első nekifutásra nem sikerül a felvételi, Amerikában teljesen természetes, hogy a diák a középiskolából kiszabadulva kipróbálja magát a munka világában. „Mezei" érettségivel ott sem lehet senki bankigazgató, viszont nem számít szégyennek a fizikai munka sem, legyen szó téglahordásról vagy a segítségtől egy farmergazdaságban. Igaz, a tengerentúlon lehetőség is több van, kis türelemmel azonban itthon is sikerülhet munkát találnunk. Mivel a népszerű diákszövetkezetek értelemszerűen kiesnek, egyénileg kell boldogulnunk: próbálkozhatunk hirdetés útján, vagy - ha szerencsénk van - rokonunk, ismerősünk vállalkozásában. Ne riadjunk vissza az unalmas adminisztrációs vagy a könnyű fizikai munkától se, elvégre nem álmaink állását, hanem ideiglenes pénzkereseti lehetőséget keresünk. Munkaidőtől függően a nyelvtanulás vagy a felvételi előkészítő is beleférhet a napunkba, így végképp nem sütheti ránk senki, hogy lopjuk a napot, s még a rávalót is megkereshetjük.      

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom