Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Ha másutt fáj, mint ahol kellene

A fájdalom – amely többnyire azt jelzi, hogy a szervezetben kedvezőtlen folyamat zajlik – nem mindig ott jelentkezik, ahol a baj gyökere van, hanem „kisugárzik" egészen más területre.
A fájdalom – amely többnyire azt jelzi, hogy a szervezetben kedvezőtlen folyamat zajlik – nem mindig ott jelentkezik, ahol a baj gyökere van, hanem „kisugárzik" egészen más területre. Az orvos azonban, aki nemcsak a tünetre, hanem az egész emberre figyel, hamar kideríti, pontosan hol a gond. A modern képalkotó eljárásokkal egyértelműen meghatározható a bajforrás helye – sokszor egészen másutt, mint amire a beteg gondol. Már csak ezért sem szabad otthoni öngyógyítással kísérletezni.

Előfordul: ha a betegnek agydaganata van, kezdetben úgynevezett talamikus fájdalmat érez. Ez bárhol kialakulhat, a betegnek fájhat például az egész egyik testfele, egyik arca, végtagja, vagy éppen a hasa. A talamusz ugyanis közvetlenül a fájdalom érzetéért is felel – mondja dr. Szemerédi István neurológus, pszichiáter szakorvos. S ha a daganat a talamusznak éppen azt a részét nyomja, melyből egy bizonyos testrészhez vezető idegpályák haladnak át – az a bizonyos testrész fáj. A talamikus fájdalom azért is súlyos, mert fájdalomcsillapítókra alig, vagy egyáltalán nem reagál.

Távoli terület

Jóindulatú agydaganat esetében előfordul: legelőször az ujjak kezdenek ügyetlenné válni. A szakemberek keresik a baj kiindulópontját a csuklónál, könyéknél, a gerincnél is, és csak később jönnek rá: agydaganat nyomja azt az agytól távoli területet, ahol a panasz létrejött. Az, hogy éppen a kéz, az ujjak kezdenek lebénulni, azért különösen gyakori, mert a rendkívül összetett mozgásra képes ujjak, kéz működésének reprezentációja az agykéregben nagyságrendileg is jelentős területet foglal el.

A szív az a testrész, amely, bármekkora baj van vele, nem fáj – helyette mellkasi szorító, nyomó, éles fájdalmat érez a beteg. De az is gyakran előfordul, hogy a fájdalom kisugárzik a gyomorba, s az ember azt hiszi: gyomorfekélye van. A szívkoszorúér okozta fájdalom pedig gyakran a hát területére „sugárzik ki", ekkor pedig reumatológushoz megy a beteg, és csak ott derül ki, pontosan mi a helyzet. Arcidegzsába – mely a fülhöz közel alakul ki – esetén gyakran a fog kezd el fájni, és a beteg fogorvoshoz fordul.

Nyomja az idegszálat

A porckorongsérv szintén olyan betegség, ami nem mindig a kialakulása helyén okoz fájdalmat. Ha a két csigolya közötti porckorong – melyre a gravitáció miatt nagy terhelés nehezedik – egy rossz mozdulat, a terhelés további fokozódása, vagy bármely más ok miatt kiboltosodik egy helyütt, és e kiboltosulás nyom egy bizonyos idegszálat, az idegszál nem ott fáj, ahol a kiboltosulással érintkezik, hanem azon a területen, melyet beidegez. Ez gyakran a comb külső része, egészen a bokáig, lábujjakig – sorol példákat a szakember olyan esetekre, melyek létrejöttekor másutt érezzük a bajt, mint ahol tulajdonképpen van.

Tilos az öngyógyítás!

A különböző modern képalkotó eljárásokkal azonban egyértelműen ki lehet deríteni, pontosan melyik az a testrész, amely gyógyításra szorul – hívja föl a figyelmet. És egyébként is az orvos, ha azzal fordul hozzá a beteg, hogy mondjuk zsibbad az ujja, tudja, csak a legritkább esetben magával az ujjal van a gond, hanem elképzelhető például: a nyaki gerincnél a kilépő, az adott ujj érzékenységéért felelő ideget nyom egy adott csigolyarészlet. Nem szabad öngyógyítással kísérletezni!

Megtörtént: egy pácienst azzal vittek a szakemberhez, hogy lebénult a lába, és nem használ a bénulás ellen már jó ideje alkalmazott gyógynövény-borogatás. Persze, hogy nem használt: derekán volt egy idegbecsípődés. Idegsebészeti úton megoperálták, s a láb azonnal „életre kelt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközpontot álmodott Révfalunak

Imre Krisztián építészmérnök (29) éppen egy éve kapta meg diplomáját, s annak a tervező-teamnek a tagja lehetett, amelyik nemrég megosztott első helyezést ért el a Dunakapu tér fejlesztésére kiírt pályázaton. Tovább olvasom