Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Ha már megvettük, de...

Sokszor csak a vásárlás másnapján  jövünk rá, hogy nem is kötöttünk olyan jó boltot, mint hittük.

Ha meghívnak bennünket egy csábító termékbemutatóra, vagy házalók csöngetnek be hozzánk, sokszor egyszerűen a váratlanság okán nincs lehetőségünk, hogy alaposan átgondoljuk a feltételeket, utánanézzünk a piaci áraknak, vagy összehasonlítsuk az ajánlatot más termékekkel. Ezért bizony nagyon sokszor csak másnap jövünk rá, hogy nem is kötöttünk olyan nagyon jó boltot. De úgy tűnik, van segítség.

Új rendelet a fogyasztókért

Vajon védtelenek vagyunk ezekben az esetekben?
Szerencsére nem, mert az ilyen módszerekkel kötött üzleteknél, fogyasztói szerződéseknél indokolt a fogyasztók körültekintőbb védelme. A szerződés vonatkozhat áru adásvételére és szolgáltatás nyújtására egyaránt.  A fogyasztók, vásárlók védelmét ezért jogszabállyal kell védeni, és a napokban módosította és fogadta el a kormány azt a rendeletet. A korábbi jogszabály – a házaló kereskedésről szóló 44/1998. (III. 11.) korm.-rendelet – szerint a szerződéskötéstől kellett számítani az elállási jogot, ami sok esetben problémát jelentett, hiszen a termékbemutatókon megkötött szerződések esetében gyakran előfordul, hogy az áru kiszállítására nyolc napon túl kerül sor.

8 napon belül minden viszaadható

 Az új jogszabály viszont kedvezőbb, mivel azt mondja ki, hogy a fogyasztó az elállási jogát a szerződéskötéstől, vagy ha ez későbbi, az áru kézhezvételének napjától gyakorolhatja. Az eladó köteles legkésőbb a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni bennünket az elállási jogról, és annak a személynek a nevéről és címéről, akivel szemben e jogot gyakorolhatjuk.

Ha nyolc munkanapon belül állunk el a szerződéstől, nem kell megtérítenünk az árunak a rendeltetésszerű használat következtében előálló értékcsökkenését, és használati díjat sem kell fizetnünk.
Nem zaklathatnak 19 és 9 óra között minket
Nem gyakorolhatjuk viszont az elállási jogot, ha az árut nem tudjuk teljes egészében visszaszolgáltatni. Ha csak egy részét tudjuk visszaszolgáltatni, úgy, hogy a megmaradt rész értéke és használhatósága nem csökkent, a vételár arányos részének visszaszolgáltatását követelhetjük. Sajnos viszont arra fel kell hívnunk a kedves olvasók figyelmét, hogy ilyen esetekben az áru-visszaszolgáltatásról nekünk kell gondoskodni.

Szintén a védelmünket szolgálja, hogy a fogyasztó a lakásán 19 óra és 9 óra között nem kereshető fel, csak ha ehhez előzetesen hozzájárult, valamint az, hogy ilyen esetben a bennünket felkereső személynek igazolni kell a személyazonosságát, és ha nem a saját nevében jár el, képviseleti jogosultságát is. Nyugodtan kérjük meg tehát, hogy mutassa meg ezeket a dokumentumokat.

Horváth László, a Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sulyok Erzsébet: Segít lenni

Sulyok Erzsébet a Délmagyarország főmunkatársa Jack Kerouac Úton című regényéről beszél. Tovább olvasom