Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ha külföldre utazunk

Magyarország - A külföldi útra indulás előtt nem árt tudni, hogy mi lehet a csomagban. Májustól megváltoztak az élelmiszerekre vonatkozó szabályok Horvátországba kiutazás, illetve onnét hazautazás esetén.


Az idegenforgalmi szezonban egyre többen utaznak külföldre, s olyankor fontos ismerni az utasforgalmi vámszabályokat, hiszen ezek határozzák meg, milyen értékben hozhatunk be külföldről vámmentesen ajándékokat, termékeket, hogyan vihetünk magunkkal élelmiszert, gyógyszereket vagy épp a házi kedvencünket.

A Kisalföld május 19-i kiadásában beszámoltunk arról, hogy alkoholtermékekből és dohányáruból mennyi lehet az utazóknál. A Győri Vám- és Pénzügyőri Hivatal vezetője, Tajti Tamás alezredes most arról tájékoztatta lapunkat, hogy milyen további előírásokat kell betartaniuk az utazóknak.

– Ha az utazás alkalmával háziállatot is viszünk magunkkal, akkor azt az Európai Unión belül csak állatútlevéllel – pet passporttal – tehetjük meg, amelyet a lakóhely szerint illetékes állatorvos ad ki. Unión kívüli országok esetében eltérőek a szabályok, azonban állatorvosi igazolásra ekkor is szükség van – mondta Tajti Tamás.

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők külföldre csak a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik ki magukkal. Kivételek ez alól a nyugtató, élénkítő vagy hallucinogén medicinák, mert ezek kiviteléhez külön engedélyek szükségesek.

– Az utazók leginkább a könnyen romlandó termékek – például nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszerek vagy tej – esetében találkoznak a pénzügyőrök szigorúbb ellenőrzésével, ugyanis ezeknek a termékeknek a behozatala az Európai Unión kívüli országokból alapvetően tilos.
Májustól azonban megváltoztak az élelmiszerekre vonatkozó szabályok Horvátországba kiutazás, illetve onnét hazautazás esetén – tájékoztatott Tajti Tamás.

– Ennek megfelelően mindkét ország irányába személyenként tíz kilogrammig vihető hús, tej, valamint az ezekből készült termékek. Egyéb országok vonatkozásában azonban célszerű az adott ország diplomáciai képviseleténél érdeklődni a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében – tette hozzá.


Amennyiben az utas 10 ezer

euró vagy azt meghaladó összegű készpénzzel, vagy ennek megfelelő készpénz-helyettesítő eszközzel rendelkezik, úgy erről az uniós közösségbe való belépéskor vagy innét kilépéskor a vámhatóságnak írásban nyilatkozni kell.

Az utasforgalmi vámszabályokról továbbiak a vám- és pénzügyőrség honlapján: http://vam.gov.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem született, csak ˝lett˝ több gyerek

Győr-Moson-Sopron - Négy év alatt egy gyermek született – adtunk hírt az örvendetes zsebeházi… Tovább olvasom