Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

''Ha kell, felrobbantanak még egy reaktort''

Csaknem 15 éve, 1991 augusztusában a Délmagyarország kezdő újságírójaként ukrajnai riportkörútra indulhattam egy strapabíró Ladával és profi kísérővel, Tóth Szergej nyelvésszel, aki ma már főigazgató-helyettes a tanárképzőn. Érintettük Lvovot, Kijevet, Donyecket és Csernobilt is. Az utóbbiban öt évvel a katasztrófa után már bejáratott üzletnek tűnt az újságírók beutaztatása a tiltott zónába. Készpénzzel és átutalással egyaránt lehetett fizetni – igaz, csak dollárban.
Falfestmény egy elhagyatott épületen Pripjatyban. A 47 ezer lakosú várost napokkal a szerencsétlenség után teljesen kiürítették a hatóságok. Fotó: MTI/AP/Oded Balilty
A Csernobilt körülvevő 30 kilométeres zóna határán fegyveres őr állította meg az autót, csak úgy mehettünk be, hogy elénk jött az otthonról leszervezett kísérőnk. Szerinte, pontosabban az üzleti vállalkozás vendégkönyve szerint mi voltunk az első magyar újságírók a zónában.

Féllegális zónalakók

A tiltott zóna egyáltalán nem volt halott, 1000-1200 öregember visszaszökött és a hatóság egy idő után feladta a harcot és hagyta őket. Az orvosok is hiába mondták nekik, hogy harminc év múlva meg fognak halni a nagy sugárdózistól, nem nagyon ijedtek meg, szinte valamennyien túl voltak már a hatvanon. A féllegális minősítésű zónalakók kézhez kapták a nyugdíjat, és hetente kétszer a busz is fordult, így mehettek a gyerekekhez.

Három reaktor ottjártunkkor is dolgozott, ám a biztonságot mi sem jellemezte jobban, mint az, hogy a korábbi harminc perc helyett másfél alatt is leállítható volt a rendszer. Korábban egészen a fővárosig kellett telefonálni a beavatkozás engedélyezéséért, akkor már a beosztottak is dönthettek a leállításról.

A félelem persze nem volt zónához kötött: a Csernobiltól 600 kilométerre levő lvovi városi piacon 1991-ben is működött sugárdózismérő automata. Öt kopejkáért bárki ellenőrizhette az általa vásárolt fejes káposzta radioaktivitását.

Mielőtt szarkofágnézőbe indultunk, mi is kaptunk egy személyi sugárszintmérőt. A terhelés normális volt: 10-15 mikroröntgen/óra. A tíz kilométeres zónahatárt átlépve folyamatosan nőtt az érték, ahogy közeledtünk. „Na, itt van a mi szépségünk" – jegyezte meg kísérőnk, s mi is megpillantottuk a képekről már jól ismert, hírhedt szarkofágot. A digitális műszer kijelzőjén egyre szaporábban ugráltak a számok, s a célegyenesbe érkezve már helyi értéket kellett váltani: az új egység milliröntgen. Kísérőnk induláskor 4 milliröntgent ígért, lett belőle 6,25, vagyis a már a 30 kilométeres zónahatáron belül mért kiindulási érték ötszázszorosa. Sokáig nem volt kedvünk nézegetni a betonszarkofágot, indultunk a halott városba, Pripjatyba.

Barátságvonattal

A szocializmusban a magyar és szovjet nép testvéri kapcsolatát demonstrálandó rendszeresen indultak úgynevezett barátságvonatok hazánkból a szomszéd országba. A hálókocsis szerelvényen 300-400 fiatal KISZ-es utazott, hogy bő két hét alatt megismerje Kijev, Moszkva és Leningrád szépségeit. Az utazásokat jeles ünnepekhez igazították, úgymint május 1., avagy november 7. Információink szerint 1986. április 26-a környékén – amikor még itthon semmilyen híradás nem történt a tragédiáról – szintén robogott egy barátságvonat a Szovjetunióba. Az utasok fele Csongrád, a másik fele Szolnok megyei fiatal volt. Csernobil nincs másfél száz kilométerre Kijevtől, ahol akkor jártak.

A halott város


A látvány ugyanaz volt, mintha Szegedre érkeznénk valamelyik lakótelep felől: tíz- és ötszintes házak váltakoztak. Mindent felvert a gaz, s kissé meglepődtünk, amikor a néma városban a hangszóróból hirtelen megszólalt a zene. Megtudtuk, a Pripjatyban működő kutatólaboratóriumok dolgozóinak enélkül túlságosan nyomasztó lett volna a város.

A lépcsőházak bejáratát felnőtte a gaz, alig tudtuk kinyitni az egyik ajtót. Trappoltunk felfelé, amikor kísérőnk figyelmeztetett, hogy az egész radioaktív micsodában éppen a por a legveszélyesebb, amit felvertünk. Egyébként állandóan a dózismérőt nézte, hogy mikor kell visszafordítani bennünket. A szobákban bútorok, az egyik zongora tisztán meg is szólalt. Csak az apróbb dolgokat vihették a kitelepítettek, illetve a személyes dolgokért később visszaszökők.

Láttuk az új stadiont, amelyet május elsején adtak volna át, amiben így soha, egyetlen mérkőzést sem játszottak. Mint ahogy a szabadidőpark új óriáskereke is a munka ünnepén fordult volna először. A házak közötti játszótereken a csúszdák alig látszottak ki a magas fűből, óriási kontrasztként azonban szemre teljesen egészséges almák sárgállottak a régen permetezett fákon.

Öregek bölcsessége

Pripjatyot elhagyva az egyik falu szélén öregasszonyok birkóztak a földdel. Kérdeztük, nem félnek-e a sugárzástól. A válasz azonban több mint meglepő volt. „Ahhoz, hogy itt fenntarthassák ezt a zónarendszert, ha kell, felrobbantanak még egy reaktort, csak azért, hogy legyen zóna. Álldogálnak egy picit, dohányoznak egy picit, dolgozgatnak 15 napot, és kapnak havi 6-800 rubelt. A mieink, az egykori falubeliek is szívesen dolgoznának itt ennyi pénzért, őket azonban nem engedik."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom