Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ha július, akkor gázáremelés

Július elsejétől a lakosság számára 9,9 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 7,7 százalékkal emelkedik a földgáz ára. Az áremelés miatt várhatóan az önkormányzatok is magasabb távhődíjat határozak meg a közeljövőben.

A földgázpiac közüzemi- és szabadpiacra oszlik. A közüzemben az árak megállapítását a Magyar Energia Hivatal készíti elő, és a változtatásra - a jogszabályok alapján negyedévenként egyszer van lehetőség. Az ármegállapításban illetékes közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a kőolajár drasztikus emelkedésével indokolta az áremelést május végén, az árakról szóló rendelet kihirdetésekor. A július 1-jei emelés egy átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta 1.540 forintos többletkiadást jelent.

A földgáz árához szociális támogatást nyújt a központi költségvetés, aminek forrása a bányajáradék. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolt gázár-támogatás valamilyen formájában - az áprilisi adatok szerint - összesen 1.662.000 háztartás részesült. Ez a gázt fogyasztó háztartások mintegy 60 százaléka. A 20 köbméter/hó alatti lakossági hatósági földgáz átlagárak 2008. július 1-jétől a nem támogatott kategóriában 123,2 forint lesz, míg a támogatottaknál az I. kategóriában 83,1, a II.-ban 90,4, a III.-ban 101,2, a IV.-ben 108,7 forint.

A távhő is emelkedhet.
A távhő is emelkedhet.

Tekintettel arra, hogy a távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is várható, de azt a települési önkormányzatok határozzák meg, mint ármegállapító hatóság. Ezért a távhődíj-rendszer országosan nem egységes.

Legutóbb áprilisban emelkedett a közüzemben a földgáz végfelhasználói ára. Akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és a gazdasági tárca ezt szakmailag nem kifogásolta. Végül a közüzemi gázár a lakosság számára 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 5,2 százalékkal emelkedett.

Olvasóink írták

 • 19. kim 2008. június 29. 20:42
  „továbbra sem tudom, hogy a gázár mekkora része a "gáz ára" és mekkora része az amit az egyéb díjakra fizetek. - mint pl a benzinár: benzin ára, Áfa, jövedéki díj + az egyes forgalmazók árrése.
  És mivel ezeket nem tudom (nem is tudhatom), ezért szubjektív véleményem ,hogy lehizem el a "világpiaci ár" indoklást 100%-ig. Lehet, hogy egy kicsit körülnézve lehetne csökkenteni az egéyb költségeken és hatékonyabban eljuttatni a gázt hozzám.

  Ablakcsere: nem a gázár része! Egyrészt makrogazdaságilag foglalkoztatás és gazdaságnövelő (az állam részéről nem lehet figyelmen kívül hagyni) , másrészt azért csináltattam, hogy kisebb legyen a gzászámlám és nem azért, hopgy a növeklő gázárakat kompenzáljam. (van a kettő közt egy árnyalatni különbség).”
 • 18. Jereváni 2008. június 29. 20:23
  „Az EUban mindenhol emelkednek az árak. Gáz, benzin stb... Miért éppen a mi kis országunk maradna ki ebből?!
  Azt írod, hogy: "Ja, és a gázárat ne az döntse el, hogy mennyien fizetnek TBt és egyebeket. Az egy bevétel az államnak, a gáz meg tudtommal picai alapon kerül forgalomba."
  Ha becsületesen befizetünk minden adót akkor talán nem tesznek rá annyi hasznot és ezáltal olcsóbban jut el a kazánodba vagy éppen mérsékelni tudnák a gáz ÁFAját.
  Nameg én azt sem felejtem el, hogy amikor az ablakcserére megnyertük a pályázatot akkor az állam és az önkörmányzat lakásonként átlag 300 - 300 ezer Ftal támogatta az egész ablakcserét ami által (ha meg lesz a főtéskorszerűsjtés is) akkor kevesebb lesz a havi fátésköltségem. ja és mindezt a kb.300 ezret a mi általunk befizett adóinkból adta vissza az állambácsi úgy, hogy a jövedelmemet tekintve ezt a 300 ezret 1 év alatt fizetem be. Magyarul, visszakaptam 1 teljes évi befizetett adómat!”
 • 17. kim 2008. június 29. 19:59
  „nem gondolom, hogy önköltségi ár alatt kéne bárkinek is adni. De a szerződéseket és az árakat nem ismerjük, ezért mindenkinek szubjektiv véleménye, hogy a "világpiaci ár" szöveget elhiszi-e. Az egy dolog - aztán lehet jól és rosszul vásárolni - ezért vannak az üzletkötők és a politikusok! Szintén beletertozik az árba, hogy mennyiért jut el a gáz a kazánomba, mert ugye ez is a gáz ára. - Itt a vízművek nem oly régi hire jut eszembe, árat emeltek, mert elmaradtak az infrastuktúrális beruházások. Melyet én befizettem korábban!
  Lentebb a villanyárat sem irtem véletlenül. Volt egy kis adok kapot a pártok részéről, majd az EU beavatkozott a szerződésekbe, pedig ez nem szokása.
  Ja, és a gázárat ne az döntse el, hogy mennyien fizetnek TBt és egyebeket. Az egy bevétel az államnak, a gáz meg tudtommal picai alapon kerül forgalomba.”
 • 16. Jereváni 2008. június 29. 19:16
  „Kim!
  Azt ugye Te sem gondoltad és gondolod komolyan, hogyaz ország megveszi a gázt és ugyanannyiért vagy olcsóbban fogja neked adni!? legyen bárki is hatalmon, jobb vagy baloldal mindegyik rá fogja tenni a hasznát. Mindenki fizessen az utolsó Ft jövedelme után adót, tb-t és egyebeket és akkor utánna lehet beszélni arról, hogy csökkenjenek vagy ne ekkora mértékben emelkedjenek az árak.”
 • 15. kim 2008. június 29. 18:48
  „Jereváni: azt látom te jó vagy világpiacból, mennyi most a gáz világpiaci ára? (nem tőzsdés lekötött piacra és egyéb ilyenekre vagyok kiváncsi) Ha kimegyek a piacra, mennyiért kapom a gázt? (nem néztem utána, de gondolom te tudod).
  - valamilyen olyan mértékegységen érdekelne, amit a gázszámlámon levő árral össze tudok hasonlítani.”
 • 14. Jereváni 2008. június 29. 18:02
  „miért is kellene elhinned, hogy "világpiaci ár" meg a többi sült szöveget? Nézz körül a világban! Nemcsak nálunk ennyire magas az benzin ára, a gáz és a többi... ha másért nem akkor legalább ezért hidd el. vajon a többi ország miért nem tudja csökkenteni az árakat? Legyen az olaj, benzin, élelmiszer, stb...”
 • 13. szempi 2008. június 29. 17:59
  „Juhász. Ez a filozófia ott hibádzik, hogy az általad kedvelt Gyurcsányferi nem fizet érte. Ingyen zabálnak Donogókön a mi pénzünkön milliókért! Utána meg bezárják az óvodákat, a kórházakat, a vasutat, a postát. Ez a vérforraló barátom.”
 • 12. kim 2008. június 29. 17:32
  „kb két éve az áramszolgáltatók luxusprofitjáról lehetett olvasni. Akkor a kormányon lévő párt kikérte megának, hogy az ellenzék a szerződések felülvizsgálatát kéri és jelezte, hogy már dolgoznak az ügyön, hogy hogyan lehetne csökkenteni az áram árát. Aztán jött a "liberalizáció" amivel emelkedett az ár (egyeseknek).
  Legutóbb az EU jelezte, hogy a magyar államnak felül kell vizsgálnia az áramszolgáltatólkkal kötött hosszú távú szerződéseket és azoknak vissza kell fizetnie jelentős összegeket melyekhez jogosolatlanul jutottak.
  Ezek után, miért is kell elhiggyem, hogy "világpiaci ár" meg a többi sült szöveget? Azért vannak ott, hogy nemzetközi szerződéseket kössenek és végre az állampolgárok érdeik védjék a maguk vagyona és ambiciója helyett!
  Csodálom, hogy vannak még akik elhiszik, hogy "még 1-2 év és jóvilág lesz", meg a "nemzetközi helyzet fokozódik" dumákat.”
 • 11. Jereváni 2008. június 29. 14:27
  „A gáz árát nem önszántukból emelik hanem ennyiért veszik. ne feledd, igaz, aztmondták, hogy nem lesz gáz áremelés. De... az apróbetűs részt már nem hallottuk ez igaz, de bele lehet kalkulálni.
  Mi nem emeljük a gáz árát. illetve emeljük aban az esetben ha mi is drágábben vesszük.


  Jajjj, persze, lehetne csükkenteni az árat, de miből?! Nézd meg sokan 100 - 120 ezerből élnek és a minimálbér után vannak bejelentve vagy éppen teljesen feketén dolgoznak. Tudjátok itt kell elsősorban keresni annak az okát, hogy bizonyos dolgok miért drágulnak, miért nincs adócsükkentés és egyebek. Először fizesseb mindenki rendesen az adót, tb-t és egybeket és ha akkor sem csökkennek az adók, stb... akkor lehet majd reklamálni, hogy ugyan miért nem??”
 • 10. juhász? 2008. június 29. 14:08
  „Káin? Agyad begyöpösödve?
  Lendvai kijelentése nem tartható örökké, mint az igazmondó dakotáé.
  Amúgy meg a "cocializmus" megbukott, ha valamilyen szolgáltatást igényelsz fizessed meg.”
 • 9. szempi 2008. június 29. 13:45
  „Erről sem a Gyurcsány tehet mi????


  Nem érti a Fidesz, miként fordulhat elő, hogy az élelmiszerek ára Európa-szerte Magyarországon nő a legdrasztikusabb mértékben. A megállapítás az ellenzéki párt számításain alapul.

  Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője bejelentette, kezdeményezi az általa vezetett mezőgazdasági bizottság rendkívüli ülését a probléma megtárgyalására.

  Font szerint a kormány semmit nem tesz a nagymértékű drágulás megakadályozására. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője válaszul kijelentette, az élelmiszerpiac jelenlegi helyzete, az ott lezajlott áremelkedés mértéke nem tesz szükségessé kormányzati beavatkozást.

  Magyarországon az elmúlt egy évben az élelmiszerek árának átlagos növekedése 13,5 százalékos volt, az alapvető cikkek - például a liszt, tojás, kenyér, tej - átlagosan 20-40 százalékkal drágult.”
 • 8. Csodabimbó 2008. június 29. 13:31
  „Megjelentek a szellemileg óvodai szinten levő hozzászólok, akik megszokták, h eltartották őket valaha. Nekik üzenem, h ha pl. el akarják adni jereváni lakásukat, akkor semmiképpen se kérjenek érte többet, mint azt a 150000 Forintot, amennyiért a 70-es évek közepén vehették...”
 • 7. kim 2008. június 29. 13:03
  „Köszönjük Feri, köszönjük Ildikó. Azért nektek, mert ti vagytok hatalmon és nem Viktor.
  Ferinek külön köszönöm, hogy mindent megtett Putyin barátjával. Mit is???
  Ja és előre üdvözlöm, hogy a távhő Áfá-ját csökkenteni akarják. Kérném szépen a gáz Áfá-jának csökkentését is.”
 • 6. Cain 2008. június 29. 12:55
  „Volt (és még ma is van ) egy banda akik néhány éve úgy nyertek választást hogy megigérték a választóknak, hosszú évekig nem lesz gázáremelés.
  Idézet: Medgyessy: "Kérem szépen, nem lesz gázáremelés egyáltalán, most mondom, húsz évre. Hány évre ígérjem meg?"

  Akkor is volt világpiaci ár, és már akkor is a kőolajból származtatták a gáz árát. Aki hazudik az csal, aki hazudik az lop...”
 • 5. miracle 2008. június 29. 12:50
  „Már várom a pillanatot: 2010. július 1, OV bejelenti, hogy a gáz ára további 11,2%-kal drágul, 245 Ft-ra.
  Cain meg nagyokat lapít majd.
  gromernek meg igaza van. Nagyjából ugyanannyit termelnek ki, a sok semmirekellő, a semmiből pénzt csináló tőzsdeügynök tornássza fel az árakat.”
 • 4. trent 2008. június 29. 12:44
  „Gázáremelés? De hiszen nem azt mondta Gyurcsány meg Lendvai, hogy nem lesz? Akkor most át lett b@szva az agyunk? Már megint, sokadszor? Nahát. Hogy mi hogy lehetünk ilyen naívak?”
 • 3. Jereváni 2008. június 29. 12:04
  „Cain!
  Ugye ha Orbán lenne hatalmon akkor nem lenne semmiféle áremelés?! Mert ugye Orbán nem külföldről venné a gázt, olajat, stb...”
 • 2. gromer 2008. június 29. 11:10
  „egyaltalan nem vedeni akarom, eszem agaban sincs,de mi koze a vilagpiaci arhoz Fletonak? Egyaltalan miert a koolaj arabol kell szarmaztatni a gaz arat? Inkabb a tozsdei spekulansokat kellene szidni,hogy az egekbe tornasszak az olajarat.
  Mig kereslet csokkenes nem lesz, addig az ar csak felfele megy.....”
 • 1. Cain 2008. június 29. 09:56
  „Hajrá nyugdíjasok, tapsoljatok ! Fletó nem veszi el a nyudíjatok . Még arra is odafigyelt, nehogy elérje az emelés a tíz százalékot. És sikerült neki, megcsinálta !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretekből nincs hiány

Még választásai kampány sem kell ahhoz, hogy fellángoljon a vita a legerősebb választói csoport, a… Tovább olvasom