Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

˝Ha fájdalmak árán is, de lépni kellett˝

Magyarország - Az idei év nehéz lesz, jövőre azonban az ideihez hasonló visszaesést nem élnek meg a magyar polgárok. 2011 lehet az első év, amikor érdemben nőhet a gazdaság – nyilatkozta Bajnai Gordon miniszterelnök a Kisalföldnek és másik négy lapnak adott közös interjújában.


– Mit gondol, hol tart a világ és az ország a gazdasági válság szempontjából: a lejtőn, vagy elérte már a gödör alját?

– Magyarország kilábalása két tényezőtől függ: attól, hogy végigcsináljuk-e a házi feladatainkat, elvégezzük-e az egyensúlyteremtést, kezeljük a válság negatív hatásait, illetve a növekedés feltételeinek megalapozását. Ez önmagában még nem indítja be a növekedést, ehhez a fő exportpiacainkon is fellendülésre van szükség. Az látható, hogy az idei év fokozatosan enyhülő válsággal, de még növekedés nélkül telik. Óvatosan jártunk el, még 2010-re is egy százalék körüli csökkenéssel számolunk. 2011 lehet az első év, amikor már érdemi, gyorsuló növekedés lehet Magyarországon. Ehhez azonban most meg kellett és meg kell csinálnunk a válságkezelő, illetve a növekedést megalapozó intézkedéseket. Ilyen módon akár erősebben kerülhetünk ki a válságból, mint ahogyan belekerültünk. Ha fájdalmak árán is, de gyorsan kell lépni.

 Európában mindenhol munkahelyek szűnnek meg, de most dől el, hol jönnek létre majd újak – folytatta Bajnai Gordon. – Ezért csökkentjük az adókat. Jövőre négyszázmilliárd forintnyi terhet veszünk le a vállalkozások válláról. A rövidített munkaidőhöz nyújtott állami támogatás ötvenhatezer munkahelyet őrzött meg az elmúlt félévben. Nem egy esztendőre, hanem hosszú távra hozzuk rendbe az országot.

Bajnai Gordon: ˝A cselekvés a mindenkori kormány dolga, a bizalomerősítés azonban az ellenzék felelőssége is.˝
Bajnai Gordon: ˝A cselekvés a mindenkori kormány dolga, a bizalomerősítés azonban az ellenzék felelőssége is.˝

– Csakhogy a kormányra kerülésre legesélyesebb Fidesz majd minden megszorító intézkedésről bejelentette, hogy visszavonná. Mit szól ehhez?

– Minden intézkedésünk arról szól, hogyan lehet visszafordítani az országot a szakadék széléről, visszaszerezni a bizalmat az ország iránt és megalapozni a gyarapodást.

A takarékos gazdálkodás révén igyekszünk visszaszerezni a bizalmat. A forint árfolyama részben ennek hatására erősödött, Magyarországot egyre kevésbé tartják kockázatos befektetésnek.

A cselekvés a mindenkori kormány dolga, a bizalomerősítés azonban az ellenzék felelőssége is. Súlyos áldozatok árán rátértünk a felelős gazdálkodásra, a legnagyobb ellenzéki párt felelőtlen kijelentései a teljes hátraarcról azonban játék a tűzzel: végső soron a devizahitelesek otthonait és a munkahelyeket veszélyezteti. Amiről az ellenzéki párt politikusai bejelentették, hogy visszavonják, a magyar GDP 6 százalékának megfelelő további hiányt jelentene. Ez és az eleve betervezett 4 százalékos hiány azonnali összeomlást jelentene a mostani helyzetben Magyarország számára. 


– Van a kormánynak vészforgatókönyve arra az esetre, ha mégsem úgy alakulnak a számok, ahogyan meghatározták?

– Mi eddig is az óvatosabbak közé tartoztunk. Erre az évre 6,7 százalékos csökkenéssel számolunk, ami még a jobbak közé tartozik Európában: a balti országokban 15–20 százalékos zuhanással kalkulálnak, de Szlovákia is 6,2 százalékossal. Az idei költségvetésben akkora tartalékot képeztünk, hogy – ugyan nem tűnik valószínűnek, de – még nagyobb visszaesésnél is biztosítható az egyensúly.


– Ön szerint mikor érzi úgy a lakosság, hogy van eredménye a válságkezelésnek?

– Könnyen megfeledkezünk róla, de a rövid távú eredmény az, hogy nem zuhantunk a szakadékba. Önmagában siker, hogy a forint árfolyama újra elviselhető sávban ingadozik, ahol már nem fenyeget naponta a lakáshitelek bedőlése. Az intézkedések eredménye, hogy már idén is, de jövőre még inkább megéri dolgozni: egy átlagkereső ma Magyarországon körülbelül 200 ezer bruttót keres, körülbelül nettó 122 ezer forintot visz haza. Az ő jövedelme havi nettó 15 ezer forinttal fog növekedni, ez pedig éves szinten  188 ezer forinttal többet jelent a pénztárcájában.  Az idei évben eddig mintegy 1500 kisvállalkozás vett fel államilag támogatott hitelt vagy garanciát, és további körülbelül 1000 vállalkozás lehet, amely fejlesztési támogatást nyert el. A válság kezdete óta 56 ezer munkahely megtartását támogattuk. Október óta több mint 12 ezer új munkahelyet hoztunk létre Magyarországon, elsősorban külföldi befektetések révén.


– Várnak az országra megszorító intézkedések jövőre?

Továbbra is szigorúan kell takarékoskodnunk, hogy megőrizzük az ország iránti bizalmat, ezért a 2010-es költségvetés szintén feszes lesz. Két helyen látok még jelentős megtakarítási lehetőséget. 

A helyi és az országos bürokrácia költségei rendkívül magasak. Európában példátlan, hogy tízmilliós lakosságszám mellett majd 3200 önkormányzat működik. A másik a távolsági közlekedés, ahol tetten érhető a pazarló működés. A MÁV fenntartása minden állampolgárnak évi húszezer forintjába kerül és akkor még senki nem vett egyetlen jegyet sem. Elgondolkodtató az is, hogy Magyarországon tízből hét embernek van valamilyen utazási kedvezménye. Ezzel valamit kezdeni kell. Emellett szűk mozgásterünkön belül, célzott összegekkel nyújtunk védelmet az igazán rászorulóknak. Krízisalapot hoztunk létre, emeltük a méltányossági nyugdíj keretét, a devizahiteleseknek átmeneti garanciát adunk.

Bajnai Gordon kormányfő
Bajnai Gordon kormányfő

– Az ország jó részén a gazdasági válság hatásaihoz hasonló probléma a gyenge közbiztonság, ami nyilván szerepet játszott a Jobbik megerősödésében. Mit kívánnak tenni ez ügyben?

– A válságkezelés részének tartom a közbiztonság megerősítését. A kormány által beterjesztett büntetőtörvénykönyv-szigorításról hétfőn szavaz a parlament.

Ha elfogadja, a fegyveres bűncselekmények elkövetői az eddiginél keményebb büntetésre számíthatnak, aki pedig áldozatként védi magát, a jogszabály erejénél fogva nagyobb védelmet kap.

Emellett a bűncselekmények által legfertőzöttebb csaknem háromszáz településen folyamatos lesz a rendőri jelenlét.


– Az MSZP által az európai parlamenti választáson megszerzett 17,4 százalékot mélypontnak tekinti?

– Nézze, én nem vagyok az MSZP tagja. Arra vállalkoztam, hogy Magyarországot az MSZP és az SZDSZ támogatásával kivezetem a válságból. Nem a közvélemény-kutatásokra és a választásra, hanem a következő tíz évre figyelek. A szocialisták számára a kormány támogatása a hitelesség visszaszerzésének esélyét kínálja, hiszen a döntő pillanatban az ország érdekét helyezik az első helyre. Hogy mélypont-e a 17 százalék, azon múlik, hogy a szocialista párt képes lesz-e megújítani önmagát, mint ahogyan mindig képes volt az elmúlt húsz évben. Ezt egy dologgal tudom segíteni: hiteles válságkezelő kormányzással.


– Elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz a következő választáson?

– Nem. Világossá tettem, hogy egy évre vállaltam a feladatot.


– Múlt heti sajtóhír szerint akár Molnár Csaba kancelláriaminiszter, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is lehet a miniszterelnök-jelölt. Alkalmasnak tartja őt?

– Több éve dolgozom vele együtt, már államtitkárként is segítette a munkámat. Az egyik legtehetségesebb fiatal szocialista politikusnak tartom, biztos vagyok benne, hogy középtávon az egyik meghatározó embere lehet az MSZP-nek. A párt majd eldönti, mire kéri fel őt, ebben én nem játszom szerepet.

Olvasóink írták

 • 11. vienna 2009. szeptember 01. 18:08
  „pmfc 2009.06.26. 22:14

  Hányszor hallottuk már ezt a szlogent. Hogy még ez az év és aztán jobb lesz. 2006 óta ez megy.

  Tévedsz.

  1988 óta ezt halljuk.
  Vagy még régebb óta.
  És jobb lett?”
 • 10. Parasztbasztato 2009. június 28. 10:44
  „moderálva”
 • 9. Reális 2009. június 27. 12:37
  „Hát fájdalmak árán is,de lépnetek kell szocik!A narancssárga elvtársaitokkal egyetemben!”
 • 8. metermester 2009. június 27. 08:48
  „Háát.... nem látszik az orcáján, a F Á J D A L O M ! !”
 • 7. Baradlay 2009. június 27. 05:05
  „gordonka mar lephetne!!!! LE!!!!!!!Budos voros,hazaarulo!”
 • 6. pmfc 2009. június 26. 22:14
  „Hányszor hallottuk már ezt a szlogent. Hogy még ez az év és aztán jobb lesz. 2006 óta ez megy.

  És jutottunk előbbre??? NEM!!!”
 • 5. xo16zy 2009. június 26. 19:05
  „1. "A MÁV fenntartása minden állampolgárnak évi húszezer forintjába kerül..."

  2. "Csoda a síneken: a MÁV-csoport eredményes pénzügyi évet zárt (HVG.hu, 2009.05.06)
  "Összesítve a legtöbbet Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója visz haza, ő évente 78,672 millió forintból gazdálkodhat. (pénzcentrum.hu)"

  <moderálva>”
 • 4. Moo 2009. június 26. 17:26
  „A "drága politikusainknak" is csak az átlagkereset kellene. Próbáljanak megélni abból.
  Sajnos nincsenek vele tisztában, hogy nagyon sokan ennél jóval kevesebbet keresnek, mégis felelősséggel kell végezniük a munkájukat, mert különben kirúgják.”
 • 3. kolombela 2009. június 26. 17:00
  „Ez még lemaradt: ....a fidesszel együtt...”
 • 2. kolombela 2009. június 26. 16:59
  „Mi van asher11? Nem volt elég hosszú a nyelve Bajnainak izraelben és nem nyalt be elég mélyen, hogy ennyire szidod?

  Bajnaitól és kormányától meg az összes eszement balliberális tábortól csak egy lépést vár az ország igen negy része. mégpedig azt, hogy lépjenek le erről a bolygóról.”
 • 1. asher11 2009. június 26. 16:50
  „Lepni kell!!! LUDTALPON????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek jár a kedvezmény?

Győr-Moson-Sopron - Olvasói SMS: Hátgerincsérvvel műtöttek fél éve. A műtét vége felé leállt a… Tovább olvasom