Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Ha az épület falát bérbe adják a lakók

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságához jelentős számban érkeznek bejelentések többek között a társasházak működésével kapcsolatban. A bejelentők általában a társasház lakói, akik az egymás közötti, vagy a lakók és a közös képviselő közötti viták rendezését várják az adóhivataltól.
Az adóhatóság csak akkor foglalkozik a bejelentésekkel érdemben, ha a leírtak a társasház adókötelezettségével függenek össze. A társasház be nem hajtható adótartozásáért a tulajdonostársak a tulajdoni hányaduk szerint felelnek, ezért célszerű a bejelentés előtt áttekinteni a társasház adóügyeit. A társasházak esetében az adókötelezettség jellemzően közös helyiség bérbeadásával, illetve kifizetések teljesítésével kapcsolatban keletkezik.

Az általános forgalmi adó tekintetében az ingatlan bérbeadása főszabályként tárgyi adómentes, de a társasházat megilleti az általános szabályok szerinti adózás választásának joga. Az áfával kapcsolatban általában nincs is különösebb probléma. A személyi jövedelemadó már több kérdést vet fel, hiszen egyrészről a társasház maga is a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik (tehát nem alanya a társasági adónak, így társasági adót nem kell fizetnie bevételei után), másrészről mint kifizető is teljesíti az adó és járulék levonási kötelezettséget.

Ha például közös helyiséget, vagy akár az épület falát adja bérbe a társasház, akkor saját maga szerez a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá eső bevételt. Ha kifizetőnek, cégnek minősülő részére ad bérbe a társasház, akkor az általa kiszámlázott összegből a kifizető levonja az adót, és a további kötelezettségek is őt terhelik. A nem kifizető, magánszemély részére történő számlázás esetében a társasháznak önállóan kell teljesítenie a saját adókötelezettségét.

Ha a közös képviselőnek bármilyen formában jövedelmet juttat a társasház, vagy például gondnokot, takarítót alkalmaz, akkor előleglevonási, befizetési, bevallási, igazoláskiállítási és adatszolgáltatási kötelezettsége van a társasháznak. Ezekben az esetekben ügyelni kell még a foglalkoztatási formától függően a társadalombiztosítási járulékokkal, egészségügyi hozzájárulással, a munkaadói és munkavállalói járulékokkal kapcsolatos előírásokra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sass Sylvia: ''Sorsunkhoz alakítsuk az életünket''

Évek óta nem énekel operaszínpadokon, de ma is hatalmas rajongótábora van Sass Sylviának. Amikor… Tovább olvasom