Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

H1N1:A WHO beszámolója az európai régióról

Az ország minden régiójában vannak fertőzöttek, a járvány egyelőre itthon mégis mérsékeltnek tekinthető.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 147 országának irodavezetői és szakértői a múlt héten szakmai egyeztetést tartottak Genfben többek között a H1N1 vírusról és a járványról, különös hangsúlyt fektetve az elmúlt hetekben kibontakozó és súlyosbodó európai helyzetre. Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója ismét felhívta a figyelmet a védőoltás fontosságára, amely a megelőzés és a járvány megfékezésének a legfontosabb eszköze.

"Míg Magyarországon jelenleg hat halálos áldozatot követelt az új típusú influenza vírus, és bár az ország minden régiójában vannak fertőzöttek, a járvány egyelőre itthon mégis mérsékeltnek tekinthető, a szomszédos Ukrajnában az utóbbi napokban robbanásszerűen súlyosbodott az új influenza okozta egészségügyi helyzet. A WHO londoni referencia laboratóriumába küldött mintákból már 64 esetben igazolódótt a H1N1 vírus jelenléte. A legfrissebb jelentések szerint több mint egy millió fertőzött beteget regisztráltak Ukrajnában, amelyből 174 esetben halálos volt a vírus. Szerbia, Bulgária és Románia is egyre erősödő országos járványról beszél, nem-hivatalos jelentések szerint pedig Fehéroroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán is egyre több súlyos esetről számol be, miközben Európa nyugati részén is több országban gyorsan terjed a járvány.

Április óta 423 ember halálát okozta a H1N1 vírus Európában és összesen 6592 emberét a világban. Amerikai adatok szerint az áldozatok 30 százalékánál nem igazoltak krónikus alapbetegséget, azaz egészséges, fiatal felnőttek voltak. Európában, Magyarország (Omninvest) az elsők között állította elő a H1N1 vírus elleni védőoltást – a megszokott, több évtizedes múlttal rendelkező, szezonális influenza elleni oltási gyártási technológia alapján – amely inaktívált, teljes vírust tartalmaz. Később több gyógyszercég is piacra dobta az új influenza elleni inaktivált vírusból készült vakcináját, amelyek mindegyike, az előállítási technológiától függetlenül, jól alkalmazható. A WHO-nál jelenleg még folyik ezen védőoltások mínősítése, de a WHO londoni laborjában – ahol vizsgálják az oltások immunogenitását – a jelenlegi eredmények alapján, a magyar vakcina nagyon jó minősítést kapott.

A magyar oltóanyag, mivel teljes vírusból készül, gyakorlatilag kiváltja azt az immunválaszt, amelyet a természetes immunitás adna egy, a H1N1 fertőzésen átesett emberben, és egy dózis elegendő a megfelelő imunválasz kiváltásához. Az eddigi klinikai tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthető, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenza oltás.

Októberben több európai országban megindult az oltási kampány. Annak ellenére, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt az oltásra jelentkezők száma, az oltottak aránya még így is nagyon alacsony, 10 százalék alatt van, ugyanakkor a szakértők szerint a teljes lakosság több mint 50 százalékának kellene megkapnia az oltást, ahhoz hogy a járvány megfékezhető legyen. Magyarország kivételes helyzetben van, hiszen rendelkezésre áll megfelelő mennyiségben az oltóanyag, így egy sziget lehetnénk Európa szívében, ahol nem tombol a járvány, ezért ismét szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a H1N1 vírus elleni oltás fontosságára! Különösen fontos a magas kockázati csoportba tartozók, a krónikus betegek, asztmások, cukorbetegek, terhes nők és kiskorú gyermekek oltása. A védettség kialakulásához minimum két hétre van szükség, ezért ajánlott a védőoltás mihamarabbi igénybevétele." - áll a világszervezet közleményében.

Olvasóink írták

 • 1. toretto99 2009. november 13. 16:06
  „Ennyit a WHO-rol meg az állítólagos mexikói v sertés ahogy a Eu nevezi influenzáról a teljes igazság és h mivel akarnak minket beoltani hát nem az állítólagos h1n1 vírus oltóanyagával az biztos ......

  Néhány nappal ezelőtt bejelentette a kormány"unk", hogy kb két hónap már múlva lesz vakcina Mon az a bizonyos "mexikói" avagy "sertés" avagy -az EU legújabb elnevezése szerint- "új influenza" virus ellen és azt is, hogy Magyarországon lesz először... Érdemes ehhez hasonlítani a mexikói kormány jelentését, amely szerint nem lesz vakcina kb hat hónap előtt. A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) és az Egyesült Államok kormánya sem említenek olyan vakcinát amely négy vagy hat hónap előtt lenne készen. Tehát akkor mi az, amivel be akarjanak oltani minket pár hét múlva?

  Az is érdekes, hogy a Baxter gyógyszergyártó nyilatkozata szerint (nagyon büszke is erre) ő az egyetlen aki képes kb két hónap alatt előállítani egy vakcinát. Na de akkor miért nincs erről szó a WHO-nál vagy olyan különösen érintett kormányoknál, mint a mexikói vagy az amerikai? Nehezen képzelhető el, hogy amennyiben a Baxter vakcina két hónap múlva készen lesz, nem szól erről a WHO és nem érdekli ez sem a mexikói, sem az amerikai kormányt. Pedig a Baxter cég ráadásul egy amerikai cég...

  Azt ugye tudják, hogy a Baxter gyógyszergyártót olyan "hagyományos" influenza oltást szállított több európai kormánynak az idén amely "véletlenül" a H5N5 "madárinfluenza" virussal volt fertőzve? Néhány évvel ezelött ugyanez a cég olyan vérplazmát szállított a francia kormánynak amely az HIV virussal volt "véletlenül" fertőzve...

  Amennyiben valóban sokkal hamarabb kapná meg Magyarország a vakcinát az új virus ellen, mint bármelyik másik állam, tartok attól hogy valami nagyon nem tisztességes dolog lesz ebben a vakcinában. Kapásból két dolgot is el tudok képzelni:

  1. Amerikai kutatók szerint a jelenlegi "mexikói" virus azért nem terjed gyorsabban, mert nem a levegőben képes haladni ("airborne"), hanem csak a kicsiny nyálcseppekkel. Ugyanez a kutatók szerint elég lenne egy enyhe mutáció amely csupán néhány új aminosavat helyezne el a virus felszínén ahhoz, hogy a virus a levegőben tudjon terjedni. Nos mi van akkor, ha éppen ezeketaz aminosavakat lenne képes hozzáadni a virushoz az a csodavakcina amit állítólag a magyar ember akár két hónap múlva megkaphat miközben mindenki másnak legalább kétszer annyi időt kell még várni az oltásért?
  Ez a téma talán megérne egy külön cikket , mert attól tartok hogy valami nagyon csúnya dolog készül a magyarok számára az "új világrend" boszorkány konyhájában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verpeléten is bezárt egy iskola

Előre láthatóan jövő hét csütörtökéig nem lesz tanítás a verpeléti Arany János Általános Iskola és… Tovább olvasom