Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

H1N1: Zárnak az iskolák, jön a járvány?

Már három iskolát zártak be az új influenzás megbetegedések miatt.


Lábatlanban is bezártak egy iskolát


Bezárták a lábatlani általános iskolát is újinfluenzás megbetegedések miatt, a járvány kialakulásának megelőzéséért szerdán - közölte az MTI-vel a város jegyzője és a dorog-esztergomi kistérségi ÁNTSZ. Az ÁNTSZ helyszíni vizsgálata után, a minták eredményei alapján a tiszti főorvos az iskolában tanítási szünet elrendelését javasolta. A rendkívüli tanítási szünet november 23-ig tart - tudatta Schantzl Edit jegyző.

A megbetegedés az intézmény tanulóinak mintegy harmadát érinti, 434 tanuló közül 143-an hiányoztak - mondta el az iskola igazgatója, Balogh Erzsébet az MTI érdeklődésére. Sári Katalin, a dorog-esztergomi kistérségi ÁNTSZ vezetője az MTI-nek elmondta, 5 tanulótól vett mintában kimutatták a H1N1 vírust.

Korábban

Már két iskolát zártak be az új influenzás megbetegedések miatt, szerdán a Perczel Mór szakképző iskolát a Fejér megyei Móron, kedden pedig a Baranya megyei szederkényi általános iskolát.

A móri Perczel Mór szakképző iskolában és kollégiumban egyhetes rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, a szederkényi általános iskola jövő szerdáig marad biztosan zárva.

Járványveszély vagy járvány esetén az óvodák, általános iskolák működésének felfüggesztését, bentlakásos gyermekintézmények működésének korlátozását, továbbá egyéb helyi közösségi célokat szolgáló intézmények, helyi jelentőségű rendezvények működésének megtiltását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézete; a középfokú oktatási intézmények, szakmunkástanuló intézetek (iskolák), tanműhelyek, nevelőotthonok működésének korlátozását vagy bezárását az ÁNTSZ regionális intézete; a felsőfokú oktatási intézmények, valamint az egyetemi (főiskolai) diákotthonok működésének felfüggesztését, település elhagyásának tilalmát az országos tiszti főorvos rendeli el. Ez azt jelenti, hogy már a járványveszély esetén megtehető lépések is az ÁNTSZ különböző szintű szervezeteinek hatáskörébe tartoznak.

A közoktatási törvény alapján lokális szintű járvány esetén a nevelési, oktatási intézmény vezetője rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el - olvasható az oktatási tárca honlapján az új influenzáról szóló tájékoztatóban. A minisztérium azt kéri az intézmények vezetőitől, hogy esetleges lépéseik megtétele előtt konzultáljanak az Iskola-egészségügyi Szolgálattal.

A rendkívüli tanítási szünet elrendeléséhez be kell szerezni a fenntartó engedélyét, amennyiben ez nem lehetséges, a fenntartót értesíteni kell.
A közoktatási törvény rögzíti, hogy a főjegyző az oktatásért felelős miniszter egyidejű értesítésével rendkívüli szünetet rendelhet el, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a megye, vagy a főváros területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.

Országos járvány kitörésének veszélyekor további lehetőséget biztosít a tárca számára a közoktatási törvény. Az oktatásért felelős miniszter az alkotmányban, illetve törvényben meghatározott rendkívüli időszakban határozatban írhatja elő a közoktatási intézmények működésével kapcsolatos feladatokat.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kiesett tanítási napok pótlására a fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója - az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is - elrendelhet hat tanítási napból álló hetet, illetve a tanulói kötelező órákra vonatkozó időkeretet meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet másként megoldani.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. november 12. 18:54
    „Máskor is volt már ilyen.. És?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott a vakcina Pécsen

Elfogyott a H1N1 vírus elleni védőoltás a pécsi patikákban - tudta meg az MTI szerdán. Schäffer… Tovább olvasom