Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

H1N1: ötvenezer ampulla védőoltás a patikákban

A gyógyszertárakba összesen 50.700 ampulla védőoltást szállítottak ki nyitókészletként - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Az elmúlt két napban az ÁNTSZ kistérségi intézeteihez 75.900 adag védőoltást juttattak el az oltóanyag raktározásával megbízott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetből.

Székely Tamás egészségügyi miniszter azt közölte az MTI-vel, hogy a nyitókészletek kiszállításával már estére az ország minden patikájában elérhetővé vált az új influenzavírus elleni oltóanyag.

A minisztérium emlékeztet, hogy az új rendelési szisztémának megfelelően a gyógyszertáraknak az ÁNTSZ kistérségi intézeteitől kell megrendelniük a vakcinát, és az intézetek gondoskodnak a kiszállításról.
A tájékoztatás szerint a rendelést követő 48 órán belül a patikában lehet a kért mennyiség, hiszen a több mint száz kistérségi ÁNTSZ között oszlik meg a 2400 gyógyszertár kiszolgálása.

A patikák az ÁNTSZ honlapján tájékozódhatnak arról, hogy melyik ÁNTSZ kistérségi intézettől rendelhetnek oltóanyagot, és itt található a rendeléshez szükséges formanyomtatvány is.

Mind a térítésmentesen igénybe vehető, mind a patikai forgalomban megvásárolható oltóanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll, a kiszállítások folyamatosak - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. zotya975 2009. november 10. 12:41
  „Tömeghisztéria? Én láttam az utcán hisztiző embereket. Félelem? Persze egyszer élek. Én beoltattam magam, nekem megér ennyit.”
 • 30. marchie 2009. november 06. 21:02
  „Mi az influenza?
  Tömeghisztéria és közhiedelmek.Félelem.Befolyásolhatóság.
  Louise L.Hay:Éld az életed{1992}”
 • 29. futóbab 2009. november 06. 18:34
  „Lassan minden a H1N1-ről szól.Már politikai kérdést csinálnak belőle.Ez undorító!Ellenben nagyon kevés a szakemberek pro-kontra hozzá szólása a médiákban,de azértelvétve lehet találni. hozzá szólástInkább a laikusok azok akik próbálják egymást le és rábeszélni az oltás előnyeiről,vagy hátrányairól..Mindenkinek magánügye hogy oltatja magát vagy sem.Én azért gondolkodóba estem: vannak olyan országok,ahol ezt a vakcinát TILOS beadni,számomra kevés az a pár kísérleti alany amiről a fáma szól,nincs adat arról hogy milyen mellék hatásokkal lehet számolni akár pár év elmúltával is,és még sorolhatnám az aggályaimat.Most úgy érzem,inkább a gyógyszeripar az ami ebből nagy hasznot húz,és nem is biztos hogy ez a megfelelő vakcina a vírus ellen.Nagy pénzek forognak kockán,és ma MO-on mindent eltudok képzelni pl:hogy engedélyezik egy olyan termék forgalomba hozatalát is ami káros az emberekre.De mivel a csúszó pénzek milliókban számolhatók,ennyiért egyesek a saját anyjukat is eladnák,nemhogy a vakcinát betiltsák.Én is olvastam hogy többen is meghaltak,de ha belegondolok,nem a vírus vitte el őket,hanem valamilyen más betegség.A vírus csak volt a legyengült szervezetben.Lehet hogy igaz hogy halálos vírus,de lehet hogy hazugság.Én mint laikus nem tudom eldönteni.Viszont nem oltatom be magam,mert nem bízom az oltó anyag hatékonyságában,és főleg a tisztaságában.Azért érdekelne az a hír megerősítése,vagy cáfolása:igaz-e hogy két féle oltó anyag létezik:egy hatékonyabb a felső 10 ezer részére,és a kevesebb hatóanyaggal rendelkező vakcina a por nép részére.Ezt a hírt nem egy humor lapban olvastam sajnos.Ja és a felméréseket megcáfolva:egyik párthoz sem tartozom,és a véleményük sem érdekel.”
 • 28. 120L 2009. november 06. 18:02
  „Az Országos Epidemiológiai Központ nov.2-től megtiltotta a 18 év alattiak egyidejű oltását az új és a szezonális influenza elleni vakcinával. Addig mehetett egy a jobb egy a bal karba....
  Svájcban a PANDEMRIX nevű vakcinát tilos beadni a 18 év alattiaknak, a terhes nőknek és a 60 éven felülieknek.
  Ott is vannak szakemberek.”
 • 27. pancser 2009. november 06. 18:00
  „Megy a szöveg, hogy az első világháborű után a spanyolnáthában csupa fiatal halt meg. A mostani H1N1-el is összefüggésbe hozzák ezt egyesek, nem is akárkik, akadémikus is többek között. Túlzott immunreakciót emlegetnek un. citokin vihart. Nem tudom 90 év távlatából ezt hogyan lehet eldönteni mi volt akkor? Egy viszont biztosan volt, a háború lövészárkaiban szenvedő milliók, amibe a rossz táplálkozás is beletartozott. Hullottak az emberek mint a legyek, ezt tanúsitják a temetők is. 19-ben kommunizmus, román megszállás, az ország megcsonkítása sok emberi szenvedéssel járt. A nőknek nem volt elég teje, a teheneket elhajtották a románok, a szénbányák, erdők a határon túlra kerültek, minden együtt volt ahhoz, hogy az emberek nagy számban haljanak akár egy infuenzától is. De ma, temperált lakásokban élő, télen-nyáron kapható gyümölcsöket fogyasztó embereknél citokin vihart emlegetni ostobaság. Egy akadémikus nyilván nem igen ismeri a történelemt, hiszen nem a szakterülete, de azért csak különbséget kellett volna tennie, az első vilégháborút követő zűrös évek egészségi állapota és a mai között.”
 • 26. alien 2009. november 06. 17:59
  „"Ja, az hogy 1 év múlva mit fog okozni ki tudja, semmit. Marhaság az egész"
  így beszél a tudatlan, naiv ember.
  Én részemről nem oltatok magamba egy olyan anyagot, amely nem volt megfelelően tesztelve.”
 • 25. éaa 2009. november 06. 14:08
  „A "legvirulensebb" a dologban a "kaszálás"! Az eü. minisztérium nagyon jól kitalálta, hogy az orvosok kussoljanak és érdekükben álljon minél többet oltani (oltatni a nővérrel). Megveszi a beteg az oltóanyagot, fizet az orvosnak a beadásért, és fizet a gyártó (vagy nem tudom ki), hogy az orvos beadja az oltást. A nővér egy fillért sem kap. Tehát a jó doktorokat megvették ismét. Miért is emelnének szót a zűrös eü. viszonyok miatt?
  A nővér kimaradt a vizitdíjból és most az oltás után sem jár neki semmi!? Utálom az egész egészségügyet! Miért nem a Hufnágel Pistit válsztottam?”
 • 24. laura01 2009. november 06. 11:15
  „22, látom magadhoz hűen tudsz csak itt megnyilvánulni...:)”
 • 23. Hajni001 2009. november 06. 11:09
  „MÁr mást sem hallani a médiában, hogy így a vírus meg így az oltás. Itt mindenki a másikat szidja, szépen nem tudja senki elmondani a véleményét, morderálják stb. Persze tisztelet a kivételeknek... Csak egy a lényeg, a közös érdeke mindenkinek, hogy senki se legyen beteg. Mindenki a maga módján áll ellen a vírusnak, az emberek egy része oltat a másik nem , a vitaminokban és egyéb gyógymódokban hisz. na és akkor mi van? Miért kell azért a másikat elítélni? Biztosan úgy sem tud senki, sem hogy milyen a betegség, sem hogy milyen az oltás sem hogy mi a szovődmény, azt sem hogy jó e a másik védekezési mód. Akkor miért kell a másikat megalázó stílusban feltüntetni?”
 • 22. viperetta335 2009. november 06. 10:30
  „moderálva”
 • 21. pancser 2009. november 06. 10:28
  „Kedves "laura01". MO-n kb 70 ember hal meg csak úgy váratlanul szívproblámában, balesetben 3-4. Egyetlen világos H1N1 járványról nem olvasunk, vagy ha olvasunk az egyértelmű. Akik eddig meghaltak mindenkinek volt valami krónikus baja. Nyilván, hogy vannak pénzes emberek akinek soha nem elég, jó üzletet látnak a dologban, ez a kapitalizmus természete. Sztem a világ előbb utóbb ráébred arra, hogy vissza kell térni bizonyos 19.-k sz. végi elvekhez, ahhoz, hogy ne a profit határozza meg oltassunk vagy ne. Talán olvastál a Cortegnan( lehet, hogy másképp kell írni) botrányról. Szuper nyugtató, altató volt, nem volt kellő alapossággal bevizsgálva. Sokkal jobbnak tűnt mint az addigi szerek, mert nem volt kába utána az ember, ezért nagyon sokan megszerették. Ezerszámra születtek testi hibás gyerekek mire kiderült, hogy a gyógyszer a hibás. Egy influenza egyáltalán nem akkora kockázat, amely indokolná, hogy egy teszteletlen vakcinát, idegen fehérjét, magamba oltassak. Mire megszületnek a károsodott utódok, hol lesz már a vakcina meg a cég, a mai kormány meg miniszter? Viszont a baj az enyém lesz.”
 • 20. lacim6 2009. november 06. 10:27
  „Milyen halálesetekről beszélsz, egy olyan ember nem volt itt aki csak ebbe halt bele. A probléma nem most fog jönni hanem lehet hogy pár év múlva.”
 • 19. laura01 2009. november 06. 10:20
  „És a halálesetek. Ha ez nem elég akkor nem tudom mi kell, saját felelőssége mindenkinek.”
 • 18. laura01 2009. november 06. 10:17
  „Csak pl. ja amúgy az oltásra a példa az többen is beoltattuk magunkat semmi probléma. a körzeti orvosom is az oltás mellett van, ellenérv?”
 • 17. lacim6 2009. november 06. 10:13
  „16. hozzászólás laura01 Meg az origóból mi:D Miért nyomod ide állandóan ezt a cikket arról a cseppet sem elfogult oldalról. Az origo elég gyenge érv a mondandód mellet.”
 • 16. laura01 2009. november 06. 10:10
  „14, soraidból olvasva”
 • 15. laura01 2009. november 06. 10:06
  „Kedves "pancser"! Nem feladás kérdése, látom te is érvelsz ugyanúgy az oltás ellen,a véleményedért. Én is ezt teszem. Érdemes lenne az alábbi linket elolvasnod:
  http://www.origo.hu/tudomany/20091103-h1n1-uj-influenza-vedooltas-vakcina-20-es-50-ev-kozott.html
  Senki nem mondta, hogy az ANTSZ vagy akármi más szervezet Mo-n szent lenne. Olyan a világon nincs, ahol az egészségügy mentes lenne a profithajszától. Ez egy szép álom, csak nem a valóság. Tudod az a baj, hogy minden csak a feltételezésen múlik, másik is végigsöpörhet vagy nem. De akkor már ez ellen legalább tudunk védekezni, és lehet hogy te bevállalod annek a kockázatát, ha átadod valakinek (mint azt előzőleg már említettem) én nem. Az oltás károsságát azért vitatnám, mivel hányan beadatták maguknak és lám senkinek semmi baja. Ja, az hogy 1 év múlva mit fog okozni ki tudja, semmit. Marhaság az egész. Először már ha beadatod magadnak, meghalsz, tüdővérzés, lebénulsz stb. Jé senki. Jaj, meg nincs szavidő a dobozon. Érdekes van. Már nem tudnak mit kitalálni, hogy ne oltassa be magát az ember. Szíve joga mindenkinek eldönteni, én nem kockáztatom más életét azzal, hogy megfertőzöm. Nekem elég 1 halálos áldozatról hallani, nem kell tömeges ahhoz, hogy felmérje az ember a súlyosságát. Orvos nem vagyok, hogy az immunrendszer mire hogyan válaszol, ez egyénenként változó.”
 • 14. lacim6 2009. november 06. 10:04
  „moderálva”
 • 13. pancser 2009. november 06. 09:30
  „Kedves "laura01"! Úgy látszik nem adod fel. Szép dolog a hit, más dolog a tények. Az nem vitatható, hog a munkáltatónak érdeke, hogy ne legyenek betegek az alkalmazottai, a többi dolog persze nem érdekli, az oltás kockázata sem. Miért is érdekelné. A gyártót sem érdekli más Te sem mint eladni a vakcinából minél többet. MO-n az ANTSZ sem szent, a miniszter sem, igaz más országoban is többé-kevésbé így van. A tiszta az lenne, ha az egészségügy mentes lenne a profithajszától, minimum megversenyeztette volna a vakcinákat. Nem tette. Vszleg oka volt rá. Az influenzának számos változatta van. A mostani valcinától még egy másik vírustörzs végigsöpörhet az országon akadálytalanul. Míg az immunrendszer elfoglalt a vakcinával, azzal kínlódik, addig a másik vírustörzs okozta flu erősebb lefolyású lehet. Meggyőződésem, hogy az oltás felesleges, káros!”
 • 12. load 2009. november 06. 08:49
  „3. Gery83
  Élet-halál kérdésekben azért nem egy néhai futball bíró véleményére kellene figyelni, aki nagyon jól megél a szuggesztíven előadott összeesküvés elméletinek interpretálásából.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-biztos - Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági… Tovább olvasom