Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

H1N1: megválik az állásából felfüggesztett orvostól a nagykanizsai kórház

Kölcsönös megegyezés alapján megválik a nagykanizsai kórház attól az orvostól, akit két hete függesztettek fel állásából a január elején elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halálával összefüggésben.

A belső vizsgálóbizottságot vezető főorvos, Székely István hétfőn, sajtótájékoztatón elmondta: a Kanizsai Dorottya Kórház vizsgálóbizottsága az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének múlt heti vizsgálódásával összhangban azt állapította meg, hogy szakmai hibát nem követett el az orvos, aki a sürgősségi osztályról a beteg lázas állapota ellenére hazaküldte a sakkozót. A pácienst azonban olyan kioktató stílusban küldte vissza a háziorvosához, ami elfogadhatatlan, ezért - kölcsönös megegyezés alapján - megválnak tőle.

A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként. Édesanyja azt mondta, hogy fiát, 40 fokos láza ellenére, két nap alatt kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról.

Székely István az előzményekről elmondta: a sakkozót először december 15-én éjjel szállították be magas láza és fejfájása miatt mentővel a kórházba. Az orvosi vizsgálat, az EKG és a röntgen, valamint a laboratóriumi eredmények alapján gyógyszerrel ellátva küldték hajnalban haza, miután tüdőgyulladásra utaló jeleket nem tapasztaltak. A beteget 22 órával később ismét mentő szállította a sürgősségi osztályra, ahol az akkor ügyeletben lévő orvos az előző napi eredményekhez képest eltérést nem talált.

A doktor intravénásan lázcsillapítóval látta el a sakkozót, akit ezután azzal küldött haza, hogy a háziorvosánál jelentkezzen. Bagonyai Attila két nappal ezután jelentkezett harmadszor a sürgősségi osztályon, ahonnan a belgyógyászatra utalták, ezt követően került az intenzív osztályra, ahol 18 napos kórházi kezelés után hunyt el.

A vizsgálóbizottságot vezető főorvos azt mondta: szakmailag és orvos etikailag nem követett el hibát a második alkalommal szolgálatban lévő orvos. Az általa az orvosi dokumentációban leírt - a háziorvosnak és a betegnek szóló - szöveg azonban "kioktató, kollegiális levelezésben nem elfogadható". Az orvost is meghallgatva döntöttek úgy, hogy megválnak az egyébként részmunkaidőben foglalkoztatott doktortól, ugyanakkor maga az orvos is jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván a kórházban dolgozni.

Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa az MTI kérdésére elmondta: már naponta 2-3 órát le tudják kapcsolni a lélegeztetőgépről azt az 53 éves tanárnőt, akit 68 napja kezelnek az intézményben H1N1 fertőzés szövődményei miatt. A pedagógus már láztalan, tiszta a tudata, többször kiülhet az ágyából.
Bátorfi József főigazgató hozzátette: az ÁNTSZ adatai alapján valószínűsíthető, hogy az asszony az újinfluenza vírusával legrégebb óta kezelt páciens Magyarországon.

Arról sincs információ, hogy rajta kívül lenne még valaki, akit ilyen hosszú idő után eredménnyel kezelnének.
A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban az elmúlt két hónap alatt kilenc beteget kezeltek H1N1 vírus fertőzésének gyanújával. A kezeltek közül négyen meghaltak - köztük Bagonyai Attila -, négy páciens gyógyultan tért haza, és jelenleg már csak az 53 éves pedagógust kezelik az intézményben.

A páciensek közül csak kettőnél igazolódott eddig az újinfluenza vírusának jelenléte, egy 48 éves, öt hete elhunyt férfinál, valamint a most is kórházban fekvő asszonynál. Más esetekben a szerológai vizsgálat nem mutatta ki a H1N1 vírust, vagy még nem készült el azoknak az eredménye.

Olvasóink írták

 • 6. LAZA 2010. január 26. 14:29
  „Mankapunka
  Tényleg igy is van:Az a legjobb ha el tudjuk kerülni a kórházakat.
  Csak hát erre semmi garancia nincs és hát akkor ki is vagyunk szolgáltatva annak,hogy milyen kezekbe kerülünk.
  Az itt noboldo néven megszólalóktól mentsen meg mindenkit a jó Isten különösen akkor ha esetleg még orvos is lenne!
  Jómagam egyébként nem a kezelés milyenségét kifogásoltam hanem általánosságban a vizsgálatotokat végzők kilétét.
  A h1N1 vírus orvosi megítélése és a védőoltások elvetése ill.támogatása egyébként rendkívüli módon megosztotta az orvosi társadalmat is.
  Ezzel rendkívüli bizonytalanságot okozva a hatását illetően a lakóság körében!
  Részemről Ennyi!”
 • 5. Kiki 2010. január 25. 23:16
  „Minden második orvos kioktató stílusban beszél a beteggel!
  Persze tisztelet a kivételnek!”
 • 4. Mankapunka 2010. január 25. 23:08
  „LAZA Kerüld el légyszíves örökre a Kórházakat.....

  <moderálva>”
 • 3. noboldo 2010. január 25. 22:54
  „Győr lakóssága kb.130 000e. Fő
  Ebben a pillanatban min.15-20 főnek van 40 fokos láza
  Ha influenza járvány lenne, akkor legalább 5 000 -en lennének.
  A /valódi influenzás/ vérzéses tüdőgyulladás kialakulása előtt 24 /huszonnégy/ órával semmi, de semmi tünet nem jelzi előre a bajt. Se röntgen, se CT, se MRI, se talpmasszázs, se varázsvessző.
  A kialakult vérzéses tüdőgyulladás halálozása >>50% /Eleméréknél is/
  Az aki meghal, az 1 nappal előbb pontosan úgy néz ki, ugyanolyanok a leletei, mint aki 4 nap múlva meggyógyul.
  Mondjátok meg, kit vegyen fel a kórház? Mind az 5 000-t?
  Vagy azt, aki azért megy az ügyeletre, mert az ingyen jár, de azonnal, és még a 402 tezsvíri svéd koronát sem kell elkölteni Algopyrinre?
  Vagy azt, aki 2 nap alatt a 40 fokos lázára 1 tabletta lázcsillapítót vett be, és csodálkozik, hogy még nem gyógyult meg?
  Vagy azt, akinek az anyukája sem tudta már, mit jelent a hűtőfürdő, de a zsebében ott van 1-2 gyönyörű bibliai nevet viselő ügyvédi iroda tel.száma?
  Szórják ki az összes többi beteget a Petzből? És mi lesz a következő nap? Hadikórház Likócsról?
  Hihető, hogy az az ÁNTSZ részrehajló lenne a kivizsgálásban, akinek moszkovita vezetői hetekig harsogták a médiában: ,,jelentse fel orvosát!" Ez az ÁNTSZ azt állapította meg, hogy nem történt hiba a beteg ellátásában.
  Ebben az esetben az orvost a kórház /tetű/ vezetői meszelték el, saját seggüket védve.
  Mi lesz itt, ilyen közhangulatban, ilyen sűrű sötétségben, ha egyszer tényleg valami igazi járvány lesz? De akármi is, megérdemlitek. Ha így megy tovább, és 70 év alatt vagytok, no meg telik rá, még megéritek, hogy ugyanezen doktor előtt álltok levett kalappal, sz@ros bokával - Burgerlandban.”
 • 2. LAZA 2010. január 25. 19:42
  „Igen,mint azt az ilyen esetekben már megszokhattuk:
  Sem az orvos sem pedig a Kórház nem hibázott!
  Hogyan is hibázhatott az egyébként is csak részmunkaidőben foglalkoztatott ügyeletes?
  Influenza járvány nincs nem is volt és nem is lesz az egész pusztán csak kitaláció!
  40 fokos láz az pedig kutya baj! Mi az egy 45 éves embernek?
  A belső vizsgálatokat végző főorvos is megmondta:minden a legnagyobb rendben volt csak hát szegény pácienssel egy kicsit udvariatlan hangnemet használtak.
  Nos ezért kellett megválni az orvostól nem pedig azért mert a páciens a "gondos" kezelés ellenére elhalálozott!
  Öszinte részvétem a családjának!
  Az ironikus hangvétel ennek a faramuci állapotnak szól.
  Kecskére a káposztát!
  mondja már meg valami nagyon okos hozzáértő:milyen alapon lehet egy belső vizsgálatot az ügyben érintett
  ( érdekelt)félre bízni?
  Amennyiben bármilyen apró szakmai hibát is elismernek akkor hatalmas összegeket fizethetnek orvosi
  műhiba miatt.”
 • 1. Jandex 2010. január 25. 16:12
  „Nem rossz "eredmény" a betegek fele élve került ki a kórházból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Elvinnék egy mozdonyt, úgyis arra van dolgom˝

A MÁV szerint a 25 éves férfi nem vezetett mozdonyt, csak akart. Még formaruhát is szerzett magának, hogy sikerüljön neki. Tovább olvasom