Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

H1N1: meghalt egy szolnoki gyermek

A szolnoki kórházban meghalt egy 15 éves gyermek, akinél még életében kimutatták a H1N1 vírust.
Ezt az egészségügyi miniszter jelentette be kedden, és elmondta azt is, hogy minden patikában lesz védőoltás, a kiszállítás szerdán indul. Az ukrán határhoz közel lévő gyógyszertárakban megugrott a kereslet a védőoltás iránt.

Székely Tamás közlése szerint a gyermeknek számos ismert rizikócsoportba tartozó betegsége volt, a boncolás csütörtökre várható eredménye nagy valószínűséggel megerősíti, hogy a H1N1 vírus okozta a gyermek halálát, akinek nemét és halálának időpontját nem közölte a kormányszóvivői tájékoztatón.

A szakminiszter kedden az MTI-nek elmondta továbbá, minden patikában lesz nyitókészlet az új influenzavírus elleni oltóanyagból, így várhatóan megszűnnek az eladás körüli fennakadások.

Az új eljárásrendről kedden tárgyalt a miniszter a védőoltások raktározásával és kiszállításával megbízott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatójával. Ennek alapján az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból egy bizonyos mennyiséget, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e a készítményből vagy sem.

A nyitókészleteket - ezek patikai mérettől függően 20-40 adagot jelentenek - szerdán kezdik kiszállítani, ezzel megkönnyítik, hogy a lakosság hozzájusson az oltóanyaghoz, amelyet háziorvosi vény ellenében ad ki a patikus. (Az eddigi rend szerint a patika adta fel a rendelést a hozzá beérkezett igények alapján az EKI-nek, amelyet a vakcina raktározásával és forgalmazásával bíztak meg, s a megrendelt mennyiség 2-3 napos átfutással érkezett meg a gyógyszertárakba.)
Arra vonatkozóan, hogy eddig hány adag fogyott a patikákban, még nincs adat - mondta a miniszter, jelezve azonban, hogy az eddig kiszállított mennyiség nagyjából 30 ezer adag.

Székely Tamás kitért arra, hogy természetesen az ukrán határhoz közeli patikákba is szállítanak majd nyitókészletet, azonban a védőoltásból külföldi állampolgároknak nem tudnak eladni.

Balogh Irén regionális tiszti főorvos azt közölte az MTI-vel, hogy az influenzavírus okozta ukrajnai járvány növelte a védőoltás iránti igényt a határ mentén fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A szomszédos országban jelentkező megbetegedések érthetően felerősítették a Nyírségben élők veszélyérzetét, s a korábbinál jóval többen kérnek védőoltást a háziorvosoktól - mondta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-alföldi Regionális Intézete megyei kirendeltségének főorvosa.
Hozzátette: a nagyobb létszámot foglalkoztató szabolcsi munkáltatóknál is nőtt az igény a dolgozók beoltatására.

Balogh Irén adatokat egyelőre nem tudott mondani arról, hogy milyen arányú a megyében a lakosság beoltottsága, az eddigi összesítés számait most várják a háziorvosoktól.

A regionális tiszti főorvos az MTI-nek cáfolta azt az információt, amely szerint új influenzavírussal fertőzött betegeket ápolnának a szabolcsi kórházakban. Hangsúlyozta: az ÁNTSZ nyilvántartása szerint két influenzás ember szorult a héten kórházi ápolásra, de a tőlük levett minta vizsgálata kizárta, hogy a H1N1 vírus szerepet játszott volna betegségük kialakulásában.

A főorvos kitért arra is, hogy a megyei tisztiorvosi kirendeltség az ukrajnai járvány következtében jelenleg csak egyéni óvintézkedéseket tart szükségesnek Szabolcsban. Azt javasolják, hogy aki teheti, ne utazzon Ukrajnába, vagy ha az mindenképpen szükséges, akkor előtte oltassa be magát.

A Magyar Vöröskereszt elnöke kedden negyvenezer szájmaszkot és az influenza tüneteit enyhítő gyógyszereket adott át a budapesti ukrán nagykövetségnek; a segélyszállítmány szerda hajnalban indul Kárpátaljára.

A szállítmányban hárommillió forint értékű lázcsillapító és antibiotikum van. A héten valószínűleg még egy szállítmány indul.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az állam által megrendelt négymillió, térítésmentesen kapható vakcinából több mint 3 milliót már legyártottak, így időre, vagyis november 30-ig a gyártó Omninvest vállalni tudja a szerződés szerinti négymilliós mennyiség előállítását.
Németh Zsolt, a cég szóvivője azt mondta a pilisborosjenői gyárban heti 500 ezer adag, H1N1 vírus elleni vakcinát tudnak előállítani, annak gyártása folyamatos.

A szóvivő megjegyezte: eddig 60 ország jelezte, hogy vásárolna a Magyarországon előállított oltóanyagból, ám az Omninvest csak a hazai igények maradéktalan kielégítését követően juttat vakcinát a határon túlra.

Németh Zsolt azt mondta: a magyar lakosságnak szánt 4+2 millió adag vakcina legyártása után az az ország kap először a szerből, amelyik előbb fizet. Azt már most is lehet tudni, hogy az Európai Unióba nem szállít, s nem is fog szállítani az Omninvest - tette hozzá. A szóvivő csaknem egy hónapja arról tájékoztatta az MTI-t: a piac lefedettsége, illetve az eljárás drágasága miatt nem kezdeményezi a cég, hogy uniós engedélyt kapjon az általa gyártott oltóanyag.

Olvasóink írták

 • 15. Csetneky 2009. november 03. 22:54
  „Azt lehet tudni,. hogy kik az Omninvest tulajdonosai? Mert bárkik is azok, kezükben tartják ezt a "válságkezelő" kormányt az eü. miniszterrel az élen és a médiák jelentős részét. Ha valakit elüt a vonat és a boncolásnál kimutatják a szervezetéből a sertésinfluenzát, akkor tele torokból harsogják, hogy itt az újabb áldozat. Én többek között éppen ezért nem hiszek benne, mert amiben ezeknek a hazugságbajnokoknak a keze benne van, az jó nem nagyon lehet.”
 • 14. kolombela 2009. november 03. 20:40
  „A "drága" eü. miniszterünk valamiért nagyon lobbizik a vakcina mellett.
  Amikor még oep nagykutya volt, akkor sok országban elfogadott életmentő gyógyszerre nem adta meg egy egyénileg kért támogatást, azzal az indokkal, hogy Mo-on nincs törzskönyvezve és az engedélyezési eljárás, pedig több év lenne. Most pedig egy hónap "tesztelés" ( ha volt egyáltalán) után ez az anyag megfelel minden kritériumnak. Szerintem komoly anyagi érdekeltsége van a bizniszben, vagy kapott egy vastag borítékot.”
 • 13. mecsoka 2009. november 03. 20:25
  „Undorító, hogy egy szerencsétlen fiatal halálával akarnak pánikot kelteni! Sem ő, sem az eddigi halottak nem voltak egészségesek. Legalább az újságírókban lehetne annyi gerinc, hogy nem állnak be a politika csicskásának (vagy épp bárkinek, akinek érdeke a rémhír terjesztés)”
 • 12. zotya975 2009. november 03. 20:00
  „Végülis az ember nem tudja eldönteni, hogy tényleg jó az oltás, mert veszélyes a vírus, vagy csak el akarják adni a többezer vakcínát.”
 • 11. Jandex 2009. november 03. 19:53
  „A srácnak asztmája és tüdőgyulladása volt.:(((
  RIP”
 • 10. lacim6 2009. november 03. 19:52
  „8. hozzászólás pinquin origo :D:D az q.r.v.a hiteles”
 • 9. zotya975 2009. november 03. 19:43
  „Persze 2000 akartam írni, bocsi.”
 • 8. pinquin 2009. november 03. 19:39
  „mielőtt véleményt alkottok, ezt olvassátok el !
  http://www.origo.hu/tudomany/20091103-h1n1-uj-influenza-vedooltas-vakcina-20-es-50-ev-kozott.html”
 • 7. jánosi 2009. november 03. 19:38
  „Mi az, hogy 2 Ft ? Azt írták 1930 Ft egy adag, akkor most, hogy van ?”
 • 6. zotya975 2009. november 03. 19:28
  „Lacim6 oltasd be magad 2 forint a vakcina, és nem lesz ilyen betegséged, nem kell már a vizsgálat 15ropiért. Amúgy még szinte sehol sem kapható. Csanakon nem is rendeltek, mert a legkisebb kiszerelés 20adagos, és még nem volt annyi érdeklődő.”
 • 5. lacim6 2009. november 03. 18:42
  „Megkérdezuetem a háziorvost hogyan tudhatom meg hogy elkaptam a betegséget, azt mindta ő nem küldhet el vizsgálatra, az nem ingyenes. Csak akkor vizsgálódnak ingyen ha a ÁNTSZ rendeli el. Ha én akarom megtudni hogy van e ilyen bajom az 15 000ft ba kerül. NA EZ A BOTRÁNY és ezt nem reklámozzák sehol.”
 • 4. ursula 2009. november 03. 18:23
  „Ez Magyarország: kora délután az egyik rádió bemondta, hogy meghalt egy gimnazista fiú H1N1 vírusban. A gyereknek semmilyen más betegsége nem volt, csak az ismert influenza vírus. Estére már napvilágra kerülnek bizonyos hírek arról is, hogy esetlegesen mégiscsak volt más betegsége is szegény srácnak.
  Hát olyan nehéz igazat szólni????”
 • 3. jánosi 2009. november 03. 17:13
  „Helyes janika, mondjad csak meg a sok tudatlannak !
  Akik nem értenek meg megérdemlik, hogy megpukkadjanak !”
 • 2. janika 2009. november 03. 17:01
  „Lassan már az lesz a hír, ha nem a H1N1 vírustól hal meg valaki, hanem meg pukkad, ha hozzászólok egy-egy cikkhez!”
 • 1. jánosi 2009. november 03. 16:56
  „Kéretik tisztességgel megmondani a gyermek halálának TÉNYLEGES okát !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon is megkapta a H1N1 elleni védőoltást

Bajnai Gordon kérte az egészségügyi minisztertől, hogy minden patikában legyen elérhető a H1N1… Tovább olvasom