Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

H1N1: Bajnai köszöni az ÁNTSZ munkatársainak munkáját

Bajnai Gordon kormányfő köszönetét fejezte ki az Országos Epidemiológiai Központ és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársainak az új típusú influenzajárvány elleni védekezésben végzett munkájukért szerdán Budapesten.

A miniszterelnök az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti épületében tartott köszöntőjében úgy fogalmazott: a szakemberek munkája a felkészülésben és a védekezésben is példamutató volt, ezért az ország ezt a válságot is másoknál jobban vészelte át.

Bajnai Gordon azt mondta, az adatok is mutatják, hogy európai összehasonlításban Magyarország jól, kiemelkedően vészelte át a nem tervezett krízist, amelyet a járvány okozott. A járvány elleni védekezést "egy Európa-bajnoksághoz" hasonlította, amelyben - tette hozzá -, eddig dobogós helyet szerzett Magyarország.

Indokolatlan veszteségnek nevezte azok halálát, akiknek elvesztése összefügghet a betegséggel, ezért - mint mondta - az oltási kampányt folytatni kell. Úgy vélte, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy legyen elég oltóanyag, és az annak szállításában résztvevőknek is köszönetet kell mondani - fűzte hozzá. Mint mondta, a hatmillió vakcinából hárommilliót már felhasználtak az oltásoknál.

A kormányfő úgy fogalmazott: "Ez a kormány ugyan tavaly áprilisban a gazdasági válság elhárítására vállalkozott, de amikor arra kényszerültünk, hogy más típusú válsággal (járvány) nézzünk szemben, ott is meg tudtuk fogni egymás kezét".

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a feladatnak nincs vége, a szakemberek szerint újabb járványhullám várható, és arra kérte a szakembereket, folytassák oltási kampányukat, terjesszék minden körben, hogy lehetőség van az oltásra.

Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, a járvány első hulláma lecsengett és ebben a lélegzetvételnyi időben kell azokat a feladatokat elvégezni, amelyek feltétlenül szükségesek a továbblépéshez, hogy az ország még felkészültebb legyen egy újabb megbetegedési hullámra.

A tárcavezető az elkövetkező hetek feladatai között említett egy teljes körű felmérést, amely után pontosan látják majd, hol van még szükség oltásokra, melyek azok a régiók, kistérségek, ahol kevesen kapták meg az oltást.

El kell végezni a pénzügyi elszámolásokat, mind az ÁNTSZ-nek az Egészségügyi és Készletgazdálkodási Intézettel, mind pedig a háziorvosoknak az ÁNTSZ-szel, továbbá fel kell mérni a tisztiorvosi szolgálat pontos költségeit az eddigi védekezéssel kapcsolatban - említett egy további feladatot a miniszter.

Szükség lesz epidemiológiai kimutatásokra, statisztikákra, és elképzelhető, hogy felülvizsgálják a pandémiás tervet is - ismertette Székely Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: meghalt egy debreceni férfi

Meghalt egy H1N1 vírussal fertőzött, lélegeztető gépen tartott 33 éves férfi szerdán Debrecenben. Tovább olvasom