Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

H1N1: A vírus egyre terjed, a Fidesz ingyen adná az oltást

Az elmúlt héten 18 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten, összesen 40.300-an; a kismamák oltása mellett van a szakmai kollégium, miközben újabb kismama került kórházba az új vírus szövődményeivel; a Fidesz mindenkinek ingyenessé tenné a védőoltást.

Az elmúlt héten kórházban 346 embert ápoltak, harmadával többet, mint az előző héten. Közülük 29 ember szorult gépi lélegeztetésre, ami duplája az azt megelőző hetinek. A megbetegedetteken belül a gyerekek aránya 37 százalék, a betegek közel negyede 15-24 éves fiatal, húsz százaléka pedig 25-34 éves.

Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, az oltások jól haladnak, körülbelül a lakosság 20 százaléka kapott oltást.
A megbetegedések gyakorisága eltérő az országban, ezekben a hetekben a leginkább a közép-magyarországi régió érintett.

A kismamák oltásáról és az infektológiai szakmai kollégium véleményéről szólva a miniszter azt mondta, sok terhes nőt beoltották már, a védőoltások veszélytelenebbeknek bizonyultak, mint a vírus szövődménye, és a szakmai kollégium is úgy foglalt állást, hogy oltani kell a várandósokat.

Szerdán újabb kismama került kórházba az új influenzavírus szövődményével - közölte a beteget kezelő Semmelweis Egyetem orvos igazgatója az MTI-vel. A nő nem volt beoltva.

A 31 hetes terhes nőnél császármetszést hajtottak végre, a kislány 2.200 grammal megszületett és jól van. A kismama állapota súlyos, lélegeztetőgépre szorul, mint ahogy a klinikán kezelt másik kismama is, akinek állapota továbbra is válságos. (Kedden meghalt egy szintén itt kezelt kismama és hat hónapos magzata. A betegnek a vírus megtámadta a veséjét és a szívét, nála is császármetszést hajtottak végre az orvosok, azonban magzata halva született.)

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is azon az állásponton van, hogy minél több várandós nőt, illetve a környezetükben élőket be kell oltani a H1N1 vírus ellen.

Tóth Zoltán, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, szakmai kollégiumi elnök elmondta, hogy az általa vezetett szakmai kollégium már eddig is több fórumon hangot adott véleményének, miszerint az állapotos nőket és magzatukat csak a H1N1 elleni védőoltással lehet megvédeni az új influenza ellen.

Hozzátette: állásfoglalásukat minden szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvoshoz eljuttatják, ezen kívül folyamatosan közzéteszik szakmai kiadványaikban, közöttük a Magyar Nőorvosok Lapjában is.

Tóth Zoltán közölte: az összegyűlt tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a H1N1 vírus a korábbi influenzavírusoknál sokkal agresszívabb. Különösen igaz ez a várandós nők esetében - ők legalább tízszeresen veszélyeztetettek - tette hozzá. Mindenképpen javasolt (ám nem tehető kötelezővé) a H1N1 elleni vakcina beadása a terheseknek. A professzor azt mondta, az Omninvest által gyártott magyar oltóanyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet londoni laboratóriuma az egyik leghatásosabbnak ítélt, nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatban. Épp ellenkezőleg: olyan ellenanyag termelését indítja el az anyában, amely nemcsak a nőt, hanem születendő gyermeket is megvédi a betegségtől - hangsúlyozta.

A Fidesz mindenki számára ingyenessé tenné a védőoltást. Pesti Imre, a párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, "a járvány kellős közepén nincs mód arra, hogy a lakosságot a fizetős oltóanyag felé tereljük, nincs idő arra, hogy az oltástól távol tartó adót tartalmazó, fizetős oltást helyezzük előtérbe.

Közölte: azt a 2,5 millió ingyenes oltóanyagot, amelyre megvan a költségvetési forrás, a kormánynak haladéktalanul, korlátok nélkül szét kell osztania a lakosság körében.

Az MSZP szerint a Fidesznek abba kell hagynia azt a megosztó politikát, amelyet a H1N1 vírus elleni védőoltás ügyében képvisel. Úgy vélik, ez a felelőtlen politika akár emberek életébe is kerülhet. Budai Bernadett, a párt szóvivője azt mondta, a Fidesz "legalább ezt az egy témát kezelje tabuként".

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. bugyortudor 2009. december 04. 11:59
  „pancser

  Lehet, hogy Te ismersz olyan nagymamát is, aki ha tüsszent egyet az unokája, akkor nem a legrosszabbra gondol? Mert az nem igazi nagymama akkor. Ez a nagymamák sajátja.
  Én meg olyan nagymamát ismerek, aki eddig oltatta magát szezonális influenza ellen, idén viszont semmivel nem akarta oltatni magát, pedig ő veszélyeztetett, rákból gyógyult. És közben felhívott engem is, az unokáját, hogy ugye nem oltatom be a lányaimat (az ő dédunokáit), mert annyi mindent hallani az oltásról. Én pedig megnyugtattam, hogy ez az oltóanyag ugyanaz, mint amivel eddig oltatta magát, csak más vírustörzset tartalmaz, és ha eddig nem érezte rosszul magát tőle, és nem volt semmi baj, akkor most sem lesz. Megnyugodott. Mostmár belátja, hogy a lányaim az óvodában fokozottan ki vannak téve a vírusnak. Múlt héten egy másik csoportban csak 5 gyerek volt, és ezt az 5 gyereket átrakták a lányaim csoportjába.

  Egyébként én azt gondolom, hogy azok a szülők, akik kicsit is józanul gondolkoznak, átlátják a helyzetet. Vannak akik pedig kényszerből, mert mondjuk a munkahelyük nem nézi jó szemmel, ha folyton táppénzen vannak.”
 • 44. oaxacaca 2009. december 04. 09:51
  „P....r majdnem levette rólam a keresztvizet akkor,amikor nyilvánosan(K-online) közöltem, hogy ma bizony nálunk oltás lesz. Fenyegetőleg lépett fel velem szemben, s egyben felelőssé tett azért, mert presszionálom a családomat az oltás kérdésében. Hiába írtam meg neki, hogy ez nálunk minden egyes családtag önálló döntése volt,EGYMÁS BIZTONSÁGÁNAK ÉRDEKÉBEN. Nem figyelt rám, de nem hibáztatom érte, mert elvakította a düh.
  Az lenne a kérdésem az oltás ellenes tábor tagjaihoz a véleményük tiszteletben tartása mellett, hogy ha megkapják az új influenzát, milyen koncepcióval rendelkeznek az esetleges halálos szövődmény elkerülése érdekében.
  Nagyon kérek mindenkit, hogy ne az oltási szövődmény, oltóanyaggyártók likviditása,párt szimpátia,...etc egyéb mellékes témát felhozva válaszolja meg a kérdésemet,hanem olyan komolyan és konkrétan kezelje,mint ahogy én azt feltettem. Ez valóban érdekelne.”
 • 43. load 2009. december 04. 09:17
  „41. pancser
  A hisztériát te keltetted az eddig sehol nem tapasztalt, de - szerinted - a jövőben bekövetkező tömeges, halálos vakcinális mellékhatásokkal.
  Nem akarom összegyüjteni a nyilatkozataidat, mert floodolásért kimoderálnának, de a nemoltatók közül kikerülő súlyos, életveszélyes és halálos esetek annak az oltás elleni kampánynak is köszönhetők, amelynek te zászlóvivője voltál (és a tényekk ellenére még vagy) a Kisalföld Oneline-on.”
 • 42. mir 2009. december 04. 06:58
  „30

  Nem kell maszatolnod. Nézd már meg a közvéleménykutatást ahol a fideszesek 70%-a nem akarta beoltatni magát. Na erre varjál gombot. De ezt még nagyon nem tudta kimagyarázni senki. Igenis a fityesz házisajtója keverte a szart most meg teljesen mást óbégatnak.”
 • 41. pancser 2009. december 03. 22:48
  „"Puki" nincse igazad! Mikola, Orbán is beoltatta magát,sőt Mikola jó pár hete ecsetelte a lehetséges szövődményeket a köztévében. Le merem fogadni, hogy sok MSZP-és viszont nem oltatott. A leggusztustalanabb az egészben az, hogy ismerek nagymamákat, akik az oltástól függetlenül unokájuk lázától azonnal a sertésinfluenzára gondolnak, meg a legrosszabbra. Igenis ez a fajta hisztéria amit a kormány kelt inkorrekt, igazi rémhírterjesztés!”
 • 40. pulci 2009. december 03. 22:17
  „Számomra egyszerűen elképesztő és felháborító, hogy fidesz miket ki nem talált az elmúlt 3 hónapban hogy még egy ilyen dolgot is sikerüljön politikai útra terelni és akármilyen haszont is szerezzen belőle. Először kezdődött azzal,hogy a kormány rosszul kommunikálta utána jobboldali oldalakon elterjedt hogy az egészségügyi miniszter nem is oltotta be magát csak meg volt rendezve az egész majd, hogy milyen veszélyes szövődmények keletkezhetnek most meg végül sikerült eljutni a kedvencükhöz hogy természetesen ebbe is belekeverik a kommunistákat. Ha nem lenne ilyen komoly a téma akkor csak röhögnék rajt azonban Pesti Imre reggeli hazudozásain nem tudtam nevetni,miszerint ők győzték meg a minisztert hogy oltsa be magát meg hogy fidesz mindvégig támogatta az oltást meg nekik semmilyen kapcsulatuk nem volt az omninvest-el. Én általában ha valamit támogatok akkor azt nem szapulom előtte 3 hónapon keresztül ill. az aláírt szerződéseket 99- és 2001-ből is nehéz lenne tagadni. Akkor még nem lehetett minden hülyeségből és hazugságbóll poltikai előnyt korbácsolni amit most a fidesz minden egyes létező dologból megpróbál.”
 • 39. kolombela 2009. december 03. 16:34
  „36. Misztertejfel 2009.12.03. 14:38
  Ezzel a halálozási aránnyal azt akartam érzékeltetni, hogy minden évben az influenza vírus szedi áldozatait százával. Ez az "agyonájnározott" semmivel sem veszélyesebb az eddigieknél.

  37. bugyortudor 2009.12.03. 14:40
  Szóval a természet: Szerintem meg egy laboratórium.”
 • 38. bugyortudor 2009. december 03. 14:44
  „bocs, nem szövődménynek, hanem mellékhatásnak hívják a rettegett szörnyet”
 • 37. bugyortudor 2009. december 03. 14:40
  „Rendben kedves Pancser és kolombela.
  Ki lenne az a szakember, akinek a szavában bíznátok?

  Merthogy én virológussal beszéltem és nem politikusokkal. Az egy dolog, hogy nálunk az országban milyen a politikai helyzet, de miért nem néztek egy kicsit körül a világban?
  A WHO egy világszervezet. Van honlapja. Ők le sem sz@rják, hogy Magyarországon milyen a politikai helyzet, őket az érdekli, hogy világszerte minél kisebb legyen a halálozás.
  Mert a természet most védekezik. Védekezik a kizsákmányolója, leigázója ellen, vagyis az emberiség ellen. Fenn akarja tartani az egyensúlyt. És ezt hogy érheti el? Újabb és újabb betegségekkel. Ha az embernek nem hisztek, higyjetek a természetnek. És ne azoknak, akik újabb és újabb vitaminokat dobnak a PIACRA azzal a szándékkal, hogy soha többé, senki ne legyen beteg. Ők azzal a szándékkal dobják ezt a piacra, hogy a sok ostoba, birka ember majd megveszi a vitaminokat, mert azok gyógyítanak. Ők legalább annyira tehetnek a járvány terjedéséről, mint rémhírek, összeesküvés elméletek terjesztői.
  A vitaminkészítmények pl. bizonyítottan májrákot okoznak. És ezt sem a sajtóból, hanem szakirodalomból tudom. És ezt sem hangoztatják a "szakemberek".
  Vajon miért?

  Nem is olyan rég az emberek még másról sem hallhattak volna a világban, mint így a himlő, úgy a pestis stb. Akkor még nem volt ilyen média, ezért ők nem féltek tőle, csak belehaltak. Az akkori orvosokat, felcsereket éppúgy megégették, mint azokat, akik azt állították, hogy a vér kering a szervezetünkben. Mert ők bizony máglyán égtek el.
  Aztán elkezdték oltani az embereket ezek ellen a betegségek ellen, így a fejlett országokban ezek a betegségek eltűntek. Persze az elején még nem így volt, mert sok ember félt az oltás következményeitől. Sőt voltak olyan emberek, nagyon nagyon nagyon kis %-ban, akik nagyon súlyos betegséget kaptak az oltás miatt. Ma is előfordul, hogy a kötelező oltás szövődményeként kisgyerekek betegszenek meg súlyosan. Vannak olyan szülők, akik ezért nem is oltatják be a gyereküket. Bár rizikó tulajdonképp ebben nincs, hiszen az összes többi ember be van oltva körülöttük, ezért nincs is kitől elkapni a betegséget. De sajnos az új influenza vírusa nem ilyen.

  Ha be vagy oltva, nem adhatod tovább a betegséget akkor sem, ha Te elkapod, mert a szervezeted termeli az ellenanyagot, vagyis elöli a vírusokat. Nincs amit tovább adhass. Ha elég agresszív a vírus, amit elkapsz, elképzelhető, hogy nagyon enyhe tüneteid lesznek, olyanok, mint egy általános vírusfertőzésnél, de nem kapsz halálos vérzéses tüdőgyulladást szövődményként mellé.

  Eddig is hírül adták ha szezonális influenzában halt meg valaki. Volt egy olyan év, amikor sokan meghaltak. De aztán elkezdték oltatni magukat az emberek, és nem volt mit hírül adni. De ha Ti tudtok több ezer olyan emberről személyesen, akik emiatt haltak meg az elmúlt években, akkor tudósítsatok róla kérlek.

  Ti okos, intelligens, dolgozó és dolgozni szerető emberek vagytok. Ha még nincs gyereketek, majd lesz. Ha van, akkor biztosan nagyon szeretitek őket. Elképzelhető, hogy amikor ők felnőnek majd, akkor a természet egy másik vírussal fog próbálkozni, amivel nekik kell megkűzdeni. Ami sokkal halálosabb lesz, mint a mostani. A gyermeketek pedig nem fogja beoltatni magát, mert emlékszik, hogy az édesapja 2009-ben a H1N1 járvány idején nem oltatta be magát és a családot, mert valami hatalmas szörnyetegtől retteget, amit szövődménynek hívnak. Ettől bizonyára minden oltásnál félni kell, ezért a gyermek sem fogja beolatni magát és a családját. Ezért aztán kedves pancser és kolombela apuka majd 90 évesen eltolókocsizhat a gyermeke és annak családjának a temetésére, ha egyáltalán megéri, bár elképzelhető, hogy akkor majd sokkal bölcsebben ő már rég be lesz oltva, és meg fogja érni. Viszont nem fog tudni hatni semmilyen észérvvel a gyermekére, hogy oltassa be magát, mert a gyermeke még fiatal, nem túl bölcs, és az édesapja a példaképe.”
 • 36. Misztertejfel 2009. december 03. 14:38
  „Nem ártott volna, ha Viktor apánk egy kicsit előbb kezdi el a populista szócséplést. Ha a Fidesz lenne hatalmon, ő lenne az ország megmentője ezzel az oltóanyaggal és mindenki hazaáruló, aki ellene uszít. Egyébként meg ez "a jaj de kicsi a halálozási arány" szöveg irdatlan böszmeségnek minősül, mivel ténylegesen haltak meg emberek, az érintett családokon belül elég magas arányban.”
 • 35. kolombela 2009. december 03. 14:06
  „32. bugyortudor 2009.12.03. 10:39
  Még valami. Minden évben sokan halnak meg a közönséges influenza vírustól, kismamák is, csak eddig nem volt ennyire publikus. Valamilyen oknál fogva most mesterségesen gerjesztika pánikot. Ez a vírus is ugyanolyan virulens, mint bármelyik más.
  Már 3. hete egyfolytában más sem lehet olvasni, mint azt, hogy így a h1n1, úgy a h1n1, közben ez alatt az idő alatt még 100 ezren sem betegedtek meg, ami kevesebb mint a lakosság 1 %-a. Ebből a kevesebb mint 100 ezerből 16 esetre fogták rá, hogy a vírustól haltak meg, ami kevesebb mint a fertőzöttek 0.015%-a. Akkor miről beszélünk?
  A tavalyi és az azt megelőző években több millióan kapták el a közönséges vírust, mégsem hírdettek járvény helyzetet, most meg már kb két hete járványról beszélnek az ÁNTSZ erre hívatott illetékesei.”
 • 34. kolombela 2009. december 03. 13:55
  „32. bugyortudor 2009.12.03. 10:39
  Itt valami nagy tévedés, vagy inkább átverés van az oltóanyaggal kapcsolatba.
  nagyon sokan azt hiszik, hogy ha beoltatják magukat, akkor nem kapják meg a vírust és nam is adják tovább. Ez egy hatalmas nagy hazugság, amit a sajtóban terjesztenek és a "szakemberek" valahogy nem cáfolnak meg.
  Jó ha mindemki tisztában van vele, hogy az oltóanyag nem véd meg a fertőződés ellen és nem véd meg az ellen sem, hogy másnak tovább ad. A oltóanyag csak arra szolgál, hogy az úgynevezett káros következmények (szövődmények) ellen biztonságot adjon, (márha biztonságot ad).”
 • 33. pancser 2009. december 03. 12:27
  „32! Tesztelték az oltóanyagot? Ugyan már ezt te sem hiszed, mikor, hol, nem volt erre idő. Az meg csúcs, hogy az oltás melletti propaganda annyira aljas lett, hogy az embert érzelmileg a leginkább érzékeny pontján akarják belerángatni ebbe a kalandba. Megdöbbenve olvastam a kismamákról, de ami még csúcs, most meg a csecsemőkről. Max. a gyanú merült fel, semmi konkrét. A profit és a jutalékvadászokat kemény vasra ítélném, élükön a tisztifőorvossal.”
 • 32. bugyortudor 2009. december 03. 10:39
  „pancser
  Elképesztő vagy! :)
  De tény, hogyha mindenki be van és be lesz oltva körülötted, akkor esélyed sem lesz elkapni a vírust, úgyhogy nyugodtan kösd az ebet a karóhoz. Csak egyre kérlek szépen. NE BESZÉLJ LE SENKIT A SZERETTEIDEN KÍVÜL AZ OLTÁSRÓL.
  Úgy aztán majd csak Te és a családod maradtok életben az egész országban, és még egy-két okos, értelmes, intelligens ember, aki hasonló véleményen van, mint Te. Bár a belterjes tenyészet nem lehet túl kecsegtető jövőkép.
  Mellékhatások? Mivel az oltás hatása a szervezetben nagyjából fél-egy évig tart, ezért kell minden évben ismételni az oltást. A Fluvallal már évek óta oltanak, ezért jó sok tapasztalat van a mellékhatásokat illetően, mostmár hosszú távon is. A Fluval-t, az alap oltóanyagot évekig tesztelték, átment minden olyan teszten, amin kellett, állat és emberkísérleteken. Ez volt az egyik legnagyobb és legbutább húzás, hogy valaki elkezdte kiabálni, hogy nem lehetett idő a tesztelésre, mert csak most fejlesztették ki az oltóanyagot. És ez hazugság volt a javából. Összeesküvés elméleteket kezdtek gyártani, amibe most sajnos emberek halnak bele.

  AHA
  Kérlek szépen nézz a szemébe annak a kismamának a családjának, aki a napokban halt meg, és akinek a gyermeke sem maradhatott életben.
  Látogasd meg a kismamának a családját, aki Győrben fekszik az intenzíven lélegeztetőgépen.
  Menj ki a sírjukhoz, tegyél rá pár szál virágot, és kérdezd meg magadtól, hogy vajon hogy történhetett ez.

  Ti ketten kérlek vegyétek nyakatokba az országot, és keressétek meg azoknak a sírját is, akik az oltásba haltak bele. Mert tudom, hogy Ti ezeknek a híreknek hisztek inkább.
  Bár most láthatjátok, hogy a Fidesz akarja mégis kiírtani az országot, mostmár nemcsak azokat, akik meg tudják fizetni az oltást, mostmár a szegényeket is.”
 • 31. VargaP 2009. december 03. 07:32
  „A fidesz mindent ingyen ad majd!! közben belelóg a kezük (nk) a bilibe és felébredünk, de akkor már késő.
  Ilyenkor mindíg a három boríték jut az eszembe.
  Váltáskor az előd át ad három borítékot az utódjának, és mondja, ha baj van egyenként botsd fel.
  első: kenj rám mindent
  második: szervezz át mindent
  harmadik írj három borítékot.
  Ez lesz, és ez volt.
  Medgyessi rákent mindent a fideszre
  Gyurcsány átszervezett mindent
  Bajnai megírta a három borítékot.
  Viktor is ezt fogja tenni”
 • 30. ValóSág 2009. december 03. 07:08
  „Tisztelt mir és Többiek!
  Mielőtt a "kitalálmányaitokkal" tömnétek az olvasók fejét, ajánlom figyelmetekbe a fenti kapcsolódó cikkek egyikét, 2009.10.25. tehát több héttel ezelőtti. Azután mindenki döntse el, hogy a "házisajtójuk" mit támadott, mikor, és stb. Abba nem fog belekékülni senki.”
 • 29. mir 2009. december 03. 06:40
  „26.

  Miféle szövődmények mondanál egyet?”
 • 28. mir 2009. december 03. 06:37
  „Pár hete még a házisajtójuk úgy támadta az oltóanyagot és stb hogy majd belekékültek.”
 • 27. gamergabor 2009. december 03. 06:34
  „Fidesz a végén még a kocsijaikat is ingyen adná csak szavazzunk rájuk:)”
 • 26. Hunicum 2009. december 03. 05:48
  „"Gyerekek!"
  Ha a szavazástól bármi is megváltozna, akkor betiltanák!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A föld alól került elő a lopott BMW

Egy földbe elásott nagy értékű autót találtak rendőrök Szentendrén a Lupa tó és a 11-es út között. Tovább olvasom