Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Gyurcsányt és a kormányt buktatnák a tüntetők

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormányának leváltását követelők száma tegnap nőttön-nőtt a Kossuth téren, ahol lapzártánk idejére mintegy tízezer ember gyűlt össze, új választást és Gyurcsány Ferenc távozását akarják. Éjjel több könnygázgránátot dobtak a tüntetők közé, majd vízágyút vetettek be a Magyar Televízió előtt a rendőrök, miután a tömeg megpróbált benyomulni az épületbe.
Hétfő délben a Kossuth téren körülbelül félezren voltak, előző este – a résztvevők többsége szerint – két-háromezren tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen. A zászlók, meg az ütemes skandálás a turistákat is a térre csalta.
– Ez itt egy demonstráció? – kérdezte egy német fiatal.
– Igen, az.
– És ki vagy mi ellen?
– Gyurcsány Ferenc ellen.
– Az ki?
– A magyar miniszterelnök.
– És miért tüntetnek?
– Mert kiszivárgott egy beszéd, amelyben bevallotta, hogy hazudtak a magyaroknak.
– Ez most forradalom?
– Nem tudni.
A tüntetők mindenesetre vehemensen skandálták Gyurcsány lemondását, egymás kezéből adták-vették a hangosítót. A szónokok többsége teljesen ismeretlen volt, kivéve Wittner Máriát, aki lemondatta volna az egész kormányt.
A rohamrendőrök egymással beszélgettek. A megyei és városi rendőrkapitányok eközben már úton voltak a főváros felé: őket is felrendelték egyeztetésre.
Sopronból több egyetemista is ott volt a Kossuth téren, utóbb kiderült, néhány győri fiatal szintén elutazott a helyszínre. Egy pápai főiskolás, akinek szintén soproni a barátnője, vasárnap éjjeltől volt kint a téren, ő mondta, vasárnap két-háromezren lehettek, és szerinte hétfő estére még többen lesznek. Igaza lett.
A nap során a tömeg egyre nőtt. Főként fiatalokat lehetett látni, akik a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, illetve a Magyar Nemzeti Front színeiben érkeztek a tüntetésre. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erősebb hangtechnikát hozott a térre. Minden felszólaló arra figyelmeztetett, hogy addig, amíg nem érik el céljukat, vagyis nem bírják távozásra a kormányt, és vele együtt a miniszterelnököt, folytatják tiltakozásukat. A beszédek közben tapsoktól kísérve azt skandálja a tömeg: „Most vagy soha, vesszen a kormány!”, illetve „Táncolj, Feri, piros lapot neki!” A szónokok felszólították társaikat arra is, hogy ne provokálják a rendőröket, tettlegességre ne kerülhessen sor. A tömegből néha paradicsomot, apróbb tárgyakat dobáltak a rendőrök felé, akik minderről nem vettek tudomást.
Óriási tapssal és hangos éljenzéssel fogadta késő este a mintegy 10 ezresre nőtt tömeg azt a hírt, hogy a Fidesz teljes szolidaritást vállalt a Gyurcsány Ferenc lemondását és a kormány távozását követelő demonstrálókkal. Kerényi Imre rendező, a polgári körök rendezvényeinek egyik állandó szervezője a pódiumon kijelentette: a Fidesz hétvégi nagygyűlésén megkezdődik a rendszerváltás. Éljenezte a szolid forradalmat, s hozzátette: ez a pár nap arról szól, hogy „a nép hatalmát intézményesíteni kell”.
A tömegben folyamatosan lengtek az Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlók. Egy férfi átugrott a kordonon túlra, ahonnan a rendőrök elvezették, miközben a tömeg indulatosan a kerítést rázva „ÁVH, ÁVH” felkiáltást skandált. A tüntetésen egy férfi görögtüzet dobott a rendőrök közé, akiknek nem esett bántódásuk. Az időközben megkétszereződött rendőri sorfal egyes rendőreinél a rohamsisak mellett már védőpajzs is volt.
Több könnygázgránátot dobtak a tüntetők közé hétfőn éjjel a Magyar Televízió előtt a rendőrök, miután a tömeg megpróbált benyomulni az épületbe. Tíz órakor érkezett az első – 20–30 tagú csoport a tévé székházához, majd – miután több résztvevő elmondása szerint nem engedték, hogy élő adásban ismertessék céljaikat – a megmozdulás több vezetője, köztük Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke visszament a Kossuth térre, hogy áthívja az ott demonstrálókat.
A könnygázzal először sikerült leszorítani a tüntetőket a Magyar Televízió lépcsőjéről, de a demonstrálók újra feljutottak. A lépcső tetején, a bejárat előtt mintegy tíz sorban álltak a rohamsisakos, pajzzsal felszerelt rendőrök, farkasszemet néztek a tüntetőkkel, akik üvegeket és köveket dobáltak feléjük. A távirati iroda úgy tudja, hogy két rendőr megsérült.
A tömeg azt kiabálta, hogy „Adjátok ki, vagy bemegyünk!”, „Szabad sajtót!”. Az épület egyik oszlopáról többször eltávolították az Európai Unió zászlaját, de mindig akadt egy-egy ember, aki azt visszahelyezte.
Schőn Péter, a BRFK szóvivője egyelőre nem erősítette meg, hogy könnygáz bevetésére került volna sor. Közben a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű kordonját a demonstrálók kinyitották és már több ember bement mögé, az MTI tudósítója látta, hogy egyikük festékszóróval lefújta az emlékművet.
A téren a televízió székháza körül egyre nőtt a tömeg, kísérletet tettek a betörésre, de a rendőrök vízágyúval verték vissza a tüntetőket. Az összecsapás éjszaka még javában tartott és kisebb-nagyobb megmozdulások voltak az ország nagyobb városaiban, többek között Szegeden, Pécsett, Veszprémben, Pápán, Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten. Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető az m1 Az Este című műsorában bejelentette, a Fidesz ma nem vesz részt a parlamenti vitanapon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adna kedvezményt győrieknek itteni szolgáltatásokra?

Megkérdeztük a győri polgármester-jelölteket arról, adna kedvezményt győrieknek itteni… Tovább olvasom