Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Gyurcsányéval megegyező címen más is leadott diplomamunkát

A HírTV értesülése szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szakdolgozatával megegyező címen más is leadott diplomamunkát.
A HírTV értesülése szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szakdolgozatával megegyező címen más is leadott diplomamunkát. A részletekről a HírTV Célpont című műsorában számolnak be péntek este, amelyben - ígéretük szerint - egy újabb diplomabotrány részleteiről tájékoztatnak.

A volt kormányfő 1984-ben A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel írt szakdolgozata a Pécsi Újság cikke nyomán került a figyelem középpontjába. Az újság azután, hogy Schmitt Pál a kisdoktori dolgozata kapcsán indult plágiumügy miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

A volt kormányfő erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket.

Ezekből az derült ki, hogy a pécsi egyetem tanárképző főiskolai karán adott be szakdolgozatot A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel, és arra jó minősítést kapott, majd a közgazdaságtudományi karon 1990-ben A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a Janus a Pécsi Tudományegyetem (a Janus Pannonius Tudományegyetem jogutódja) Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben, a főiskolai karon írt szakdolgozatát.

A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik közülük.

Mivel hosszas keresés után sem találták meg, és nem lát arra esélyt, hogy ezek után fellelhetnék, nem keresik tovább. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

Április 11-én a Pécsi Tudományegyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a selejtezési jegyzőkönyv szerint 1996-ban leselejtezték a volt kormányfő 1990-ben a közgazdaságtudományi karon benyújtott szakdolgozatát.

Megjegyezték, hogy a Janus Pannonius Tudományegyetem karai önállóan rendelkeztek a szakdolgozatok őrzéséről, selejtezéséről, jogszabályi kötelezettség hiányában az egyetem akkor egységes belső szabályozást nem alkotott. A közgazdaságtudományi karon - a bírálók külön javaslata hiányában - öt év után selejtezték a szakdolgozatokat.

Mint írták, Gyurcsány Ferenc diplomamunkáinak címe, az azokra adott bírálat és érdemjegy, valamint a nyilvántartási szám megtalálható az érintett karok tanulmányi irataiban, a diplomamunkák azonban már nem lelhetőek fel az egyetemen.

Április 13-án Gyurcsány Ferenc azt közölte: bár kereste őket, sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. A volt miniszterelnök szerint azonban a pécsi egyetem nyilatkozataival megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát.

Olvasóink írták

 • 4. fortuna54 2012. április 27. 17:31
  „Aztán kit érdekel a ferkó diplomája?Elég egyszer látni és hallgatni,aztán rögtön meg lehet ismerni.”
 • 3. Szabra 2012. április 27. 16:18
  „Természetesen csak azért lehetséges, mert már másolták / plagizálták / Gyurcsány et. kitüntetéses dolgozatát ! Ilyen egyszerű.....”
 • 2. pozdorja 2012. április 27. 13:55
  „Bizonyára az én szakdolgozatom címével megegyező szakdolgozatot is leadtak már. Mégsem tartom valószínűnek hogy másolat. A feldolgozandó témák száma véges - főleg bizonyos szakmáknál - ezért ez nem nagy újság.”
 • 1. miracle 2012. április 27. 13:41
  „Gyurcsány monnyonle. Öööö...miről is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktorral szemben

A miniszterelnök ellen a Demokratikus Koalíció független képviselője, Vadai Ágnes kezdeményezett… Tovább olvasom