Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Gyurcsányék megkezdik az együttműködési tárgyalásokat az MSZP-vel

A Demokratikus Koalíció (DK) a jövő hét első felében megkezdi az együttműködési tárgyalásokat az MSZP-vel.
A Demokratikus Koalíció (DK) a jövő hét első felében megkezdi az együttműködési tárgyalásokat az MSZP-vel - jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A DK saját országos listát állít és mind a 106 körzetben egyéni képviselőjelöltet nevez meg - ismertette kiinduló álláspontjukat a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki megállapodását követően megnyílt az út, hogy újabb felekkel folytatódjanak a demokratikus ellenzéki tárgyalások. Ezért Mesterházy Attilának, a szocialisták elnökének meghívására a jövő hét első felében hivatalosan is megkezdődnek az egyeztetések az MSZP és a DK között. Hozzátette: emellett írásban fogják felkérni az Együtt-PM választási szövetséget, hogy üljenek le és tárgyaljanak az ellenzéki összefogás lehetőségéről és ügyéről.

Hangsúlyozta, tudomásul vették, habár nem fogadták el az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki álláspontját, hogy "két lista (…) jobb, mint az egy közös lista", ezért viszont a DK számára is az a tárgyalások kiinduló pozíciója, hogy önálló listát állítanak, ami mellett mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet neveznek meg. Hozzátette: "itt nem teszünk pontot a javaslatunk végére", mert azért akarnak tárgyalni, hogy a végén megállapodás szülessen, így minden olyan felvetést megfontolnak, amelyik az ellenzéki összefogás irányába visz.

Hangsúlyozta, nem fog "zárt szobákban" tárgyalni, ezért saját javaslataik mellett partnereikét is megosztják majd a közvéleménnyel.

Arra lehet számítani, hogy ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon. "Én nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe, én nem akarok kegyelemkenyéren élni, (...) a DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy vagy két vagy három képviselői hellyel" - jelentette ki. Mindezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy valóban minden körzetben elindítanak-e valakit az MSZP és az Együtt-PM jelöltjeivel szemben, ha a tárgyalásokon nem tudnak megegyezni.

Leszögezte, hogy ő fogja vezetni pártja listáját és Orbán Viktor kihívójaként fog fellépni. Az esetleges miniszterelnök-jelöltségére vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette: tudja, hogy 2014-ben-ben nem lesz kormányfő és nem is akar a demokratikus ellenzéki összefogás miniszterelnöke lenni. Hangsúlyozta: ha viszont a DK-nak listát kell állítania, akkor úgy fog politizálni és úgy fog viselkedni, hogy listavezetőként megtestesítse azt a politikát, amiben közösen hisznek a választóikkal.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón - csütörtöki megszólalásához hasonlóan - ismét bírálta Mesterházy Attila és az Együtt-2014-PM-et vezető Bajnai Gordon megállapodását. Eszerint a két szervezet nem indít közös jelölteket a jövő évi választásokon, de sehol sem indulnak egymás ellen. Ezért 75-31 arányban felosztották a választókerületeket, ahol támogatják a másik jelöltjét. Emellett közös listájuk sem lesz, ahogy miniszterelnök-jelölteket sem neveznek meg, csupán listavezetőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: nem került szóba az Együtt-PM egyesülése

Nem vetődött fel az Együtt-PM szövetséget alkotó két párt egyesülése - mondta el Bajnai Gordon. Tovább olvasom