Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint az államadásság növekedése miatt Orbán is hibást

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor is felelős az államadósság elmúlt időszakban tapasztalt növekedéséért - derül ki abból a válaszból, amelyben a volt kormányfő reagál a Facebookon a miniszterelnök csütörtöki bejegyzésére, amelyben Orbán Viktor az előző korszak veszedelmes örökségének nevezte Magyarország "irtózatos államadósságát".

Gyurcsány Ferenc önmagával való szembenézésre szólítja fel Orbán Viktort, aki szerinte "mindig élen járt a költekezésben vagy annak támogatásában, és érdemben soha nem mert támogatni vagy kezdeményezni népszerűtlen kiadáscsökkentést".

Kérdések formájában szembesíti Orbán Viktort egyebek mellett azzal: igaz-e, hogy az első Orbán-kormány emelte 2001-ben egyes köztisztviselők bérét 70 százalékkal; hogy olyan lakástámogatási programot indítottak el, amely több mint 300 milliárd forint költségvetési támogatást igényelt; helytálló-e az állítás, miszerint a költséges infrastrukturális beruházásokat költségvetési trükkel az államháztartáson kívülre helyezték, és így próbálták meg kozmetikázni a hiányt; kiszámították-e, hogy az Orbán-kormány 2001-2002-ben összességében mintegy 450 milliárd forint költségvetésbe tartósan beépülő extrahiányt hagyott utódaira, ami nyolc év alatt 12 százalékpont államadósság-növekedést jelentett volna, ha az utódok nem igazítják ki a költségvetést; megszavazta-e a Fidesz a 13. havi nyugdíjat, amely minden évben háromszázmilliárd forintba kerül?

A Fidesz támogatta-e a parlamentben a közalkalmazottak 2002-ben elhatározott 50 százalékos béremelését, kifogásolta-e a plusz egyhavi családi pótlékot, ellene szavazott-e a 2006-os adócsökkentési programnak, illetve támogatta-e 2006-tól a költségvetési hiány és az államadósság növekedését megállítani célzó kiigazítási lépéseket? - kérdezi a szocialista politikus.

Összefoglalásképpen azt írja: Orbán Viktor 2001-2002-ben "felelőtlenül 450 milliárd forint túlköltésről döntött", Medgyessy Péter kormányának száznapos programjai 850 milliárd forintos lyukat ütöttek a költségvetésen, az ő 2006-os áfacsökkentése 200 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a költségvetést, a mostani kormányfő 2010-ben kezdeményezett adócsökkentő programja évente 600 milliárd forintba kerül.

Hozzáteszi: "2006-tól radikálisan csökkentettem a hiányt, 2008-ra elértük a 3,8 százalékot, 2008 ősze után beterjesztettem a válságkezelés további kiadáscsökkentést jelentő első két csomagját", Orbán Viktor és pártja azonban minden lépését elutasította, és Bajnai Gordon akkori miniszterelnököt sem támogatta, aki 2009 tavaszától további költségcsökkentő programokat jelentett be a sikeres válságkezelés érdekében.

Olvasóink írták

 • 10. load 2011. február 26. 17:37
  „5. Csetneky
  Ha ennyire ismered az 1998-2002 fideszes eredményeket, nyilván séróból válaszolni tudsz az 1-4 kérdésekre.”
 • 9. Pofátlan 2011. február 26. 09:08
  „meir.
  Szégyen hogy a palesztinok tégedet még nem tanítottak meg kesztyűbe dudálni.”
 • 8. meir 2011. február 26. 06:07
  „marpedig igaz!!
  merthogy,;- az mszp-s kormanyzas idelyen ugye hogy a fityesz volt a legnagyobb ellenzeki part??
  miert is lapitottak vegig-(a pofat erosen befogva!!!)-mint sz@r a fuben??
  modjukban lett volna megvetozni !!!miert is nem tettek meg??”
 • 7. janika 2011. február 25. 23:17
  „Ja sokkal könnyebb a nyálat verni, mint az elvárás és a kötelesség szerint cselekedni! Hisz a felelősség és a felelősségre vonás az néha ismeretlen fogalom a mai politikában.”
 • 6. Madarász 2011. február 25. 19:11
  „Miért szerinted így néz ki egy normális kormány?!”
 • 5. Csetneky 2011. február 25. 18:24
  „Egyet kell hogy értsek gyurcsányival, Orbán valóban felelős. Mégpedig azért, mert elhitte, hogy az emberek 2002-ben az eredmények és a tények alapján, nem pedig a hazugságok alapján - például a 23 millió román - fognak szavazni. Ha akkor normális kampányt csinálnak, a szocik nem tudják tönkretenni az országot, majd eladni az Imf-nek. Amit nekünk kell visszafizetni.”
 • 4. Madarász 2011. február 25. 14:20
  „Én azért kíváncsi lennék a válaszokra, ha megszületnek (bár kétlem, mert csak a mellébeszéléshez értenek), dobd már fel azt is légyszíves. ;)”
 • 3. load 2011. február 25. 14:14
  „Itt a szöveg annak, aki nem Facebook látogató:

  Tisztelt Miniszterelnök Úr!

  Ön itt, a Facebookon üzent hadat az államadósságnak. Ez derék dolog, mondhatnám dicséretes. Látom, megszeretné érteni, hogy miért növekedett meg az államadósság az utóbbi tíz évben, és aztis, hogy ki ezért a felelős. Segíteni szeretnék Önnek. Ha válaszol az alábbi kérdésekre, ígérem közelebb fog kerülni az igazsághoz. Pár perc alatt egy új világ fog kinyílni Ön előtt. Higgye el!

  Ajánlott cikkek
  Orbán hadat üzent a Facebookon
  1. Igaz-e, hogy az Ön kormánya emelte 2001-ben egyes köztisztviselők bérét 70 százalékkal?
  2. Igaz-e, hogy olyan lakástámogatási programot indítottak el, amely több mint 300 milliárd forint költségvetési támogatást igényelt?
  3. Helytálló-e az állítás, miszerint a költséges infrastrukturális beruházásokat költségvetési trükkel az államháztartáson kívülre helyezték, és így próbálták meg kozmetikázni a hiányt?
  4. Kiszámították-e, hogy az Orbán kormány 2001-2002-ben összességében mintegy 450 milliárd forint költségvetésbe tartósan beépülő extrahiányt hagyott utódaira, amely nyolc év alatt 12 százalékpont államadósság növekedést jelentett volna, ha az utódok nem igazítják ki a költségvetést.
  5. Megszavazta-e a Fidesz a 13. havi nyugdíjat, amely minden évben háromszázmilliárd forintba kerül?
  6. Akarta-e a Fidesz 2005-ben, hogy az úgynevezett ,,garanciatörvényekkel"egyszer és mindenkorra lehetetlenné tegyük, hogy a kormány szükség esetén csökkenteni tudja a kiadásokat, és ezzel útját tudja állni az államadósság növekedésének?
  7. Támogatta-e a Fidesz a Parlamentben a közalkalmazottak 2002-ben elhatározott 50 százalékos béremelését?
  8. Kifogásolta-e a Fidesz a plusz egy havi családi pótlékot?
  9. Szót emelt-e a Fidesz Magyarország történetének legnagyobb és így legköltségesebb autópálya építési programja ellen?
  10. Ellene szavazott-e a Fidesz a 2006-os adócsökkentési programnak?
  11. Támogatta-e a Fidesz 2006-tól a költségvetési hiány és az államadósság növekedését megállítani célzó kiigazítási lépéseket?
  12. Önök voltak azok, akik az úgynevezett ,,szociális népszavazás" kezdeményezésével és győzelemre vitelével nem egyszerűen százmilliárdos bevételektől fosztották meg az államot, de egyben útját is állták a köz- és magánfelelősség átalakítását célzó reformoknak?
  13. Felemelte-e szavát a Fidesz azon képviselői ellen, akik ostoba szövegeikkel gyengítették a forintot így növelték az államadósságot?
  14. Kihasználta-e az új kormány az elmúlt kilenc hónapot arra, hogy az államháztartás helyzetét javítsa, vagy a legrosszabb hagyományokat követve inkább azon járt a feje, hogy miként növelhetné tovább az államadósságot?

  De nem folytatom. Viszont, hogy segítsem a megértést, összefoglalom, hogy mi is történt 2001-től:
  1. Ön, miniszterelnök úr 2001-2002-ben felelőtlenül 450 milliárd forint túlköltésről döntött.
  2. Medgyessy Péter kormányának száznapos programjai 850 milliárd forintos lyukat ütöttek a költségvetésen.
  3. Az én 2006-os ÁFA csökkentésem 200 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a költségvetést.
  4. Az Ön 2010-ben kezdeményezett adócsökkentő programja évente 600 milliárd forintunkba kerül.

  Ha jól emlékszem, akkor Ön és pártja minden, a fentiekben összefoglalt költekezést lelkesen támogatott, vagy éppen maga kezdeményezte.

  Ezzel szemben saját butaságainkat is korrigáló, a költségvetést konszolidálni akaró lépések és az Önök reakciói a következők:
  1. Medgyessy Péter a 2003-es költségvetésben és 2004 elején kiadáscsökkentést kezdeményezett. Önök erre nemzethalált kiáltottak.
  2. Én 2006-tól radikálisan csökkentettem a hiányt, 2008-ra elértük a 3,8 százalékot, 2008 ősze után beterjesztettem a válságkezelés további kiadáscsökkentést jelentő első két csomagját. Ön és pártja minden lépésemet elutasították.
  3. Bajnai Gordon 2009 tavaszától további költségcsökkentő programokat jelentett be a sikeres válságkezelés érdekében. Önök nem támogatták a miniszterelnököt a Parlamentben.

  Miniszterelnök Úr!

  Ön felelőtlen és gyáva ember. Mindig élen járt a költekezésben vagy annak támogatásában, és érdemben soha nem mert támogatni vagy kezdeményezni népszerűtlen kiadáscsökkentést. Most bajban van. Tudja, hogy elkerülhetetlen pár nehéz döntés meghozatala. Eszébe sincs szembenézni önmagával, az elmúlt hónapok tragikus döntéseivel. folytatja a régi szöveget és bűnbakot keres. Ne legyen pojáca! Viselkedjen erős férfiként, ha nem is államférfiként, legalább tiszteletre méltó politikusként.

  Ön a Bokros-csomag elutasítása óta a legprimitívebb és legfelelőtlenebb magatartást folytatja. Ígér a népnek nyakló nélkül, feltüzeli a vágyakat, de ódzkodik a valóságos kormányzástól. Szerintem is szükség van vizsgálatra. Azt javaslom, hogy első lépésként menjen be a miniszterelnöki dolgozószoba mosdójába, ott talál egy szép tükröt, és nézzen bele. Aztán gondolkodjon! Végül meg ítéljen! Ne csak másokat, önmagát is. Ez lehetne a magyar demokrácia egyik legígéretesebb napja, az elmúlt 20 év lezárásnak kezdete. Nem forradalommal. Azzal a legkevésbé.
  Józansággal.

  Kötcse, 2011. február 25.

  Gyurcsány Ferenc”
 • 2. annobon 2011. február 25. 12:23
  „Bizony de sok mindenkinek is a börtönben lenne a helye (mai) pártszínektől függetlenül. Mert a legtöbb mai politikusunk is az MSZMP-ből mentette át magát. Vagy a KISZ-ből...”
 • 1. Pofátlan 2011. február 25. 11:58
  „Gyurcsány úrra még egy ökrös szekér vezetését sem bíznám, nemhogy egy országét. Szégyen hogy a pofánkba röhög, miközben a börtönben lenne a helye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Btk-módosítással a közlekedési halálgyár ellen

Az LMP a Büntető Törvénykönyv módosításával akarja elérni, hogy a súlyos közúti baleseteket… Tovább olvasom