Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyurcsány: nem másoltam

Meggyőződése, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről.
Nemmel válaszolt Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét. A volt miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kifejtette, a plágium csak úgy bizonyítható, ha két dolgozat megegyezik, mivel azonban mind az ő diplomamunkája, mind egykori sógoráé, Rozs Szabolcsé eltűnt a pécsi egyetemről, az ügyben csak sejtetni vagy gyanúsítgatni lehet.

Ezzel kapcsolatban arra utalt, nem tekinthető hitelesnek az a dokumentum, amelyet a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be, mivel az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. Gyurcsány Ferenc szerint az is elképzelhető, hogy az iratot az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat.

A volt kormányfőnek meggyőződése, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el. Arra a kérdésre, hogy volt-e köze a dolgozatok eltűnéséhez, kilopásához Gyurcsány Ferenc határozottan nemmel válaszolt.

A politikus emellett megnyugtatónak nevezte, hogy a Pécsi Tudományegyetem kiterjeszti az intézményben és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét, így a testület az ő szakdolgozatának eltűnésével és az azzal kapcsolatos plágiumgyanúval is foglalkozik majd. Szerinte tisztességes és hiteles vizsgálatot csak az egyetem folytathat arról, hogy az ellene felhozott vád igaz-e, bizonyítható-e.

Azt, hogy négy év elteltével a sógoráéval azonos címen adott be szakdolgozatot, nem találta furcsának. Szerinte a témamegjelölés - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - "meglehetősen általános", a család pedig Balatonfüreden lakott.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy dolgozatához a forrásmunkák egy részét és az inspirációt a Rozs család füredi házában szerezte. Azt mondta: azok a családtagok, akik most csaknem harminc év távlatából állítják, hogy ott nem találhatott a témába vágó szakirodalmat, nem mondanak igazat. "Sok anyag volt ott, ebben a témában jó néhány anyag. (...) Szakkönyv, beszámoló, kézirat" - mondta, megjegyezve, egykori sógora is dolgozhatott ezekből.

Az interjúban azt is hangsúlyozta: nem megy bele abba a "zsákutcába", amelynek a végén "a politikai halál" van, nem fogadja el, hogy neki, a megvádoltnak kell bizonyítani az igazát, nem azoknak, akik plágiummal gyanúsítják.

A korábban plágiumügye miatt Schmitt Pál lemondását sürgető politikus beszélt arról is, hogy nem változott a véleménye a plágium erkölcsi megítéléséről. De úgy fogalmazott: "tudom, hogy ebben az ügyben nincsen plágium".

Közölte azt is, hogy helyreigazítást kért az őt megvádoló Magyar Nemzettől, s ha ennek a napilap nem tesz eleget, pert indít ellene.

A Hír TV Célpont című műsorában múlt pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi, a politikus első feleségének bátyja, is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített is belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

A Hír TV vasárnap este újabb riportfilmet szentelt az ügynek, ebben már azt állítva: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút. Mint elhangzott, több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek a Rozs Szabolcs munkájában fellelhető hiányosságokkal. A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az olyan, mintha Gyurcsány sógorának, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

Gyurcsány Ferenc május elsejei beszédében képtelennek nevezte a plágiumvádat, és azt közölte: nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált.

Olvasóink írták

 • 19. LAZA 2012. május 03. 15:43
  „Most tényleg.....
  Komolyan lehet venni egy főrmedvényt mint a réhírtv.
  Úgyan már! Még a távkapcsoló gombjának a megnyomását is sajnálom rájuk.Ki is iktattam őket.
  Mit akarnak bizonyitani?
  gyurcsányt ismerjük ha igaz is,hogy plagizált nem az lesz a legnagyobb bűne.
  A valódi disznóságaiért nem találnak fogást rajta.(vagy inkább nem is akarnak)”
 • 18. festéktüsszentő 2012. május 03. 14:32
  „Alakul a sztori.

  Ez esküszöm jobb mint a Barátok közt, meg a Szabó család egyben.
  http://mno.hu/belfold/elokerult-a-bizonyitek-ez-vegkepp-padlora-kuldheti-gyurcsanyt-1073189”
 • 17. öröksoproni 2012. május 03. 14:26
  „Másoltatta:)”
 • 16. mc 2012. május 03. 11:28
  „Jó, jó! De eznetúl akkor nem is lesz A Balaton-felvidék szőlészete és borászata tudományosan felültáplált és irányított? Mi lesz az értékes útmutatók nélkül? Lehet, hogy holnaptól palackozott borokat dugnak a földbe, ősszel meg leszüretelik a borfát

  Ha nem, akkor azt hiszem bennünket etetnek majd tovább.”
 • 15. sabika 2012. május 03. 11:25
  „ferencet Köztársasági Elnöknek!!!!!!!”
 • 14. Tündenéne 2012. május 03. 11:23
  „Tulajdonképpen kit is érdekel már ez az egész? Én megteltem ezekkel a sztorikkal.”
 • 13. VargaP 2012. május 03. 10:49
  „Re:10. orchis 2012.05.03. 08:54

  "Vihar a biliben, cirkusz a népnek, figyelemelterelés a komoly gondokról."

  Erről van szó!! teljes mértékben igaza van”
 • 12. sx486 2012. május 03. 09:29
  „Horgászni mindig a zavarosban lehet a legjobban.
  Ha az én okmányaim elvesznek a kutya sem hinné el hogy valaha létezett.
  Milyen okom lenne azt hinni hogy neki megvoltak?”
 • 11. Primax 2012. május 03. 09:20
  „Pál esetében a napnál is világosabb volt a történet, mégis hónapokig tartott a cirkusz.
  Ferenc - és sógora - dolgozata viszont nincsen meg. Talán nem véletlenül, mert így vidáman lehet vádaskodni.
  Ha mégis előkerülnek a diplomamunkák és egyértelmű a másolás, akkor Ferencnek is "illegalitásba" kell vonulnia...addig azonban kár is töprengeni, hogy mi a pálya...
  "1. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek."
  " 2. Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek."
  ( Máté 7:1-2 )”
 • 10. orchis 2012. május 03. 08:54
  „5. Nem kell magyarázkodnia. Akármi is a helyzet, a vádlónak kell bizonyítania. Egyáltalán: honnan veszik, hogy plagizált, amikor nem olvashatta senki, hiszen eltűnt? A bírálat alapján rekonstruálni? Ugyan kérem. Nevetséges.

  Emlékeztetőül: plagipali dolgozatát bizottság vizsgálta át betűről betűre, és utána mondatott ki a döntő szó, miszerint plagi volt.

  És még valamit: jelen esetben nem doktoriról van szó, és gyurcsány nem köztársasági elnök. Ettől függetlenül, ha bebizonyosodik (és csakis akkor) a vád, akkor ő se különb.

  És vajon ki lopta el? gyurcsány? mert valszeg előre látta, hogy őt is meg fogják vádolni?

  Vihar a biliben, cirkusz a népnek, figyelemelterelés a komoly gondokról.”
 • 9. sx486 2012. május 03. 08:25
  „Mi elhisszük hogy Feri nem másolta a dolgozatot.
  De azt hogy hülyének is néznek bennünket ezt már nehéz elfogadni!”
 • 8. festéktüsszentő 2012. május 03. 08:03
  „"Meglehetősen általános" . tehát akkoriban nagyon sokan írtak ilyen címmel dolgozatot. Akkor viszont miért pont e kettő tűnt el?
  Egyébként egy szakértő szerintem ránézésre megmondja, hogy az a papír, meg az azon lévő irógépfesték, meg a könyvkötés (szakdolgozat, bírálat) 30 kontra 3 éves. És ha még a műszereket is előveszik, pláne.

  Jó kis szindarab ez. Kit érdekelnek a mikro makró és globális gazdasági mutatók. Érteni úgy sem értünk hozzá, ráhatásunk meg pláne nincs. (no persze kivétel egy-két fórumtársunk, akik vérprofik a gazdaság ügyeiben, csak azt nem értem, miért nem lettek miniszterelnökök, gazdasági minisztrerek). Szóval ez olyan mint a jó szex. Nem ért véget két perc alatt. Egy jó kis elnyújtott orgazmus.

  Szerintetek előkerül az a szakdoga? (igen / nem)
  Ki fogja megtalálni? (HirTV / GY.F.)”
 • 7. Pretorianus 2012. május 03. 07:37
  „"Nem azt mondták feri,azt mondták,hogy menj a p..ába..."
  horn gábor”
 • 6. vonLichthofen 2012. május 03. 05:54
  „Ferikém,
  ha valaki ellopta volna a szakdolgozatokat - más mint te, kis huncut - az már régen előállt volna vele mint bizonyítékkal a te jellemtelenségedre.
  Így azonban marad annak a kiderítése, hogy te feri, mikor voltál utoljára Pécsett, jártál-e a könyvtárban, vagy ki kérte ki legutóljára jeles művedet.
  Ferikém, te ezt magyarázhatod amíg beszarsz, úgy is mindenki tudja, hogy hazudsz - ez a véredben és őseid vérében van.”
 • 5. hablaty 2012. május 03. 05:44
  „Szánalmas ennek a makinak a magyarázkodása.”
 • 4. BLA 2012. május 03. 03:36
  „Nem masolta, mert meg arra is lusta. Masoltatta. Amugy aki hazudik ejjel meg nappal, annak mar nem hiszunk!!! Tavozzon a gyurcsany a kozeletbol!”
 • 3. zsukov111 2012. május 03. 03:24
  „Én se de megvan !!!”
 • 2. Csetneky 2012. május 03. 00:17
  „Én teljes mértékben elhiszem, hogy nem másolta. Biztos vagyok benne, hogy mással végeztette a munkát.:)”
 • 1. p.pablowsky 2012. május 02. 23:02
  „Ha most azt állítom, hogy gyurcsányferi plagizált engem is feljelent? ha-ha-ha”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerenádozó fiatalok: megvadultak a lovak, a diákok leestek a lovas kocsiról

A balesetben egy diák súlyosan, három könnyebben sérült. Tovább olvasom