Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Gyurcsány: leszámolni az illúziókkal

Az elmúlt hónapokban a cselekvés bátorsága nem párosult a beszéd bátorságával – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tegnapi kormányülésen. A kormányfő tegnap közzétette internetes naplójában a májusi balatonőszödi frakcióülésen elmondott első beszédét is.
„Félig mondtuk, egészen csináltuk” – mondta a kormányfő a kabinet ülésén, melynek első húsz perce a sajtó számára nyilvános volt. A miniszterelnök ezalatt arról beszélt, hogy le kell számolni a reményekre épülő politika illúziójával, a kormány helyesen döntött, amikor politikájának középpontjába a reformokat és a fejlesztéseket helyezte. Gyurcsány Ferenc szóba hozta saját felelősségének kérdését azzal kapcsolatosan, hogy a kormány döntései mellett miért nem mondták el, mire miért van szükség. Úgy fogalmazott: nem hitt abban, hogy mindent el tud mondani „tisztán és nyilvánosan”, és nem bízott abban, hogy a választók elhiszik neki. Hozzátette: bizonyos értelemben tehát nem hitt magában és a választókban. Itt jegyezte meg azt is, hogy többen kifogásolták a nyilvánosságra került balatonőszödi beszéd stílusát, amivel kapcsolatban sajnálkozását fejezte ki.
„Az elmondott beszéd több volt önmagánál, a küzdelem eszköze volt” – fogalmazott a kormányfő ezzel összefüggésben.
Gyurcsány Ferenc kiemelte: új politikára, ehhez pedig új magatartásra, új kultúrára van szükség. Az ország többsége érti, hogy változtatni kell, ehhez pedig mindenkinek az együttműködésére szükség van – fűzte hozzá a miniszterelnök. Közölte azt is, hogy a kormány a jövőben határozott, egyértelmű politikát folytat, megkezdi a költségvetés tárgyalását, de egyeztetni fog és párbeszédet folytat mindenkivel. „Az a feladatunk, hogy egyértelműbb, kimondottabb legyen a kormány politikája” – húzta alá Gyurcsány, hozzátéve, Magyarországot nem kell félteni, a kabinet teszi a dolgát.
Beszédében a miniszterelnök utalt arra, hogy az egyik legnagyobb kihívás leszámolni a reményekre épülő politizálás illúziójával. Hozzátette, hogy az elmúlt öt évben felhalmozódott egyensúlyi problémákat nem lehet spórolással megoldani. Kitért arra, hogy jövőre pár százalékkal csökkennek a jövedelmek, ami sokaknak nehézséget, kényelmetlenséget okoz. Mint mondta, a jövőben célzottabb, hatékonyabb szociális politikára van szükség. (mti)

Nyilvánossá vált az első balatonőszödi beszéd is

A tegnap nyilvánossá tett májusi balatonőszödi beszédben az átalakításról szólva úgy fogalmazott a kormányfő: „Lényegében 150–160 éves közjogi hagyománnyal próbálunk meg szakítani, és megkíséreljük azt, hogy fölváltjuk az ágazati irányítást valami mással.” A köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszony gyökeres átalakítása Gyurcsány Ferenc szerint azt jelenti, hogy megszüntetik a két kategória évszázados védettségét: a közalkalmazotti, köztisztviselői elnevezés meghagyásával a rá vonatkozó szabályokat csaknem azonossá kívánják tenni a munkatörvénykönyvi szabályozással. A nagy reformok közül az egészségügy kérdésével foglalkozott a miniszterelnök, arra figyelmeztetve, hogy az egészségügy átalakítása „a legnagyobb szabású és a legátfogóbb következményű reform talán a rendszerváltás óta, hogyha ehhez hozzá fogunk nyúlni”. Gyurcsány elmondta, hogy a köztisztviselői karból nagyjából 15–20 ezer embert bocsátanak el. Egyetlen örömhírnek nevezte, hogy a személyi jövedelemadó kulcsain nem kell változtatni, de az összes többi adóban és adónemben igen. Gyurcsány szerint 2008-ig a jövedelmeket terhelő járulékok növekedése, az adóemelés, az ezt követő inflációnövekedés, valamint az ártámogatások átalakítása miatt 2007-ben a reáljövedelem csökkenésével kell számolni. „Négy területen van ártámogatás-csökkenés: villany, gáz, gyógyszer, közlekedés. A gáztámogatás csökkentése három lépcsőben történik: július 1-jén, jövő január 1-jén, majd 2008. január 1-jén. 2008-ban, 2007 közepe után már nincsen brutális lépés egy sem” – folytatta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy eközben megjelennek az egyéni hozzájárulást jelentő fizetési kötelezettségek is: a felsőoktatásban a diplomakölcsön, az egészségügyben a vizitdíj, a kórházdíj, vagy a receptdíj valamelyike. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt új tanterem a Váci-iskolában

Elkészült a Győrszentiváni Közösségi Ház beruházásának első üteme,

a Váci-iskola a… Tovább olvasom