Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány: ''Hazudtunk reggel, éjjel meg este''

"Hazudtunk reggel, éjjel meg este" - mondta Gyurcsány Ferenc az előző másfél év kormányzásáról májusban, az MSZP frakció alakuló ülésén. A miniszterelnök mondatairól felvétel is készült, amely vasárnap délután több médiumhoz eljutott.
A több mint háromórás felvételen a szocialista képviselőcsoport vitatta meg az ország helyzetét, illetve Gyurcsány Ferenc programbeszédét. A felvételen a hozzászólások után Gyurcsány Ferenc 25 percben reagált az elhangzottakra, és eközben beismerte, hogy a választások előtt titokban készítették a reformterveket, miközben a kampányban hazudtak ezekre vonatkozóan.

Részletek a hangfelvételről:

"Amit az elmúlt egy hónapban meg lehetett tenni, azt megtettük. Amit azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt".

"Világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz"

"Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt el sem tudtuk korábban képzelni. (...) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit! Nem tudtok mondani, az elmúlt négy évből olyan jelentős kormányzati intézkedést, amelyre büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

"Természetesen a dolog az nem szépen, nyugodtan, aprólékosan fölépíthető. Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy belegebedünk. Aztán lassan felbukunk, mert nem bírjuk jobban a tempót. Ez a helyzet."

"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai"

"Lehet még itt egy darabig teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai -amiről nyilvánvalóan nekem nem kell tudni - segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen! S persze még gondolkodhatunk még nagyon sokáig, meg elkészíthetünk kibaszott sok elemzést, hogy melyik társadalmi csoportra hogy fog ez végezni. Azt tudom mondani: nem tudunk még hetekig elemezni, gyerekek. (...) Elemezgethetek én még egy pár hétig, aztán jönnek majd akiknek ez a szakmájuk és azt mondják, hogy ők már elemezték: Magyarország le van írva."

"Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos, véleményformáló makrogazdasági ügyekben, Kornaitól Bokrosig, Békesitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondanom nektek, hogy nagyonsok nagyon nagy ötlettel találkozom. Phűűű, a hétszázát neki! És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is milliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak." - fogalmazott Gyurcsány, majd sorra vette, hogy az ingatlanadóból, a kormányzati apparátus karcsúsításából, a minimálbér adómentességének átalakításából jóval kevesebb jön be, mint azt szakértők jósolták. Demján Sándor elmondja, hogy nem tud számolni, Surányi György pedig úgy javasol adóátalakítást, hogy az általa leadott anyagból az derült ki, hogy nincs tisztában az adójóváírás fogalmával.

"Hazudtunk reggel, éjjel meg este"

"Azt mondjuk-e, hogy a rohadt életbe, jöttek páran akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogyan lesz majd az útiköltségelszámolásuk basszameg. Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy akkor a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Egzisztenciát lehet még találni. Tudom, hogy ezt nem könnyű mondani, ne vágjátok mindig a képembe! (...) Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni! Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni."

***

Danks Emese kormányszóvivő az esetre reagálva annyit közölt, hogy az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó nyilatkozik majd az ügyben.

Géczi József Alajos, Csongrád megyei MSZP-képviselő az Origo.hu-nak nyilatkozva azt mondta, búskomor volt a hangulat a frakcióülésen, és Gyurcsány Ferenc ezért szándékosan túlozva fogalmazva próbálta felrázni az embereket.

(Forrás: Magyar Rádió, Origo.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulka János: ''Élvezem, hogy rosszalkodhatok''

Szvinget, tangót, bécsi keringőt, foxtrottot, csacsacsát és diszkótáncot is lejt majd a meleg… Tovább olvasom