Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Gyurcsány: három MSZP-s politikus szivárogtatta ki az őszödi beszédet

Gyurcsány Ferenc szerint három szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet a sajtónak 2006 szeptemberében.
Gyurcsány Ferenc szerint három szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet a sajtónak 2006 szeptemberében. A korábbi kormányfő először utalt nyilvánosan arra, hogy MSZP-vezetőket sejt a beszéd nyilvánosságra hozatala mögött.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke a TV2-n vasárnap este sugárzott interjúban azt mondta: a rendelkezésére álló információk alapján három korábbi párttársa, akkori MSZP-s vezetők hozhatták nyilvánosságra az őszödi beszédet: "egy nő és két férfi", akiket azonban nem nevezett meg.

Gyurcsány Ferenc szerint mindhárman tudják, hogy őket gyanítja a beszéd kiszivárogtatása mögött, de mivel nincsenek százszázalékos, cáfolhatatlan bizonyítékai, nem mondja meg, kikről van szó. Hozzátette: ha biztosan tudja, hogy ki felelős a beszéd nyilvánosságra jutásáért, megosztotta volna ezt az információt, eljárást indított volna az elkövetők ellen, kizáratta volna az MSZP-ből és elzavarta volna a kormány közeléből őket.

Gyurcsány Ferenc tavaly júniusban arról írt Facebook-oldalán, gyanítja, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket. Ugyanakkor leírta és elküldte Mesterházy Attila MSZP-elnöknek a rendelkezésére álló információkat, köztük azoknak a nevét, akik szerinte a beszédet nyilvánosságra hozták. Ezt azzal magyarázta, hogy Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja egy nyilatkozatában azt valószínűsítette, Gyurcsány vagy köre juttatta ki a beszédet a sajtónak, amit a volt miniszterelnök cáfolt.

Mesterházy Attila másnap újságírók előtt olvasatlanul egy iratmegsemmisítőbe tette a Gyurcsány Ferenctől kapott borítékot. Lépését úgy indokolta: ha Gyurcsány nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor tőle sem várható, hogy ezt helyette megtegye. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a felelősséget a nyakába varrják.

Mesterházy azt is felidézte, hogy az MSZP-frakció egyik, 2011 májusi ülésén többen arra szólították fel a fórumokon árulásról beszélő Gyurcsány Ferencet, hogy mondja meg, kit gyanúsít az őszödi beszéd kiszivárogtatásával, de ő ezt nem tette meg.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el, ám máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki az arról készült hangfelvételt, amelyből hat évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én először a Magyar Rádió közölt részletet. Ennek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.

Gyurcsány Ferenc egyebek mellett azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (...) Nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. (...) Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

Olvasóink írták

 • 5. Eva- 2012. szeptember 10. 12:53
  „az az érzésem, hogy senki semmit nem szivárogtatott--csak egy gyakorlat által mindig kikerülő anyag akkor éppen kapóra jött a dolgok populizálása oltárán

  hogy most itt legyen csőstül a fejünk felett--a nyakunkba zúdulva.

  6 éves késéssel.

  Ehetjük, amit megfőztek nekünk
  Kérdés változott-e valami azóta?

  Felelősebbek lettünk-e?!
  Élünk-e szavazati jogunkkal.

  vagy ismét elegek lesznek-e a szép szavak?”
 • 4. Goldmund 2012. szeptember 10. 10:43
  „"máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki az arról készült hangfelvételt"

  De, én olvastam az interneten erről.
  Sajnos nevekre már nem emlékszem, de azok voltak, akik az Oroszországból jövő olaj- és gázimportban vastagon benne voltak és valami törvénymódosítással Gyurcsány az addigi extra-extra-extraprofitjukat megszüntette. Talán Kapolyi László volt az egyikük?”
 • 3. szekelyse50 2012. szeptember 10. 09:51
  „Most már felesleges kezet mosni ,Ők nem érezték és nem is érzik ,csak a nép szenvedi el a sok lopást csalást ,hazudozást,amit elkövettek. Nem is tudjuk miért nem tűnnek el a politikai életből.”
 • 2. Eva- 2012. szeptember 10. 08:11
  „egyébként nem érdekes már 2006. !
  Ha csak annyiban nem, hogy azóta 6 év telt el, ha akkor elkezdődik az aminek most el kell kezdődnie--előrébb lennénk!

  Ezt mindenki elismeri tán---akkor még az adósság sem volt akkora!

  Most meglátjuk az mszp válaszait!”
 • 1. apokalipszis 2012. szeptember 10. 07:34
  „Hát elég nehéz is lesz kihúzni a s.arból az országot az biztos. A többi ország meg elhúzott mellettünk mi meg csak adósságot halmoztunk ezáltal sérülékennyé váltunk. Ha 1,5 évvel hamarabb mondja amit mondott még akár "nemzeti hős" is lehetett volna.Így viszont 1,5 évig asszisztált az átveréshez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a BKV-per: Hagyó Miklós 120 oldalas vallomással kezd

A Népszava értesülései szerint 120 oldalas, írásos vallomást készített Hagyó Miklós volt szocialista… Tovább olvasom