Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: a túlzott remények és keserű kiábrándulások éve lett

Az Orbán-kormány egy esztendeje a túlzott remények és a keserű kiábrándulások, kijózanodások éve lett - mondta Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón kedden Pápán.
A volt miniszterelnök szerint az egészségügyben dolgozók átlagos reáljövedelme közel 20 százalékkal, a tanároké 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, noha nem ezt ígérték nekik. Hozzátette: a rendvédelmi dolgozók közösen egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy az ígéreteinek legalább a minimumát tartsa be.

Az egyszeri és nagyarányú adócsökkentésből az lett, hogy mindazok, akiknek a havi jövedelme kevesebb, mint 290 ezer forint, és nincs az eltartásukban 20 évnél fiatalabb gyermek, azoknak a jövedelmük csökkent. Több mint egymillió ilyen munkavállaló van - mondta a volt kormányfő.

Véleménye szerint a kormány nem tudja kezelni a tavalyi, elhibázott költségvetési politikájának következményét, ugyanis az Orbán-kormány az adócsökkentésekkel mintegy 800 milliárd forintos "lyukat ütött" a költségvetésen.

Az Orbán-csomaggal most ezt a 800 milliárd forintot akarja visszaszedni a kormány - mondta Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: s úgy akarja visszaszedni, hogy minden harmadik felsőoktatási kar vagy egyetem bezárásával fenyegetőzik. Azzal fenyegeti a felsőoktatást, hogy az elkövetkező három évben "közel 100 milliárd forintot kivesz belőle" - vélekedett az ellenzéki politikus. Megjegyezte: az általános iskolai tanároknak pedig az üzeni, hogy megemeli az óraszámukat.

Szerinte megint a legszegényebbeken fog majd "csattanni az ostor". Mint mondta: a kormány csökkenti a táppénzt, a munkanélküli segélyt, a szociális ellátást, viszont növeli a gyógyszerek árát. "Nagyon nehéz két év vár Magyarországra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: s ez azért igazán fájdalmas, mert nem külső tényező, nem egy gazdasági világválság okozza.

"A mostani nehézségek fő oka a tavalyi felelőtlen és igazságtalan adócsökkentés" - hangsúlyozta a volt kormányfő, aki szerint "ilyen kiterjedt szociális tiltakozás Magyarországon évtizede nem volt".

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor lényegesnek tartotta a kormányzati stabilitást, mert szerinte az "fontos érték". Úgy fogalmazott, hogy a kormány "töltse ki a három évét", és ne akarja senki a megbuktatását. Hozzátette: "nekünk pedig ezt a három évet arra kell kihasználnunk, hogy átalakítsuk magunkat", tudjanak a szocialisták "kormányzóképes arculatot" nyújtani és felkészüljenek a kampányra. "Nagyon remélem, hogy az MSZP tagja leszek három év múlva is" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a ciklus közepéig folytathatóak a párton belüli viták, de a ciklus második felében "egyre kevésbé magunkkal, hanem a politikai riválissal kell foglalkozni". A június végi pártszavazással kapcsolatosan megjegyezte: biztosan lesznek olyan kísérletek helyi és egyes országos vezetők részéről is, akik "arra fognak törekedni, hogy távol tartsák a tagokat a szavazástól".

"Engem nem zavar" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, rámutatva: azt ugyanis mindenképpen megtudják, hogy hány aktív tagja van a pártnak és közülük hányan támogatják a változásokat. "Azt remélem, hogy sok ezren elmennek a pártszavazásra" - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva - mi a véleménye arról, hogy Kövér László házelnök csökkentette az alkotmányozásban részt nem vevő szocialista és LMP-s parlamenti képviselők fizetését? -, azt mondta: "ha Kövér elnök úrnak ez bármilyen fajta politikai elégtétel vagy személyes öröm, akkor azt kívánom neki, hogy ez legyen élete legnagyobb politikai elégtétele és öröme". Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP és az LMP képviselői nagyon helyesen döntöttek, amikor nem vettek részt az alkotmányozásban - szerinte "stratégiai értelemben" az elmúlt egy év legfontosabb döntését hozták meg -, s azt reméli, hogy a képviselők "méltósággal tudomásul veszik" a házelnök döntését.

A sajtótájékoztató színhelyén - egy vendéglő előtt - a Jobbik pápai elnöke, Orbán Imre várta Gyurcsány Ferencet egy bekeretezett, kis méretű tablóval, amelyre ezt a szöveget írta: "Megkerült a veszett róka, kibújt a budai villából, habzó szájjal fröcsög újra. Nem hátrálunk ti nyomorultak".

A volt kormányfő a tablóra pillantást sem vetve ment kísérőivel az autójához.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2011. június 02. 16:41
  „Sagittarius!
  Persze neked maszatolás, mert nem mersz szembenézni azzal, hogy ki kell dobnod az orbániádat!!!!

  Tények:
  A fidesz verte a mellét a 400 ezer lakáshitel elinditásával?
  Igen?
  Ennek törlesztőrészlete a jövedelemből fizetendő?
  Igen!
  Ez az ezután gyártandó termékek elöl vesz el vásárlóerőt?
  Igen!

  Európában a kiadásokat csökkentenek, ahogy a Széll Kálmán terv is kiadáscsökkentő csomag?
  Igen!
  Létrehozták a korábban lesöpört 150 milliárd helyett európában a 750 milliárd eurós tartalék alapot????
  Igen!

  Hol itt a kinlódás?????
  Ezek makacs tények......melyek romokba döntik az ideológiádat!!!!!”
 • 11. load 2011. június 01. 22:45
  „7. janika
  Közalkalmazottaknak, tanároknak, nővéreknek, beteghordóknak orvosoknak.
  Ha te úgy gondolod, hogy ők a maffia szekértolói, soha ne menj iskolába, kórházba rendelőintézetbe, okmányirodába, adóhivatalba, anyakönyvvezetőhöz, népjóléti osztályra, vagy panaszt tennia a rendőrségre, ügyészségre!”
 • 10. load 2011. június 01. 22:33
  „5. dorombolok
  Kétszer.
  Most jön a harmadik.”
 • 9. Sagittarius 2011. június 01. 20:41
  „8. gjozsi88 2011.06.01. 18:52

  Weheheheheeeee....
  Mit össze nem tudsz maszatolni kínodban. Nem baj ám, legalább addig is dolgozol végre...
  Éljen Orbánia!”
 • 8. gjozsi88 2011. június 01. 18:52
  „Sagittarius!
  Az államkasszába már akkor volt egy 9200 milliárdos adósság, amit 6200 milliárdon vettek át a Hornéktól 1998-ban!
  Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a Viktor elinditotta a 400 ezer lakáshitellel a hitelekre épülő gazdaságpolitikáját....azaz amig építettek dölt a pénz az államhoz, mert volt termelés, forgalom....volt egy 10% körüli infláció is!
  Aztán, ahogy szükült a hitel keret, egyre kevesebb épitkezés történt....csökkent a gazdaság növekedési üteme, csökkent az állam bevétele....szép lassan rá kellett jönni, hogy kipukkadt a Fidesz lufi!
  Mindenki elkezdett törlesztőrészletet fizetni...egyre kevesebb jövedelem maradt az ezután gyártandó termék vásárlására....egyre kevesebbet is kellett gyártani, amitől nőtt a munkanélküliség...!
  Aztán eljutottunk oda, hogy a Gyurcsánynak többek közt a fidesz által is támogatott Meggyesi féle osztogatást meg kellett szüntetni, felszámolni és kiadást kellett csökkenteni!
  El is érkeztünk a resszecióhoz, melyet súlyosbitott a világválság is!
  Egyébbként már többször leírtam cáfolni nem sikerült!
  A történelem Gyurcsányt igazolta!
  Először a válságkezelésben, amikor ő kiadást csökkentett európa a viktorék által is támogatott növekedésre épülő válság kezelést támogatták!
  Ezzel az államok a saját hiányuk terhére ösztönözték a gazdaságukat és rájöttek, hogy nem jó és visszafordultak a kiadáscsökkentéshez!
  Ezt a Viktor a kormányra kerülve meg akarta cáfolni...szabadságharc, miegymás....most már ő is kiadást csökkent, bár kerüli a megszorítás szót!
  A második az a bizonyos tartalék alap a bajba jutott országoknak, melyet a fidesz kárörömére lesöpörtek az asztalról! Nem egészen 1 év múlva az akkori 150 milliárd helyett kénytelenek voltak létrehozni mentőcsomagot 750 milliárdos mértékben!!!!”
 • 7. janika 2011. június 01. 18:11
  „Valóban igaz a 50%-os béremelés és az 50%-os nyugdíj emelés is no de kiknek is? Naná, hogy a maffia szekértolóinak!”
 • 6. Sagittarius 2011. június 01. 12:41
  „5. dorombolok 2011.06.01. 10:58

  Nem találtad el! Rossz helyen hallgatóztál! Ha bukott lett volna, nem tudott volna utánuk az államkasszából Meggyesi apátok 50%-os béremelést adni a tanároknak és még ki tudja kinek nem! Az volt a Júdáspánz amivel megvásárolta a szavazatokat!”
 • 5. dorombolok 2011. június 01. 10:58
  „Saggitarius : Már Orbán is volt bukott diák , vagy nem ? Miről beszélsz?”
 • 4. Sagittarius 2011. június 01. 08:28
  „Éljen Orbánia! - és akinek nem tetszik ez a hely, el lehet húzni! Bukott diák ne akarjon korrepetálni!”
 • 3. load 2011. június 01. 00:10
  „Majd elfelejtettem:
  Éljen Viktor Királysága!”
 • 2. load 2011. június 01. 00:06
  „Nézzük a tényeket!
  "A volt miniszterelnök szerint az egészségügyben dolgozók átlagos reáljövedelme közel 20 százalékkal, a tanároké 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, noha nem ezt ígérték nekik."
  Igaz?
  Igaz.
  "Az egyszeri és nagyarányú adócsökkentésből az lett, hogy mindazok, akiknek a havi jövedelme kevesebb, mint 290 ezer forint, és nincs az eltartásukban 20 évnél fiatalabb gyermek, azoknak a jövedelmük csökkent. "
  Igaz?
  Igaz.
  "a kormány nem tudja kezelni a tavalyi, elhibázott költségvetési politikájának következményét, ugyanis az Orbán-kormány az adócsökkentésekkel mintegy 800 milliárd forintos "lyukat ütött" a költségvetésen."
  Igaz?
  Igaz.
  "a legszegényebbeken fog majd "csattanni az ostor". Mint mondta: a kormány csökkenti a táppénzt, a munkanélküli segélyt, a szociális ellátást, viszont növeli a gyógyszerek árát."
  Igaz?
  Igaz.
  Ki mond mást?”
 • 1. Sagittarius 2011. május 31. 22:28
  „"Gyurcsány Ferenc: a túlzott remények és keserű kiábrándulások éve lett"

  Jaaa, hogy nem a saját országlását jellemezte a párttársai felé!? - azt hittem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pannunion vezetése támogatja a cégre tett vételi ajánlatot

A PannUnion igazgatósága támogatja a cégre tett vételi ajánlatot, amely szerint a Pannunity Kft.… Tovább olvasom