Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyurcsány feljelentést tesz szakdolgozatának eltűnése miatt

A volt miniszterelnök szerint ellenfelei el akarják távolítani a politikából, ezért vádolják plágiummal.
{liveinfo}pb8hzi{/liveinfo}

Lopás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Gyurcsány Ferenc, amiért eltűnt 1984-ben írt szakdolgozata a Pécsi Tudományegyetemről (PTE). A volt miniszterelnök szerint ellenfelei el akarják távolítani a politikából, ezért vádolják plágiummal.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfői Facebook-bejegyzésében "mocskos játéknak" minősítette, hogy a HírTv riportfilmje szerint főiskolai szakdolgozatának minden pontja megegyezik azzal, ami egykori sógorának azonos című, de négy évvel korábban írt értekezésében olvasható. A csatorna ezt a Gyurcsány-dolgozat bírálatára alapozva közölte.

A politikus a közösségi oldalon az ügyet azzal hozta összefüggésbe, hogy ellenfelei szerinte csaknem tíz éve el akarják távolítani a politikából, pontosabban "politikailag meg akarnak ölni". "Eddig nem sikerült, most sem fog sikerülni. Igazam van, és meg fogok érte harcolni" - fogalmazott.

Szakdolgozatának eltűnésével kapcsolatban azt a kérdést tette fel, lehetséges-e, hogy "vádlói" így akarják megnehezíteni, ellehetetleníteni, hogy megvédje magát. Szerinte erre az ügyészségnek kell választ adni, ezért lopás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A Hír TV Célpont című műsorában pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi, a politikus első feleségének bátyja is megerősítette, hozzátéve: nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített is belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

A HírTv vasárnap este újabb riportfilmet szentelt az ügynek, ebben már azt állítva: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút. Mint elhangzott, több olyan, a bírálatban jelzett hibát is találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek a Rozs Szabolcs munkájában fellelhető hiányosságokkal.

A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva arra jutottak, hogy az olyan, mintha Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna. Ennek alátámasztására jelezték, a Gyurcsány-dolgozatot bíráló adjunktus felvetette, hogy a diplomamunka csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, holott a mű címében ez is szerepel. Rozs Szabolcs dolgozatában éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal, míg Gyurcsány Ferencé éppen itt ér véget - mutattak rá.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. Hozzátette: a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

A Pécsi Újság azután, hogy Schmitt Pál a plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

A volt kormányfő elnöke erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán jó minősítést kapott szakdolgozatára. Gyurcsány Ferenc 1990-ben a közgázon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott.

Ez utóbbit a PTE április 11-i közlése szerint 1996-ban leselejtezték. A tájékoztatás szerint a volt kormányfő diplomamunkáinak címe, az azokra adott bírálat és érdemjegy, valamint a nyilvántartási szám megtalálható az érintett karok tanulmányi irataiban, a szakdolgozatok viszont már nem lelhetőek fel az egyetemen.

Gyurcsány Ferenc április közepén azt közölte, hogy bár kereste őket, de sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. Hozzátette, az egyetem közleményeivel megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát.

Olvasóink írták

 • 18. gjozsi88 2012. május 02. 18:29
  „ruig!
  "Tisztelettel megjegyezném 2002-2008 között tudatosan felvett hitelek,elsősorban a bérből és fizetésből élők a nyugdíjasok megélhetését rontotta jelentősen,nem beszélve a gyermeket nevelő családokról."

  A baj az, hogy csak azt látod, ami 2002-2008 közt bekerült az adósságba....!
  A baj az, hogy a 2004-es uniós csatlakozásunk után változó számítási mód miatt a fideszes lakáshitelek állami garanciái is előkerültek, melyek nem voltak az 54 %-ban, noha a GDP-t mint bázist növelték, igy eltakarták azt, hogy ezen garanciák nélkül is nőtt 3000 milliárdot az adósság.....majd ezt a szociknak a 80%-ba beszámolták, ahogy a FHB bankba bujtatott adósság is megkerült, mint állami vállalat adóssága!!!

  Azaz a Fidesz sarát is belekevertétek Gyurcsánynak!!!!
  Ez a pofátlanság!!!

  ISMÉTLEM!
  De mindezt 175 bázison finanszirozta a szoci.....amit a Fidesz a 3000 milliárd felélésével sem képes 500-710 bázis közti szint alatt!!!!”
 • 17. gjozsi88 2012. május 02. 18:24
  „ruig!
  ajánlom figyelmedbe, hogy a szocik összes országkockázata 175 bázis volt!
  Ugyan ezen országot csak beavatkozással lehetett 500-710 bázis kockázatura süllyeszteni!
  A két adat közti különbség a két kormány közti szakmai és HITELESSÉGBELI különbség!!!!”
 • 16. machers 2012. május 01. 14:14
  „15.ruig 2012.05.01. 13:33
  Már régen lejárt lemez a 2002-2008 közötti időszakra visszamutogatni. Bár ezen logikával feltehetjük azt a kérdést, hogy vajon hány embert és önkormányzatot kényszerítettek hitel felvételére. Gondolom a Medence Géniuszának vagy lézerjaninak sem tartottak pisztolyt a tarkójához?!
  Hogy ne kelljen belepirulnod, fogalmazhatok másként is.
  A kegyelemdöfést a jelenlegi kormány adta meg. Hivatkozva azokra a zemberekre, akik simán élni szeretnének, és ezt kifejezték a fidesz mellé tett iksszel.
  Még egy? Mire alapozod azon kijelentésed, mely szerint Gyurcsány hívő vagyok? Ja, kérem, ameddig eleget teszek magyar állampolgári kötelezettségeimnek, addig jogom van a véleményemnek - a törvényben előírtakban betartásával - hangot adni. Az, hogy ez nem minden esetben cseng össze a mások számára előírtakkal, az engem nem zavar.”
 • 15. ruig 2012. május 01. 13:33
  „14. Tisztelettel megjegyezném 2002-2008 között tudatosan felvett hitelek,elsősorban a bérből és fizetésből élők a nyugdíjasok megélhetését rontotta jelentősen,nem beszélve a gyermeket nevelő családokról.A fletó és követői által magasztalt IMF-nek már a kamatos kamat kamatjának kamatját fizetjük,illetve fizetitek.Sajnos azok is kik csak szavazók és nem tartoznak egyik párt holdudvarában simán élni szeretnének.Távóláll személyüktől minden olyan pimasz cinizmus amit 14.hozzászólás utolsó sorában rendíthetetlen Gyurcsányi hívőként meg engedtél magadnak,bizonyítva hasonló jellemek vonzzák egymást.A madár és a barátság effektus.”
 • 14. machers 2012. május 01. 12:47
  „13.ruig 2012.05.01. 11:36
  "Az ország letérdeltetése!"
  A br...t viszont nem ő adta be nektek!”
 • 13. ruig 2012. május 01. 11:36
  „Gyurcsány bűne nem a diploma munka plagizálása.Sokkal nagyobb! Az ország letérdeltetése! A rendszerváltás privatizációs lovagja.Milliárdosként csak a magyar hiszi el,hogy ő a messiás a baloldal igazi vezére! Ez a
  gondolkodás súlyos veszélyeket hordoz magában.
  12.Eva- Írásod csacsiság.A fidesz sokkal finomabban és ügyesebben bizonyítékként betárta volna a kettő dolgozatot a nemzetközi sajtónak,inkább Fletó érdeke a corpusz eltüntetése.- A Végén megmagyarázza,hogy a sógor lopott tőle.
  Tisztelt Moderátor kívánok az ebédhez jó étvágyat.Szeretném halkan említeni egy hozzá megjegyzésem lemaradt.”
 • 12. Eva- 2012. május 01. 11:02
  „sőt ez se!
  "Fideszes szál a szakdolgozat-ügyben

  Fideszes önkormányzati képviselő a pécsi egyetem oktatási igazgatója, aki a felelős a szakdolgozatok őrzéséért és biztonságáért. Erről Lengvárszki Attila saját, az interneten fellelhető önéletrajza számol be. A Gyurcsány Ferenc szakdolgozata körül kialakult konfliktus során derült ki, hogy az egyetem irattárából eltűnt a volt kormányfő szakdolgozata, sőt a sógoráé is. A plágiumvitában az ügyet kezdeményező Hír TV is elismerte, hogy a két szakdolgozat elveszett, eltűnt. A tévécsatorna egy, a volt sógor által őrzött úgynevezett munkapéldányt tekint hivatalos szakdolgozatnak, ezt hasonlította össze a Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának hivatalos bírálati jegyzőkönyvével. A bizonyítéknak nevezett, a sógor által otthon őrzött szakdolgozatot azonban az egyetem értelemszerűen nem iktathatta, nem bírálhatta el, nem osztályozhatta."”
 • 11. Eva- 2012. május 01. 10:15
  „ez se semmi adalék

  http://kistiger.freeblog.hu/archives/2012/04/30/Rozs_nem_OK/”
 • 10. rommel2 2012. május 01. 10:04
  „LE VONOM A KONZEKVENCIÁT :
  - FERI TUD IRNI !
  - TUD OLVASNI !
  - TUD MÁSOLNI !
  VAJON TUD-E GONDOLKOZNI IS ???”
 • 9. Pretorianus 2012. április 30. 22:21
  „7. Eva- 2012.04.30. 20:55
  Semmi gond,külföldön is lehet rettegni,hazánkat sározni,hajrá,nem te leszel az első...”
 • 8. Pretorianus 2012. április 30. 22:20
  „6. értelem
  Ha a neved találó,kicsit használd is,ami a fejeden és fejedben van...A szemed és az eszed...
  Pretorianus radikális jobboldali,köszöni nem rajong a fityiszért...De már unalmas magyarázkodni az újan jövő benézőknek...”
 • 7. Eva- 2012. április 30. 20:55
  „Nekem is azt mondták bátor vagyok, mert a gyerekeim most megint külföldön élnek

  Ha hazajönnek, lehet , hogy én sem kockáztathatok majd”
 • 6. értelem 2012. április 30. 20:26
  „A HÍR Tv további hazugsága sem mentesítik a "jobboldali" hozzászólókat a gondolkodás alól. Vajon igazán kinek az érdeke Gyurcsánnyal kapcsolatban ügyeket kreálni? Azoknak, akik félnek tőle, miközben állandóan azt szajkózzák, hogy vége, soha nem térhet visz. Akkor minek is hozzák elő mindíg őt? pörkölt és Pretorianus is egy kicsit el kellene gondolkodni azon, hogy mivel és mennyivel járult hozzá az ország tönkretételéhez az a hozzáállás, amit szívük választottja, Orbán és bandája művelt. Nekik mindegy volt az ország és a nép sorsa, miként a nép ma sem érdekli őket, csak a hatalom megszerzésének éltek és ma annak megtartására koncentrálnak, meg a gazdagok még gazdagabbá tételére. Sookal többet hazudta és loptak mint a szintén nem grál lovag Gyurcsány és bandája.”
 • 5. pörkölt 2012. április 30. 18:52
  „Eva-!
  Nekem semmi félnivalóm nincsen.Én nem döntöttem romokba a gazdaságot.Nem vertem át az embereket, sőt még kutakodhatnának is utánam ha éppen ez a trendi...”
 • 4. Pretorianus 2012. április 30. 18:05
  „2. Eva- 2012.04.30. 16:15
  Azért túlzásba ne vidd azt a rettegést...:)Azért nem vesznek elő,mert a te rajod nyerte meg a papírgyűjtő versenyt...:)
  Lehet hogy meg kéne nézetned magad szakemberrel!:)”
 • 3. plaane 2012. április 30. 16:16
  „Azért nem ártana,ha az eredeti dolgozat meglenne.Ugyanis nekünk volt olyan kollegánk egy nem is távoli egyetemen,aki százas nagyságrendben vállalt szakdolgozat-bírálást(hogy a nem túl nagy bírálati díjat egy elég nagy számmal szorozzák be),és rápillantva a dolgozat címére(,de ki nem nyitva a dolgozatot)a számítógépén tárolt bírálati-moduljaiból szerkesztette ipari mennyiségben,villám sebességgel bírálatait.Mikor a hallgatók lebuktatták,a kari vezetés egy szolid ejnyét engedet el,de semmi más nem történt.”
 • 2. Eva- 2012. április 30. 16:15
  „1-hez

  és magadat? ha esetleg netán közbizalmat kapnál és elővenék az irattárból kisdobos létedre voatkozó adataidat:

  atv.hu/cikk/video-20120427_lendvai_ildiko
  ( A levéltári törvény 10. §-a szerinti iratkezelési szabályzatokat
  1998. december 31-ig kell elkészíteni.((T/6774.sz beadvány a parlament honlapjá ott van)

  Az Ltv. 35. § ( bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
  ,,( Az 1944 - 1989 között működött Magyar Dolgozók Pártja (MDP), Magyar Szocialista
  Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei (Magyar Partizánszövetség, Magyar
  Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, Magyar
  Nők Országos Tanácsa), ifjúsági szervezetei (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség,
  Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Kommunista Ifjúsági Szövetség, Népi Kollégiumok Országos
  Szövetsége, Magyar Úttörők Szövetsége), valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a
  szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik."

  így aztán mindenkiről kiderül az állam számára ki volt úttörő valaha, és kapott-e kisdobos vezetésért kitüntetést.Vagy miféle rendszerességgel fizetett szakszervezeti díjat.

  így egy kicsit mindenki félhet---no ez nem volt a gyurcsányi érában!”
 • 1. pörkölt 2012. április 30. 15:40
  „"A volt miniszterelnök szerint ellenfelei el akarják távolítani a politikából"
  szerintem ezen senki se lepődik meg..én nem siratnám, ha eltűnne”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: nincs jogalkotási önállóság Magyarországon

Az uniós jogszabályok a hazai törvények, sőt az alaptörvény felett állnak - mondta Balczó Zoltán. Tovább olvasom