Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány: El a kezekkel az evától!

Elfogadhatatlannak tartja az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc.
Elfogadhatatlannak tartja az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc, aki keddi sajtótájékoztatóján azt üzente a miniszterelnöknek: "el a kezekkel az evától!" Arról is beszélt, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak adópolitikai elképzelései több ügyben hasonlók.

A Demokratikus Koalíció elnöke kifejtette: az eva több tízezer kis- és közepes vállalkozást vont be az adózásba, amelyek ma átlagosan több adót fizetnek, mint a nem evás cégek, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne.

Szavai szerint az eva eltörlésével - akár jövőre, akár 2013-ban történik meg - teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség.

Ezzel kapcsolatban a volt miniszterelnök elmondta: négy kérdésben már egyetértés körvonalazódik a demokratikus ellenzékhez tartozók között. Ide sorolta, hogy kétkulcsos személyi jövedelemadóra van szükség, hogy a legnagyobb értékű személyes vagyontárgyakra vagyonadót kell kivetni, a különadók felszámolását, valamint azt, hogy az eva eltörlése után a következő kormánynak ismét be kell vezetnie az átalánytípusú adózás lehetőségét a kisvállalkozásoknak. Mint mondta, mindez még nem rajzol ki egységes adópolitikát, de a jövőbeni tárgyalások alapját képezheti.

Szavai szerint ez azért fontos, mert az Orbán-kormány adóválságba kergette az országot, amelyből csak átfogó változásokkal lehet kikerülni.

Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben kijelentette: ma már senki sem vitatja, hogy az Orbán-kormányt a demokratikus ellenzék széles együttműködésével lehet leváltani. A választások előtt azonban abban is meg kell állapodniuk a demokratikus pártoknak és civil szervezeteknek, hogy mi következzen ezután - tette hozzá, megjegyezve, hogy a megegyezés ráér, de a közös gondolkodást el kell kezdeni.

A kormányt bírálva a volt szocialista politikus részletesen szólt arról, hogy a különadókat alkotmányellenesnek tartja, és azok kizárólag azért lehetnek érvényben, mert az Alkotmánybíróság hatáskörét a többség korlátozta. Alkotmányellenes adókra azonban nem épülhet a költségvetés - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az ágazati különadók gátolják a gazdasági növekedést.

Az egykulcsos adó szerinte antiszociális, és a kabinet várakozásaival szemben nem serkentette a fogyasztást és vele együtt a növekedést. Ugyancsak hibának nevezte az áfa és az egészségügyi járulék emelését, amely szerinte tovább csökkenti a foglalkoztatást.

A magát az adócsökkentés kormányaként azonosító Orbán-kabinet egy éve alatt húsz adónemet és közterhet emelt meg - fogalmazott.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Balogh András, az MSZP elnökhelyettese szerint a Demokratikus Koalíció liberális párt, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az általa most ismertetett adóelképzelések egy progresszív balközép polgári párt programjának részét képezik.

Olvasóink írták

 • 9. Joebacsi70 2011. november 09. 09:39
  „A magyar társadalom és a magyar emberek (köztük én is) hibája:
  Azt nézik, hogy ki mondja, és nem azt, hiogy mit mond !”
 • 8. machers 2011. november 08. 22:57
  „3. Dr.Lang 2011.11.08. 15:29
  Fájdalom, de ez a cikk nem Fletóról szól.”
 • 7. machers 2011. november 08. 22:56
  „6. rommel 2011.11.08. 21:20
  Megint jól átment a cikk lényege. Nagyon érted, hogy miről szól.”
 • 6. rommel 2011. november 08. 21:20
  „EL A KEZEKKEL GYURCSÁNYTÓL !!!
  ESZMEI ÉRTÉKE VAN !!!
  CSAK VALAMI ERŐS KETREC KELL NEKI , NEHOGY KIMÁSSZON !!!
  JA ÉS A LÁTOGATÓKNAK NEM SZABAD ETETNI ÉS INGERELNI !
  NEHOGY VALAMI BAJA ESSEN !!!”
 • 5. pancser 2011. november 08. 17:08
  „Nem olyan hülye az a Fletó, mint látjuk keményen hazudott Orbán is!”
 • 4. embertelen 2011. november 08. 15:31
  „Hazudtak évekig, legalábbis két évig, természetesen az Orbánék. Ennek szellemében vegyék is el az evát, mindenki ezt várta tőlük.”
 • 3. Dr.Lang 2011. november 08. 15:29
  „Na mar megint elokerult ez az oszodi boszme. Addig pattogott, amig osszehozott maganak egy partot, hogy felszolalhasson a Parlamentben. Feltunesi viszketegseg. Bujkalo idegsokk, mint Virag elvtarsnak :-)”
 • 2. Infamous 2011. november 08. 14:56
  „#1: 1etértek!”
 • 1. csabi710 2011. november 08. 14:53
  „Érdekes, hogy most tudja mi lenne a jó, de amikor ott volt nem azt csinálta! Hazudtak évekig.
  A többi sem különb! Mind a saját zsebét tömi, ha tele van, akkor jöhetnek a rokonok, barátok, stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtörlesztés: október végéig csaknem 30 ezren törlesztettek

Október végéig 29 ezer 427 devizaalapú kölcsönt végtörlesztettek a kedvezményes árfolyamon számolva… Tovább olvasom