Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyurcsány: a hiányért a 2000 óta működő kormányok tehetnek

Az ügyvezető miniszterelnök expozéjában kedden az Országgyűlésben elmondta, hogy a költségvetési hiányért a 2000 óta működő kormányok tehetnek. Az ellenzék azért bírálta a kormányfőt, mert bár a kormányprogramról beszél, a képviselők még mindig nem ismerik azt. Egyedül a KDNP nem szavazta meg az Alkotmány módosítását.
A kedden elfogadott módosítások és törvényjavaslatok eredménye, hogy 25-ről 18-ra csökkent az állandó bizottságok száma, és ezzel kevesebben lesznek a bizottságok tagjai is. A kormány ezentúl 11 minisztériumból és a Miniszterelnöki Hivatalból fog állni. A törvény értelmében megszűnik az eddigi két tárca nélküli miniszteri poszt, és összevonják az oktatási és a kulturális, a szociális és a munkaügyi, a gazdasági és az informatikai tárcát. A miniszterek munkáját ezentúl egy államtitkár fogja segíteni, alattuk pedig az úgynevezett szakmai államtitkárok lesznek. Az országgyűlés továbbá csökkentette a képviselőknek járó költségtérítés mértékét is. Az alkotmánymódosítás pedig lehetővé teszi, hogy a kormány szerkezetét a kormánytöbbség szabadon határozhassa meg.

Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalásában elsőként felmutatta a kormányprogramot, majd hozzátette: a kormány és a kormányprogram célja, hogy egy jobb, élhetőbb és igazságosabb országot teremtsen. A kormányprogram egyébként még nem nyilvános, azt a képviselők sem ismerik. A kormányprogramról részleteket beszéde további részében sem nem árult el a volt és leendő miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Kuncze Gábor az Alkotmány módosításáról, a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai, a miniszterhelyettesek és az államtitkárok jogállásáról és a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé.

Az ügyvezető miniszterelnök egyébként kedden a parlamentben ugyanazt mondta el mint, amit a kormányprogram bevezetőjében írt le. „A rendszerváltozással létrehozott harmadik Magyar Köztársaság alkotmányos rendje, európai normarendszere időtállónak bizonyult" – mondta Gyurcsány hozzátéve, hogy a parlamentáris demokrácia, a szociális piacgazdaság, az euroatlanti együttműködés és integráció a modern Magyarország három pillére.

Az ellenzék is felelős

Gyurcsány Ferenc szerint 5-6 évvel ezelőtt elindult egy olyan gazdaságpolitika, amely ugyan teljesítette mindazt, ami szociálisan kívánatos, ugyanakkor nem vette figyelembe mindazt, ami gazdaságilag lehetséges. „A nagyobbik felelősség azóta az elmúlt négy évet terheli" – hangsúlyozta az ügyvezető kormányfő, ugyanakkor az ellenzéket is bírálta a kialakult költségvetési hiány miatt. Mint mondta, az ellenzéktől az elmúlt években csak azt hallották, hogy „tessék teljesíteni a programot", ahelyett, hogy „álljt parancsoltak volna".

Mint mondta, nem megy az a politika, hogy az állam minél többet vállaljon, mert akkor tönkre fog menni a költségvetés. Egyetlen megoldás van szerinte: az állam bizonyos kiadásait csökkenteni, bevételeit pedig növelni kell.

Expozéja további részében ugyanakkor beterjesztésre kerülő javaslatokhoz megköszönte az ellenzéki pártok segítségét.

Javaslatok a parlamentnek

Gyurcsány Ferenc beszédét javaslataival zárta, miszerint hatékonyabbá kell tenni a „közjogi berkeket", meg kell változtatni az olyan intézmények világát, ahol az állam kulcsszereplő. Utóbbira példaként hozta fel az egészségügyet és az okatatást. „Ki kell igazítani a gazdaságpolitikát, 2008-ig az egyensúly irányába és azt javasoljuk, hogy teremtsük meg a fejlesztő állam cselekvőképességét.

Gyurcsány „vegye komolyan az ellenzéket"

Az MSZP vezérszónokaként Lendvai Ildikó megköszönte az ellenzéknek, hogy szabadságot adott a kormánynak, megadta a lehetőséget a szerkezetátalakításra. Az ellenzék úgy gondolta: „csináljátok, mi figyelünk" – fogalmazott a frakcióvezető.

Navracsics Tibor a Fidesz nevében felhívta a figyelmet, hogy „racionális" vitára van szükség, olyan racionális vitára, ahol mindenki ismeri a tényeket, a körülményeket. Navracsics arra kérte a miniszterelnököt, hogy „vegye komolyan az ellenzéket", és adja oda a kormányprogramot, hogy végre legyen miről beszélni, vitázni. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: amíg Gyurcsány blogot írt, a Fidesz dolgozott, törvényjavaslatokat nyújtott be. Mielőtt a miniszterelnök megvonná 16 év mérlegét, értékelje az elmúlt négy évet – mondta. A Fidesz támogatja az alkotmánymódosítást, és azt kívánja a kormánynak, hogy kormányozzon, de most már kezdje el azt.

Fodor Gábor elmondta: az SZDSZ üdvözli az egyetértést, és a jövőben is várja az ellenzék támogatását. A jelenlegi módosítás csupán „technikai jellegű változtatás" – mondta, és reményét fejezte ki, hogy komolyabb kérdésekben is együtt tudnak majd működni. Az SZDSZ nevében kijelentette: megszavazzák az alkotmánymódosítást. Salamon László a KDNP véleményét tolmácsolva kijelentette: az alkotmánymódosításban olyan elemek vannak, amit a kereszténydemokraták nem fogadhatnak el. Boros Péter, aki tíz év után először szólalt fel a Parlamentben, az MDF nevében elmondta: megszavazzák a módosítást, de arra kérte a kormányt, hogy „az igen mellett vegye figyelembe az aggályokat is".

Gyurcsány Ferenc válaszában Boros Pétert dicsérte. Mint mondta, egészen üdítő volt Boros Péter higgadt, tárgyszerű mondatait hallgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom