Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyümölcsösszeírás és farmkataszter

Február közepétől hivatalosan is az ország agrárfelelőse lett a KSH Szegedi Igazgatósága – tudtuk meg a hivatal múlt heti sajtótájékoztatóján. „Kompetencia-központként" idén két nagyszabású munkájuk lesz: a gyümölcsültetvény-összeírás és a kétévente kötelező uniós farmkataszter.
Mint azt korábban megírtuk, változott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szervezeti felépítése, s egy-egy régióközpont nem csupán saját három megyéjében dolgozik, hanem egy-egy témában országos feladatkört is ellát. A szegedi igazgatóság a munkamegosztásban az agrárstatisztikát és a mezőgazdasági árstatisztikát kapta, ami 2007-ben több mint 400 ezer kérdőív kitöltését, begyűjtését és feldolgozását jelenti. Egy-egy reprezentatív összeírás alkalmával több mint ezer számlálóbiztos mozgatnak.

Mint Végh Zoltán szegedi igazgatótól megtudtuk, ebben az évben a normál feladatokon túl két kiemelt, országosan is igen jelentős „projekt" lesz a hivatalban. Az egyik a gyümölcsültetvények összeírása, ami június elejétől október közepéig tart. Azokat az alma-, körte, kajszi- és őszibarack-ültetvényeket veszik számba, amelyek 1500 négyzetméternél nagyobbak, s minimum 95 százalékos a lefedettségük. A véletlenszerű mintán alapuló reprezentatív összeírásnak jól kell sikerülnie, ellenkező esetben sokba kerülhet az országnak. A 10-12 ezer ültetvényt és 500-600 települést érintő felmérés végeredményéről 2008 második felében kell adatokat szolgáltatnia az Európai Uniónak.

A második átfogó agrárstatisztikai felvétel a gazdaságszerkezeti összeírás, az úgynevezett farmkataszter, amit kétévente kötelező elkészíteni. Ennek végeredménye is befolyásolja Magyarország uniós kapcsolatát – az EU-ban az összes támogatás 50 százalékát az agrárium kapja –, így a tét nagy, a követelmények szigorúak. Az unió finanszírozza a végrehajtás költségeit – 500-600 millió forintra rúg majd. A hivatal összeírói 400 ezer címet keresnek fel, körülbelül 130 ezer kérdőívet kell majd produkálniuk, a munkában háromezer összeíró, s további ezer szakember vesz majd részt. A november 12. és 30. közötti felmérés végeredményét természetesen azon gazdasági szervezetek adatai is alakítják, akiktől postán kér adatokat a hivatal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

edzőcsere csornán az újabb zakó után

Tovább olvasom