Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyümölcs vagy tabletta?

Sokan tapasztalják: annak ellenére, hogy folyamatosan kapkodják a C-vitamin-tablettát, ha hamarabb nem is, de tél végére okvetlenül elkapják a náthát. Lehet, mégis inkább a természetes C-vitamin-források fogyasztása a hasznos? Vagy a természetes és a mesterséges kombinálása a tuti?
Gyümölccsel együtt szedjük a C-vitamint. Illusztráció: Miskolczi Róbert
A C-vitamin sosem önmagában fordul elő a növényekben, hanem számtalan más anyaggal, például különféle cukrokkal, ásványi anyagokkal együtt – mondja Maróti Imre biológus, nyugalmazott egyetemi docens. Az emberi szervezet ahhoz alkalmazkodott az évmilliók során, hogy a C-vitaminhoz ezekkel együtt jut hozzá. Tehát a „vegytiszta" C-vitamin, amit tabletta formájában, az említettek nélkül szed a mai kor embere, a szervezet számára kevésbé fölismerhető, hasznosítható. Ma már léteznek ugyan különféle C-vitamin komplexek, melyek többféle járulékos anyagot is tartalmaznak a vitaminon túlmenően – de azt a számtalan, akár csak nyomokban előforduló, a C-vitamin jobb hasznosulását elősegítő anyagot, ami a természetes gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő, ezek is csak részben tudják pótolni. A megoldás tehát az, hogy készítmények helyett, ha csak lehet, magukat a C-vitamin tartalmú növényeket fogyassza az ember, a citromtól a paprikán át a kiviig és a savanyú káposztáig – mondja a biológus.

Persze vannak nézetek – teszi hozzá –, mely szerint a mai, nemesített növények, hisz a nemesítés elsősorban a gyümölcs, a termés hozamának, méretének, s nem C-vitamin-tartalmának növelését célozta, kevesebb C-vitamint-tartalmaznak, mint vadon élő őseik. Egy sor tulajdonsága javulhatott a növénynek, ami kívánatossá teszi a fogyasztók előtt a piacon, de kérdés, hogy kedvező egészségügyi hatása eléri-e az egykoriét. És az is megemlítendő: a mai talajok sok esetben már kevesebb, a növények számára szükséges anyagot tartalmaznak, mint egykor – s a művi talajerőpótlás sokszor csak néhányukat pótolja. Tehát a növény sem hasznosíthat, nem építhet be testébe mindent, ami kellene, s nem továbbíthat az emberi szervezetbe. Viszont az alkalmazott vegyszerek annál inkább feldúsulhatnak bennük. Kivéve, ha bionövényről van szó: ez esetben pedig a vegyszeres védekezés híján elszaporodott károsítók okozta növényi stressz akadályozhatja, hogy teljes értékűvé váljék az ember számára a táplálék – mondja az egyetemi docens.

Szemléltetve, hogy a sokak szerint mégoly egyszerűnek és ismertnek tűnő téma is milyen sok, tisztázatlan kérdést vethet föl. S e kérdésekre sokszor még „a szakmán belül" sem egységes a válasz.

Tehát inkább természetes úton juttassunk szervezetünkbe C-vitamint, vagy készítmények útján? Egy bizonyos: ha a vitaminkészítményt például frissen facsart citromból készült limonádéval, vagy bármely más természetes C-vitamin-forrás kíséretében veszi be az ember – csak használhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom