Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Győzött a kormánykoalíció

A rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a kormányon lévő pártok – az MSZP és az SZDSZ – szerezték meg a szavazatok többségét parlamenti választáson; Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a győztesnek fontos felelőssége, hogy ezzel a győzelemmel az egész Magyarország nyerjen; Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az összefogás hiányát nevezte meg a választási vereség okaként; Sólyom László államfő mielőbbi kormányalakítást szeretne.
Az MSZP 186, a Fidesz–KDNP 164, az SZDSZ 18, az MDF 11, a Somogyért Egyesület 1 mandátumot szerez az új parlamentben, az MSZP–SZDSZ koalíció közös jelöltjei pedig 6 helyet szereznek meg a szavazatok 98,26 százalékos feldolgozottsága alapján. Az Országos Választási Bizottság honlapján közzétett becslés szerint tehát a kormánykoalíció 210 helyet szerezhet meg a 386 képviselői székből.
A nem végleges adatok szerint a 110-ből 99 egyéni választókerületben dőlt el a választás, mivel az első és második helyezett közötti szavazatkülönbség nagyobb, mint azoknak a szavazókörökben leadott szavazatoknak a száma, amelyekbe a külföldről érkezett voksokat várják.

Gyurcsány: felelősséggel

Gyurcsány Ferenc az ünneplő szocialisták előtt kijelentette: győztünk, de a győztesnek az a fontos felelőssége, hogy ezzel a győzelemmel egész Magyarország nyerjen. A miniszterelnök úgy fogalmazott, olyan Magyarországot akar, ahol mindenki egyaránt büszke lehet, tartozzon bár a piros, a narancssárga, a kék vagy a zöld oldalhoz. Hozzátette: van valami azonban, ami ezeknél a színeknél fontosabb, a piros-fehér-zöld. A miniszterelnök kiemelte, „amit nyertünk, az nem elsősorban hatalom, amit nyertünk, az felelősség és feladat”. Mint mondta, az igazságosság és a felemelkedés országát kell megteremteni, ahol mindenkinek, bárhol is születik és él, egyenlő esélye van a boldogulásra.

Orbán: programváltás

Orbán Viktor a választási eredmény legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy akik összefognak, azok nyernek, akik nem képesek összefogni, azok mindig veszítenek. A Fidesz elnöke azt mondta: új politikai programra van szükség, amelynek középpontjában az áll, miként teremthetik meg azt az egységet, amely nélkül nem lehetséges választást nyerni. Olyan politikai stratégiára van szükség, amely képes a demokratikus ellenzék és az egypártrendszer demokratikus ellenzékéből kinőtt polgári oldal minden erejét megnyerni az összefogás ügyének.
„ Mindenkit meg fogunk védeni, senkiknek sem eshet bántódása azért, mert a polgári oldalt támogatta” – üzente a Fidesz elnöke azoknak, akik a polgári oldalra szavaztak. Egyben arra kérte a támogatókat, legyenek büszkék arra, hogy felmérték az ország valós helyzetét és nyitott szemmel döntöttek. Hangsúlyozta: nem a Fidesz miatt érdemes szomorkodni vagy könnyet ejteni, mert a szövetség ugyanolyan erősen került ki ebből a választási küzdelemből, mint amilyen volt az elmúlt négy évben.

Kuncze: tárgyalásra készen

A választók nem veszik be a hazugságot, a félrevezetést, a rágalmazást, sőt, elutasítják – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke vasárnap este. „A Szabad Demokraták Szövetsége készen áll a koalíciós tárgyalások megkezdésére, amelyre a jövő héten sor fog kerülni” – hangoztatta a pártelnök.

Dávid Ibolya: intelem

Dávid Ibolya arra hívta fel a választásokon nyertes pártokat, hogy kellő mértéktartással, kellő szerénységgel viseljék győzelmüket. Az MDF elnöke a választásokon alulmaradt jobboldalnak méltóságot kívánt az elkövetkező napokban, hetekben a vereség elviseléséhez. A politikus azt mondta: a Fidesz évekkel ezelőtt veszítette el a választást. Önző hatalmi centrumot épített, amikor meghirdette a jobboldali egypártrendszert. Közölte: nem fognak csalódni azok, akik az MDF-re szavaztak, a pártnak komoly tervei vannak, minél nagyobb részt akar vállalni a jobboldalból és a politikai felelősségből.

Országgyűlést mielőbb

Sólyom László köztársasági elnök a választási eredmény ismeretében azt mondta, a köztársasági elnöki hivatal a legrövidebb időn belül felveszi a kapcsolatot a parlamentbe jutott pártok vezetőivel annak érdekében, hogy megkezdődjön az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítése. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó,… Tovább olvasom