Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Győzelmet jelentett be Romano Prodi

Romano Prodi, az olasz balközép ellenzék vezére keddre virradóra bejelentette, hogy az általa vezetett Unió pártszövetség győzelmet aratott a parlamenti választásokon, amit a rivális jobboldali tömörülés azonnal kétségbe vont.
Az Uniónak az alsóházi választásokon elért győzelmét a keddre virradóra közzétett hivatalos végeredmény megerősítette.

Prodi az Unió híveinek Rómában tartott nagygyűlésén jelentette be, hogy az egyfordulós, de két napon - vasárnap és hétfőn - tartott választásokon az Unió győzött az alsóház újraválasztását célzó voksoláson.

Az olasz belügyminisztérium által kedden hajnalban közzétett hivatalos végeredmény megerősítette az Unió alsóházi győzelmét. Eszerint az Unió a szavazatok 49,805 százalékát szerezte meg, míg a fő rivális, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) tömörülés a voksok 49,739 százalékát gyűjtötte be. Az Unió szűk szavazattöbbséggel, 25.244 vokssal győzött.

A tavaly decemberben elfogadott új olasz választási törvény a győztes pártkoalíciót "jutalmazza": 341 képviselői mandátumra egészíti ki annak a szavazófülkékben elért eredményét, amennyiben nem szerzett volna ennyi képviselői helyet, míg a fennmaradó 277 helyet a választások vesztes pártjai között osztják szét. Az olasz belügyminisztérium kedd reggeli közlése szerint az Unión belül a legtöbb mandátumot, 220-at a Prodi alapította Olajfa (Ulivo) tömörülés kapta, a második legnagyobb baloldali frakció pedig a reformkommunistáké lesz 41 képviselői hellyel. A Cdl legfőbb ereje továbbra is Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) lett, 137 mandátummal, mögötte pedig a Gianfranco Fini vezette szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség (AN) végzett, ők 71 honatyát küldhetnek a képviselőházba. A fennmaradó 12 mandátum sorsa a külföldön élő olaszok szavazatai alapján dől el.

A felsőházban ezzel szemben a jobboldalnak hajszálnyi többsége van. A belügyi tárca szerint Berlusconi tömbje 155 mandátumot szerzett - ebből a Forza Italia egyedül 78-at - a 315 tagú szenátusban, míg a balközépnek 154 szenátori hely jutott, a legtöbbet, 62-t a Baloldali Demokraták (DS) mondhatják magukénak. A mérleg nyelvének szerepét a külföldön élő olaszok által megválasztandó 6 szenátor tölti be. Az előzetes eredmények e téren az Unió vezetését mutatták ki, Prodi pedig arra számít, hogy a hat mandátum közül négyet az Unió szerez meg.

Berlusconi tömbje máris vitatta Prodi győzelmi bejelentését. Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője közölte, hogy követelik a szavazatszámlálás ellenőrzését, mert adataik szerint legalább "500 ezer szavazatot megsemmisítettek". A szóvivő arra hivatkozott, hogy a jobboldali tömörülés a felsőházi választásokon a voksok több mint felét megszerezte, 350 ezerrel több szavazatot kapott ellenzéki vetélytársánál. Sandro Bondi, a Forza Italia egyik vezetője egyenesen "politikailag felelőtlen, kalandor magatartással vádolta Prodit". Claudio Scajola, a termelési tevékenységek minisztere még tovább ment: Prodi bejelentését egy "dél-amerikai típusú puccshoz" hasonlította, és arra figyelmeztetett, hogy a "választási győzelem önkényes bejelentése alkotmányellenes".

Az Unió vezetője a vádakra csak annyit válaszolt: "Forduljanak a belügyminisztériumhoz". Massimo D,Alema, a DS vezetője így reagált: "A lényeg, hogy győztünk. Most egyesítenünk kell az országot, amelyet, mint láthattuk, a választások aggasztó módon megosztottak". Piero Fassino, a DS országos titkára szerint "aki veszít, annak kell valami jó vigasztaló okot találnia". Az Olajfa koordinációs bizottságának közleménye rámutatott: "A Cdl, miután a választási kampány során az illendőség határáig elment, és számtalanszor megsértette annak szabályait, most még az olasz milliók demokratikus szavazását sem akarja elfogadni."

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív pihenés húsvétkor

Egyre többen csomagolnak össze húsvét közeledtével: a locsolkodókra várás helyett az ország más… Tovább olvasom