Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Győz a múlt az áruházak felett?

Könnyen lehet, hogy a hírekkel ellentétben mégsem épülnek meg a Győr határába tervezett nagyáruházak, többek között az Auchan és a Kika.

Könnyen lehet, hogy a hírekkel ellentétben mégsem épülnek meg a Győr-Ménfőcsanak határába tervezett nagyáruházak. A területet a föld alatt rejlő régészeti leletek miatt jogszabály védi, de úgy tűnik, a beruházók több más akadállyal sem számoltak.

A tervek szerint a Győrből kivezető 83-as főút mellett, a Metro és a Bricostore áruházakkal szembeni területre további négy kereskedelmi lánc - az Auchan hipermarket, a Kika bútoráruhaz, az OBI barkácsáruház és az elektronikai cikkeket árusító Electroworld - költözött volna. A város tavaly elvben a áldását adta a beruházásokra, Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) regionális irodájának vezetője szerint azonban a bevásárlóközpontok megépülésének lehetősége még meglehetősen bizonytalan.

Sok minden útban van

A területen tavaly óta zajlanak a próbafeltárások, s eddig számos réz- és bronzkori lelet került elő, többek között ház- és temetőmaradványok. A Holt-Rába - sokak által tévesen Holt-Marcalnak nevezett - ága melletti dűnék, dombok évezredek óta lakottak. Nem véletlenül, hiszen a környék már az őskorban a dél felé vezető fontos kereskedelmi útvonal része volt.
Az autópálya mellett húzódó sáv kiemelten védett régészeti lelőhelynek minősül, így közvetlenül az út mellé biztosan nem épülhet semmilyen áruház. Igaz, a mögötte található területek nem kiemelten, "csak" egyszerűen védettek, a tervek szerint ott húzódik majd a Győrön áthaladó gyorsvasút vonala. Utóbbival kapcsolatban ugyan még sok a kérdőjel, mivel azonban szerepel az országos rendezési tervben, a megépítéséhez szükséges területet - az előírt védőtávolságokkal együtt - biztosítani kell. Szintén nehezíti a tervezést, hogy a területen húzódik egy nemzetközi gázvezeték, amelynek 30 méteres védőtávot kell szabadon hagyni. Bár a kiemelten védett sávnál jóval nagyobb területen találhatók értékes régészeti leletek, ez a terület azért különleges, mert ez az utolsó összefüggő, viszonylagos épségben megmaradt lelőhely a környéken.

Évekbe telhet

Figler András szerint ahhoz, hogy az építkezések elkezdődjenek és a terület teljes feltárása megtörténjen, törölni kell a védettségét, az eljárás azonban - már csak azért is, mert az átminősítést személyesen a miniszter hagyja jóvá - akár évekbe is telhet. Nehezíti az ügyet, hogy mivel törvény írja elő a védett lelőhelyek számának, nagyságának változatlanul hagyását, a védelem törlésével egyidőben más területeket kellene védetté nyilvánítani, ami valószínűleg szintén szintén komoly gazdasági, feljesztési tervek útjában állna. Szó volt arról is, hogy a feltárt történelmi leletek bemutatására a beruházó költségén régészeti parkot építenének fel, erről azonban ismereteink szerint még nem született konkrét megállapodás.

Somogyi László, a területet hasznosító IMS ingatlanfejlesztő kft. - amely a Tesco hipermarketet is Győrbe "hozta" - főtanácsadója nem tart évekig elhúzódó eljárástól: lapunknak elmondta, hogy minden szükséges engedélynek a birtokában vannak, s reményeik szerint még idén megkezdődhet a várhatóan 2-3 évig tartó beruházás.

Régen ástak, ma békén hagyják

Ugrott a rugógyár is

Nem ez az első eset, hogy sokmillós beruházás esik kútba a múlt kincsei miatt: 2000-ben a mosonszentmiklósi rugógyár építése hiúsult meg, amelynek beruházói sem a törvény által előírt megelőző régészeti feltárásokat nem kívánták kifizetni, sem a tervezett üzemet arrébb helyezni. A per, amelyet végül az állam nyert meg, egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott.

A Tesco és a Metro áruházak még éppen időben érkeztek a városba, építésükkor ugyanis nemcsak a jogszabályi háttér volt más, hanem a régészeti szakma felfogása is: a kötelező feltárások során előkerülő gazdag leletek reményében hamarabb megadták az engedélyt a beruházásra, míg ma inkább a lelőhelyek megbolygatása ellen foglalnak állást. Így lehet, hogy a kiemelten védett területeken még tudományos feltárásra is csak nagyon indokolt esetben adnak engedélyt. A fenti áruházak idetelepülésekor ráadásul még a KÖH sem létezett, így a szakmai kontroll is lazább volt, mint napjainkban.

A győri önkormányzat a várhatóan nyáron életbe lépő rendezési tervben bevásárlóközpont építésére alkalmas területnek csak akkor nyilváníthatja a 83-as főút melletti földeket, ha az nem jogsértő.  A jövő héten induló véleményezési eljárásban a KÖH, amely szintén a véleményezők közé tartozik, várhatóan kifejti a kérdésben szakmai és jogi álláspontját. A korábban mezőgazdasági területként nyilvántartott földeken már a jelenleg érvényben lévő győri rendezési terv is lehetővé tette nagyberuházások létesítését, „kiállítás - nemzetközi vásár területté" nyilvánítva azokat. Az átminősítés akkor a jelenlegi fejlesztő javaslatára történt, aki egy győri vásárváros létrehozását tervezte.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai: 

1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvilágosodás és remény

„Ha nem is a világ vége, az apokalipszis idejét éljük, de kétségkívül egy ahhoz hasonló, kaotikus, szektás korban tengetjük mindennapjainkat, mint amikor Jézus Krisztus megszületett" – mondta lapunknak Jankovics Marcell. A Kossuth-díjas rajzfilm-rendezővel húsvét kapcsán rohanó világról, népszokásainkról és jövőbeni terveiről beszélgettünk. a művész most a közös magyar tudáskincs egy darabján dolgozik. Tovább olvasom