Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyorssegély a filmszakmának

Nyolcszázmillió forintos gyorssegélyt kap a filmgyártás. Erről állapodott meg Görgey Gábor kulturális és László Csaba pénzügyminiszter, továbbá a Filmszakmai Kerekasztalba tömörült szervezetek több képviselője. A találkozón elhangzott, a filmtörvény elkészülhet a következő filmszemlére.
– Az elmúlt években kiéheztetett filmszakma jövőjét meghatározó nagyon fontos másfél órás megbeszélés után vagyunk – kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Görgey Gábor kulturális miniszter azt követően, hogy tárgyalt a pénzügyi tárca vezetőjével, László Csabával, továbbá a Filmszakmai Kerekasztalba tömörült szervezetek képviselőivel. Szavaiból kiderült, meghallgatták a szakemberek véleményét a filmtörvényről, és megállapodtak egy idei filmgyártási gyorssegély folyósításában.

László Csaba bejelentette: a kormány második félévi tartalékából a Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMK) járó nyolcszázmillió forint kiutalására tesz javaslatot a kulturális miniszterrel közösen. A kabinet erről egy hónapon belül dönt. Az összeget az idén készülő játékfilmekre adják, amelyekre a közalapítványnál az e célra már meglévő pénzzel együtt az idén összesen 1,1 milliárdot fordíthatnak. Elhangzott, hogy elméletileg harminc játékfilm gyártásának támogatására elegendő így az MMK forrása, de a szakkuratórium fogja majd eldönteni, mely produkciók kapnak belőle. (Az év elején több mint 80 filmtervpályázat érkezett be, ehhez képest a meglévő 320 millió oly kevésnek bizonyult, hogy a kurátorok nem vállalták a döntést.)

Lapunk kérdésére a kulturális miniszter hozzátette: fölszámolják az „udvari kultúrát", a tárca nem fog közvetlenül filmeket rendelni, támogatni. Jövőre, a filmtörvény hatálybalépéséig gondoskodik az MMK forrásairól, legfeljebb a miniszter – megfogalmazása szerint – „egy kisebb szabadságot kér" ezen belül. A filmtörvény előkészítéséről Görgey Gábor elmondta, néhány héten belül várják a szakma elképzeléseit a szabályozásról, amelyeket a kormány elé terjesztenek elfogadásra, majd annak alapján állítja össze a tárca a törvénytervezetet. Kocsi László politikai államtitkár megjegyezte, a 2003-as filmszemlére már el is készülhet a filmtörvény.

Szomjas György, a filmművészszövetség főtitkára és Grunwalsky Ferenc, a szakmai képviselők egyike a tájékoztatót reménykeltőnek nevezte. Különösen azt emelték ki, hogy a szakma által kijelölt úton haladhat a filmtörvény kidolgozása. Véleményük szerint így lehetővé válik a magyar film újjáélesztése, nemcsak a nagyjátékfilmgyártás, hanem a tévéfilmkészítés és a vidéki mozihálózat újjászervezése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés volt a piacon a gyümölcs

Közepes felhozatal és érdeklődés jellemezte szombaton a győri Dunakapu téri piacot. Összességében… Tovább olvasom