Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Gyorsítanak az ADSL-szolgáltatók

Mind a négy távközlési szolgáltató igyekszik követni a Matáv nemrég megkezdett ADSL sávszélesség-emelését, így hamarosan eltűnhet a 384/64 kbps csomag a szolgáltatók kínálatából.
Az Invitel elnyújtva négy hónap alatt, a Monortel egy hét múlva emel majd, az Emitel december 15-től, a Hungarotel pedig decemberben vagy januárban állítja át előfizetőit a gyorsabb kapcsolatra. A feltételek abban megegyeznek, hogy a sávszélesség-emelés nem jár együtt áremeléssel, ám a gyorsulás mértéke eltérő: az Invitel 50, a Monortel és az Emitel 30 százalékkal gyorsít, a Hungarotelnél pedig még egyelőre nem született döntés.

Decemberben kezdődik, és várhatóan 2005 márciusában ér véget az a fejlesztés, melynek révén az Invitel területein élő ADSL-előfizetők sávszélessége is a duplájára emelkedik -- tudtuk meg a második legnagyobb telefonszolgáltatótól. A sávszélesség növekedése nem jár árváltozással: a kétszer olyan gyors hozzáférés ugyanannyiért vehető igénybe majd, mint az eredeti csomag.

A szolgáltató -- a Matávhoz hasonlóan -- megduplázza az ADSL-hozzáférések sávszélességét, azaz a 384-esből 768-as, az 512-esből 1024-es, a 768-asból pedig 1500 kbit/sec-os csomagok lesznek. Vidos Tibor, az Invitel külső kapcsolatok és szabályozási igazgatóhelyettese lapunk érdeklődésére elmondta: nemcsak a maximális sebesség, de a garantált sávszélesség is megduplázódik az elkövetkező néhány hónapban.

A sávszélesség-emelés menetrendjén még dolgozik az Invitel, így a hol, mikor kérdésekre még konkrét információval nem tudott szolgálni az igazgatóhelyettes. Az biztos azonban, hogy a 384/64 és 512/128-as hozzáférések hamarosan kikopnak a szolgáltató és partnerei csomagjai közül: a legolcsóbb, "legkeskenyebb" csomag a 768/128-as lesz.

Kérdésünkre Vidos elmondta: nemcsak az árak, hanem a hűségszerződések is változatlanok maradnak, tehát a gyorsabb internetkapcsolatra szóló szerződés az eredeti időpontjában jár majd le, nem tolódik ki az elkötelezettség határideje. Szerződésmódosításra pedig csak a beruházás legvégén, tehát valamikor jövő év március végén kerül sor. A szolgáltatónak kilenc telefonkörzetben mintegy 22 ezer ADSL-előfizetőjét érintik a változások.

Szintén decembertől -- igaz, rögtön a hónap elején -- emel sávszélességet a Monortel. A szolgáltató három egyéni díjcsomagot kínál palettáján: a 384/64, 768/128 és az 1500/384-es csomagokat. A Monortelnél a letöltés hozzávetőleg 30, míg a feltöltés 50 százalékkal növekszik: az új csomagok 512/128 és 1024/256 lesznek, míg az 1500/384-es csomag sebessége nem változik. A szolgáltató ADSL-árai szintén nem változnak, az ADSL-csomagokra vonatkozó adatforgalmi korlátot pedig korábban eltörölték már.

Forrás: HWSW

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen az Alacsony-Tátrában

Az Alacsony-Tátra neve csalóka, hiszen jó háromszor olyan magas hegységről van szó, mint a Bakony. Tovább olvasom