Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Gyorsan emelkedik a Duna vízszintje Budapestnél

A vízállásjelentések alapján pénteken reggel 7 órától este 22 óráig 38 cm-rel emelkedett a Duna szintje Budapestnél. A vízállásnak megfelelően a III. árvízi védelmi fokozat továbbra is érvényben van.
A budai és az észak-pesti alsó rakpartokat teljes hosszban lezárták. Az árvíz által leginkább veszélyeztetett területeken a polgári védelmi szakemberek a Fővárosi Csatornázási Művekkel együttműködve irányítják a védekezési munkálatokat – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóságon megalakult katasztrófavédelmi operatív csoport folyamatosan koordinálja a védekezésben résztvevők és az együttműködő szervek tevékenységét, a szükséges anyagok helyszínre szállítását, fogadja a lakosság felajánlásait.

A Fővárosi Védelmi Bizottság elnökének döntése alapján a margitszigeti árvízi védekezés a délután folyamán megkezdődött. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság több mint 100 ezer homokzsákot és 3500 m3 szállított a szigetre. A védekezést megkezdő 112 fő ellátása érdekében egészségügyi pontot, étkező és melegedő sátrat, valamint mobil WC-ket telepítettek a Hajós Alfréd Sportuszoda előtti területre. A koordináció segítésére a Fővárosi Központi Rendeletetésű Mentőszervezet Mozgó Vezetési Pont autóbusza is a helyszínre érkezett. A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet négy speciális mentőcsoportját készenlétbe helyezték: a Terepjárósok Országos Egyesülete Katasztrófa-elhárítási Csoportot; a Magyarországi Különleges mentő- és Tűzoltó Egyesületet, Bokod; a Vizek Őre Egyesületet, valamint a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesületet.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság állományából 40 tűzoltó vett részt a védekezési munkákban a Margitszigeten. Az igazgatóság a média segítségével felhívást tett közzé a lakosság részére önkéntes munka végzésére. A felhívás nyomán már az esti órákban 27-en jelentkeztek a homokzsákok töltésére, rakodására. A mai nap folyamán további önkéntesek segítségére számítanak.

A III. kerületben a Római-parton 75 ezer homokzsákot és 500 m3 homokot használtak fel, így 800 cm-es vízállásig a területet bevédték. Hét családnak összesen 21 fővel el kellett hagynia lakóházát. A IV. kerületben a polgári védelmi kirendeltség dolgozói bejárást tartottak a legkritikusabb helyeken, a Duna-sor lakóit szórólapokon tájékoztatták a várható intézkedésekről. A Népszigeten a kirendeltség munkatársai nagy mennyiségű festéket és egyéb vegyi anyagot találtak, melynek elszállításáról gondoskodtak. Várhatóan szombaton délelőtt a Népsziget teljes lezárása szükségessé válik. A XIII. kerületben a Kerületi Védelmi Bizottság rendkívüli ülésén tárgyalta a védekezéssel kapcsolatos feladatokat. A lakosságot

tájékoztatták a Népsziget teljes zárásáról, a lakosságot figyelmeztették anyagi javaik mentésére. A Meder utcánál és a Népsziget egyes részein 4000 db homokzsákot használtak fel

Csepelen a hullámtérben élőket figyelmeztették, hogy anyagi javaikat helyezzék biztonságos helyre, és készüljenek fel a kimenekítésre. A kirendeltség dolgozói felvették a kapcsolatot az állatvédőkkel, hogy a zártkertekben hagyott állatokat vegyék oltalmukba.

A főváros többi Duna-menti kerületében a várható védekezéshez szükséges anyagokat a helyszínre szállították, az önkormányzatok és az együttműködő szervek felkészültek a feladatok irányítására, végrehajtására. A lakosság helyi tájékoztatására a szükséges intézkedések megtörténtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a Sziget 2006-os fellépőinek listája

New York-i art-pop, belga gitárzene, skandináv progresszív metal, gipsy-punk, mali kora-játékos,… Tovább olvasom