Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Gyorsan bővül az eurózóna gazdasága

Évek óta nem látott mértékben bővült a GDP az eurózónában a második negyedévben, felülmúlva az összes nagy konkurens teljesítményét. A növekedés egyre valószínűbbé teszi azt, hogy az ECB az idén akár még kétszer is kamatot emel.
Több mint öt éve először fordul elő, hogy az eurózóna gazdasága gyorsabban bővül, mint az Egyesült Államoké. Az idei év második negyedévében az előzőhöz képest 0,9 százalékkal nőtt a GDP a valutaövezetben, míg az óceán túlpartján csak 0,6 százalékot tudtak felmutatni -mindkét adat első becslés.

Az eurózóna teljesítménye felülmúlta Japánét és Nagy-Britanniáét is - 0,2, illetve 0,8 százalék -, így egyes elemzők már azt a kijelentést is megkockáztatták, hogy Európa átvette a vezetést. Éves összevetésben 2,4 százalékkal gyarapodott az eurózóna, szemben az első negyedév 2,0 százalékával.

Az EU statisztikai hivatalának most közzétett prognózisa szerint a következő két negyedévben egyformán 0,7 százalékos bővülés várható. Azután, 2007 első negyedévére viszont 0,5 százalékig lassul a tempó - figyelmeztet az Eurostat. A Bloomberg által megkérdezett elemzők ezt a növekvő hitelköltségek, a magas olajárak és az erős euró együttes hatásának tudnak be.

Szakértők szerint a 2000 második negyedéve óta nem látott mértékű növekedés után aligha kerülhető el, hogy az Európai Központi Bank (ECB) módosítson idei, 2,1 százalékos GDP-prognózisán, de az is valószínű, hogy az idén tovább emeli az irányadó kamatot, nem is egyszer. Az év végére az alapkamat elérheti a 3,5 százalékot - mondta a HSBC elemzője a Reutersnak, ha az ECB az októberre szinte biztosra vett szigorítás után decemberben is hasonlót lép.

Megkönnyítheti az ECB kormányzótanácsának döntését, hogy Olaszország kivételével szinte mindegyik euróországban gyorsult a növekedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom