Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyorsabban híznak tőle az állatok

A kísérletek alapján a mikroalgával kevert állati takarmányok rendkívül kedvezően hatnak a sertések növekedésére és egészségi állapotára. Az algák mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit a szakemberek a csütörtökön kezdődött nemzetközi konferencián vitatják meg Mosonmagyaróváron.
A mikroalgák és a tengerialga-készítmények mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit vitatják meg a mosonmagyaróvári egyetemi karon csütörtökön kezdődött nemzetközi konferencián.
Az idén hatodik alkalommal rendezett szakmai tanácskozásra hazánk mellett tíz országból – Dél-Afrikából, Izraelből, Németországból, Norvégiából, Spanyolországból, Ukrajnából, Csehországból, Törökországból, Lengyelországból és Szaúd-Arábiából – érkeztek algakutatók.
Dr. Ördög Vince, a házigazda Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának dékánja elmondta: a korábbi konferenciákon elsősorban a mikroalgák növény- és talajrendszerekben történő felhasználásával foglalkoztak. Idén teljesen új területtel, a takarmányozási célú alkalmazással foglalkoznak kiemelten az algakutatás nemzetközileg elismert szakemberei. A mosonmagyaróvári egyetemi kar német partnerintézményével közösen az elmúlt években már végzett kísérleteket erre vonatkozóan. Baromfi-, sertés- és haltakarmányhoz kis mennyiségű algát adtak. A kísérletek bizonyították, hogy az algával kevert takarmány kedvezően befolyásolja az állatok növekedését és egészségi állapotát. A tyúkok több tojást adtak, a sertések pedig gyorsabban híztak, mint a hagyományos takarmánnyal etetett társaik.
A kísérlet során harminc napon keresztül etettek malacokat algával kevert takarmánnyal, ez idő alatt mintegy huszonöt százalékkal nagyobb súlyt értek el, mint a szokásos módon táplált sertések.
Az algás táppal etetett kifejlett, vágási súlyú állatok pedig közel tíz kilogrammal voltak nehezebbek. Az algás takarmány magyarországi forgalomba hozatala elől már elhárultak a jogi akadályok is, várhatóan két hónapon belül hazánkban is elérhető lesz ez a készítmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár George Bush látogatásától?

Tovább olvasom