Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyors kamatcsökkenés?

Rövid időn belüli újabb jegybanki kamat- csökkentéseket jósoltak Londoni feltörekvő piaci elemzők.
Londoni feltörekvő piaci elemzők a konszenzusnak megfelelő októberi inflációs adat után egyöntetűen 6 százalék körüli év végi 12 havi inflációt, és rövid időn belüli újabb jegybanki kamatcsökkentéseket jósoltak, eltérnek azonban a vélemények ez utóbbiak mértékéről és a jövő évi inflációs kilátásokról.

Wike Groenenberg, a Citigroup pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégája az adat közzététele után azt mondta: a forint ereje a következő néhány hónapban is tovább fogja mérsékelni az inflációs nyomást, és decemberre az éves összevetésű fogyasztói infláció 6 százalék körüli szintre lassul.

Groenenberg szerint az MNB Monetáris Tanácsa jó eséllyel már novemberben végrehajt egy újabb, fél százalékpontos kamatcsökkentést. Ezt a javuló inflációs számok mellett különösen indokolná, hogy a forint most már nincs messze az ingadozási sáv erős végétől – mondta a Citi-
group londoni elemzője.

Wike Groenenberg szerint mindazonáltal megvan az esélye annak, hogy az MNB – jelezve nemtetszését a jegybanktörvény kormányzati módosítási szándéka iránt – hétfőn szinten tartja alapkamatát, de ebben az esetben a következő, decemberi ülésen fog kamatot csökkenteni.
Az elemző szerint ha a hétfői ülésen születik döntés a kamatszint fél százalékpontos csökkentéséről, azt a forint erejétől függően decemberben még követheti egy kisebb mértékű további enyhítés, de „alapvetően nem ezzel számolunk".

A Citigroup térségi szakértője a jövő évi inflációs kilátásokat nagyon bizonytalannak nevezte. Szerinte 2005 elején az infláció még jó eséllyel tovább lassul, de az év későbbi szakaszában várható a forint gyengülése, ahogy a piac ismét reagálni kezd az igen magas folyómérleghiányra, és ez már gyengébb inflációs számokat fog eredményezni. Groenenberg szerint e forgatókönyv alapján 2005 végén a jelenlegihez nagyon közeli inflációs ütem várható, az infláció nem fogja sokkal meghaladni a 4 százalékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a késői szüret

A szokásosnál két-három héttel később kezdődött megyénkben a szüret. A termelők elégedettek… Tovább olvasom