Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Győriek a Fehér tenyérben

A Fehér tenyér című tornászfilmben két fiatal győri sportoló, Horváth Dávid és Nagy Richárd is szerepet kapott.

Stílszerűen Fehér tenyér – a tornászok által használt tapadást biztosító magnéziummal bekent testrészre utalva  – a címe annak az új magyar játékfilmnek, amely a Kanadába települt egykori debreceni tornász, Hajdu Miklós és tanítványa, Kyle Shewfelt történetéről szól.

A sportjátékfilm főszereplői – a tréner és a tanítvány – saját magukat alakítják a filmvásznon. Az edzőt a rendező öccse, míg a sportolót athén olimpiai bajnoka formálja. Érdekesség, hogy a tornász Kyle Shewfelt még a forgatás alatt nyerte meg a 2004-es athéni olimpián a talajdöntőt.
Egy tízéves tornászfiút, Józsit játszik a filmben a győri Horváth Dávid, aki a Bercsényi DSE 14 éves tornásza. Társa, az ugyanennyi idős Nagy Richárd szintén feltűnik a filmben.

„Az egyik győri edzésen jelentek meg a filmes szakemberek és választottak ki minket – mondta el érdeklődésünkre Horváth Dávid. – Budapesten aztán volt még egy válogatás, majd kilenc napig Dunaújvárosban filmeztünk. Tulajdonképpen ugyanazt kellett csinálnunk, mint az edzésen, tornáztunk."

A szereplőket meghívták a budapesti filmszemle díjátadására.
„Különös érzés volt látni magam a filmvásznon. A vetítés végén kihívtak minket a színpadra, megtapsoltak bennünket."
„Sokszor álmodoztam arról, hogy egy ilyen film szereplője legyek s nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan teljesül a kívánságom – vette át a szót Nagy Richárd. – Mivel nem voltam ott a bemutatón, s még nem láttam a filmet, nagyon várom, hogy megnézhessem."

A részben a nyolcvanas években játszódó sportjátékfilm több helyszínen készült: a dunaújvárosi sportcsarnoktól Kanadán keresztül egészen a Las Vegas-i Cirque du Soleil látványos show-jáig. Egy ideig arról is írtak a lapok, hogy még Tom Cruise is – aki maga is tornász volt – csatlakozik a stábhoz. A sztár úgy került képbe, hogy többször is megnézte a vegasi cirkusz műsorát, s megismerkedett az ott dolgozó debreceni származású trénerrel. Hajdu Miklóst egyébként épp abba a tornászegyesületbe csábítottak edzőnek, ahol Tom Cruise nevelt fia sportolt. Beszéltek ugyan a készülő filmről, de végül illúzió maradt a hollywoodi szupersztár szereplése.

Az alkotás tarolt az idei magyar filmszemlén. Sorrendben a legjobb rendezés, produceri és operatőri munka díját, valamint a legtöbb közönségszavazatot is magáénak tudhatja.
Nagy Richárd és Horváth Dávid különös izgalommal várják a bemutatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom