Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Győri tető alatt a foci-vb

Alig több mint egy hét és elkezdődik a foci vb, melyet Dél-Korea és Japán közösen rendez. Kevesen tudják, hogy Dél-Koreában, Pusan városának 60.000 férőhelyes stadionjában Győrben készült sátortető alól élvezhetik a mérkőzéseket a szurkolók.
Ebben a stadionban játsszák majd a Paraguay-Dél-Afrika találkozót
A labdarúgó-világbajnokság szervezői a stadionokat a szabványoknak és az elvárásoknak megfelelően akarták kialakítani. A dél-koreai Pusan városának hatvanezres stadionját, pontosabban a nézőteret ponyvával kívánták bevonni. Megbíztak egy amerikai céget, amely azonban nem birkózott meg a feladattal. Az ő egyévesre tervezett munkájukat végül egy győri vállalatnak, a Graboplan Kft.-nek négy hónap alatt kellett elvégezni. A stadion teteje elkészült, a megrendelő teljes megelégedésére. Sőt, azóta már újabb befedését is elkezdték Nigériában, Abujában. A hab a tortán pedig az a felkérés, melyet már szentesítettek, s mely megbízza a megyénkbeli céget azzal, hogy 2006-ig a 85.000 férőhelyes berlini olimpiai stadiont fedjék be. Németországban is foci-vb-re készülnek.
Varga Jánostól, a Graboplan ügyvezetőjétől megtudtuk, nem kis kihívás elé állította őket a dél-koreai stadion tetejének megtervezése, elkészítése és felszerelése.

A győri Graboplan foglalkozik mobil ipari csarnokok felállításával, akár ötven méter szabad fesztávot is áthidalnak ponyváikkal, ha erre szüksége van egy-egy multinak. Bill

Gates kérésére ilyen óriássátorból még átlátszó tetejűt is készítettek és építettek Szentpétervárra, hogy a milliárdos és vendégei onnan nézhessenek meg egy tűzijátékot.
Ám a stadionok beburkolása igazán különleges dolog volt. Saját technológiát dolgoztak ki, és a helyszínen ennek segítségével építették fel a tetőt. Persze ehhez az is kellett, hogy Győrben háromszáz profi munkás dolgozzon három műszakban azon, hogy minden időre elkészüljön. És a német partner, aki a milliárdos garanciát, amit a vb szervezői elvártak, letétbe helyezze.
A siker a befektetőket és a győri mérnökök, szakemberek elhivatottságát igazolta. Most már a 2006-os németországi világbajnokság egyik meghatározó központjának, a berlini olimpiai stadion speciális ponyvájának gyártásán dolgoznak. Ez a munka a lelátók befedésével együtt kétéves projekt lesz a győri vállalat életében.

Világkiállítás és Forma – 1

A hannoveri világkiállítás magyar pavilonjának közepét takaró ezer négyzetméteres feszített ponyva is a győri vállalat munkája. Akárcsak Európa szinte mindegyik jelentősebb Forma – 1-es pályáján a lelátók, VIP-páholyok teteje. Hamburgban ők építették Az oroszlánkirály musical színházát a kikötőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neves vendég a Nyomorultak-on

Már az is nagy dolog, hogy egy vidéki magyar színház, nevezetesen a Győri Nemzeti hozzájuthatott a… Tovább olvasom