Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Győri rendőrök Boszniában

Folytatás az 1. oldalról.

Az ismert feladatok között volt például a mozgó jármű megállítása, átvizsgálása, vagy épületátvizsgálás – kezdte lapunk érdeklődésére a Szarajevót megjárt Szarka Zsolt.
A kiképzést megelőzően a csoport tagjai pszichológiai felkészítésen vettek részt, amit a rendőrség ma már nyugállományú, ám közismert túsztárgyalója, Végh József tartott.
– Hasznos volt ez a felkészítés, hiszen stresszhelyzetben, amikor felemelkedik a pulzusszám, „csőlátás” alakul ki az embernél, nehéz gyorsan és jól dönteni. Szerencsére nem történt semmi rendkívüli esemény a másfél év során – jegyezte meg Szarka Zsolt.
A minden igényt kielégítő nemzetközi Eufor-bázison a mintegy féléves beilleszkedési időszakban nem láttak el kiemelt feladatokat az „újoncok”. A helyi viszonyokra készítették fel őket, részletesen megismertették velük Szarajevó környékét.
– A területet zömében szerbek és bosnyákok lakják. A konfliktus idején a szerb csapatok hosszú ostrom alatt tartották a várost, az épületeken még mindig ott vannak a golyók nyomai. Megrázó volt Kotoskót látni, ahol egy út választotta ketté a települést, egyik felén szerbek, a másikon bosnyákok laktak – emlékezett vissza a törzszászlós.
A járőrözések alkalmával volt, hogy információt kellett gyűjteni a lakosságtól, vallási, politikai vezetőktől, vagy éppen egy üzem irányítójától.
Ilyenkor olyan kistelepülésekre is eljutottak, ahol ritka volt a külföldi, s csodálkoztak az emberek, hogy ők ott megjelentek.
– Máskor éppen a begyűjtött információk alapján gyűjtöttünk be eldugott fegyvereket, robbanóanyagot. Sajnos a mai napig vannak nagy kiterjedésű aknamezők. Folyik a feltárásuk, hatástalanításuk. Ehhez is sok információ kellett, ugyanis ha a településük védelmében maguk a lakók szórták ki – előfordult, hogy repülőről – a taposóaknákat, nem voltak feljegyzések, hogy azok hol találhatók – tudtuk meg Szarka Zsolttól.
A törzszászlós hangsúlyozta, végig biztonságban érezték magukat a misszióban. Szarka Zsolt annyit még megjegyzett, hogy katonák is szolgálnak Boszniában, közöttük többen vannak megyeiek is. Most a pihenés következik, majd a szabadság letelte után visszatérnek a „marcalos” kollégák közé, s folytatják az itthoni szolgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitáció

A minap délután fél háromkor csupán hat személygépkocsi parkolt a Kazinczy utca Aradi vértanúk útja… Tovább olvasom