Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Győri pörkölt a Kossuth téren

Mangalicapörkölttel érkeztek a budapesti Kossuth térre a Magosz megyei képviselői tegnap, hogy hozzájáruljanak a tiltakozók ellátásá-

hoz. A disznót a szanyi gazdák aján-

lották fel. Az ételnek nagy keletje volt, a jancsifalui kenyeret is dicsér-

ték. A „népkonyhát” előszeretettel fotózták a külföldi újságírók.
A budapesti Kossuth téren tegnap délután nyoma sem volt a néhány nappal korábban történt zavargásoknak. Alig több mint ötszáz ember tiltakozott, sokan a fűben pihentek, mások a szónokokat hallgatták. (Estére tízezren gyűltek itt össze – a szerk.) Nyugodtak voltak, csak egy kisebb csoport éljenzett és tapsolt, amikor ottjártunkkor Ekrem Kemál György kiabálástól rekedt hangon szidta a politikusokat és egy lyukas zászló alatt bejelentette a nemzetőrség megalakítását. Ekrem arra kérte a gazdákat, adjanak hangot nemtetszésüknek: „Ma csendes a magyar falu. Régen hangos volt, bőgtek a magyar tarkák, röfögtek a disznók, kukorékoltak a kakasok...” – mondta.
A Magosz-sátornál hagymás zsíros kenyeret osztottak, de elfogyott a kenyér. A vezérszónokot kérték, mondja be: segítség kellene, de nem pénzt, csupán kenyeret hozzon, aki tud. Akár egy kiló is már nagy segítség. Így gondolták ezt a környék hajléktalanjai is, akiknek jól jött az ingyenkonyha. Előszeretettel fotózták őket a külföldi fotóriporterek s a felvonult nyugati tévétársaságok operatőrei.
Délután fél háromkor megérkezett Győrből az utánpótlás. A Magosz elnökségi tagja, a megyei demonstrációs bizottság elnöke, Oláh Ferenc és segítői tegnap már második alkalommal vittek élelmet a Kossuth térre.
– A megye, a szolidaritás küldöttjei vagyunk. A magyar gazda nem felejt. Másfél évvel ezelőtt mi három hétig voltunk itt (gazdademonstráción – a szerk.), és sok rendes embertől, főleg budaörsiektől kaptunk segítséget. Megosztották velünk lakásaikat, gondoskodtak rólunk a téren – mondta Oláh Ferenc.
Miközben a megyeiek vezetője a mangalicapörköltet osztotta a sorban állóknak, többen megjegyezték: nem ettek még olyan finom kenyeret, mint a jancsifalui.
– Azt gondoltuk, ezzel viszonozzuk azt, amit mi kaptunk. Most mi tudunk adni. Ez a második feljövetelünk, két napja roston sült csirkét készítettünk. Szombaton is jövünk – mondta elköszönéskor Oláh Ferenc. A háromszáz adag pörkölt hamar elfogyott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyezászló és közösségi ház

Ünnepi szentmise keretében holnap délután egy órakor veszi át Vág a megyei önkormányzattól kapott… Tovább olvasom