Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Győri orvos a kutatócsoport élén

Egy győri orvos a vezetője annak az orvoscsoportnak, amely hazánkban először ültethet be őssejteket

Dr. Andréka Péter
Egy győri orvos, Dr. Andréka Péter a vezetője annak a kutatócsoportnak, amely hazánkban először ültethet be őssejtet infarktuson átesett beteg szívébe. Öccse – állatorvosként – sertéseken végzi ugyanezt a beavatkozást. Nincs ember, aki ne hallott volna az őssejtek hasznáról, azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak újszülöttkorban, és nem kizárólag a köldökzsinór-vérből nyerhetők. A titokzatos őssejtek, amelyeknek pontos működését, felhasználását még csak most próbálják feltérképezni a szakemberek, számos, eddig gyógyíthatatlannak hitt betegség mellett az infarktuson átesett betegeken is segíthetnek.

Dr. Andréka Péter, győri születésű kardiológus hét éve, az egyesült államok-beli Miamiban kapcsolódott be azokba a kísérletekbe, amelyek emlősökön kutatták, hogyan segíthetnek az őssejtek az elhalt szívizomszövetek újjáépítésében. Több éves kutatást követően eljött az ideje, hogy – Magyarországon először – megtörténjen az első ilyen típusú őssejt-beültetés.

Nem vész el, átalakul

– Az őssejteknek megvan az a tulajdonságuk – ezért olyan sokoldalúak –, hogy képesek idomulni a környezetükhöz, és olyan sejtekké alakulnak át, amelyekre éppen szükség van, legyen szó máj-, izom-, vagy éppen idegsejtekről – avatott be az orvosi titkokba dr. Andréka Péter. – Ha például a szívbe kerülnek, át tudnak alakulni szívizomsejtekké, ami azért csodálatos, mert sokáig azt hittük, mindenkinek annyi szívizomsejtje van, amennyivel megszületik, s ha egy bizonyos részük elhal, többé nem képesek pótlódni. Ez általában akkor fordul elő, ha valaki nagy kiterjedésű infarktuson esik át, és az eset után viszonylag későn, vagy egyáltalán nem jut szakszerű ellátáshoz. Ilyenkor a szív bizonyos területe, amelyet az infarktus következtében elzáródott koszorúér nem tud ellátni, elhal, s ez később maradandó károsodáshoz, szívelégtelenséghez vezet.

A forradalmian új eljárás során az infarktuson átesett beteg csípőcsontjából nyerik ki az őssejteket, amelyeket még a beavatkozás napján, megfelelő előkészítés után visszaültetnek a szívbe. A beavatkozást Európában eddig körülbelül száz betegen végezték el, s a legtöbb esetben fél év után jelentősen javult a szív működése, ami jelzi: az őssejtek valóban átalakultak szívizomsejtekké.

Mesterséges infarktus sertéseken

Dr. Andréka Péter nincs egyedül a családban, ami az őssejt-kutatásokat illeti: amellett, hogy belgyógyászként édesapja is figyelemmel kíséri az eredményeket, öccse, György – a győri állatkert igazgatója – állatorvosként hasonló területen tevékenykedik. A kaposvári egyetemen disznókon végzi az őssejt-beültetést, amely egyébként doktori disszertációjának témája is. A háziállatokon egyszerre könnyebb és nehezebb is a dolga, mint a humán orvosoknak: mivel a sertések körében viszonylag ritka az infarktus, a koszorúér elzáródását mesterségesen kell előidézni, viszont könnyebb a beültetett őssejtek útjának nyomon követése. A bejuttatott sejteket ugyanis megjelölik – az embereknél ezt etikai szabályok tiltják –, így később jól látható, hogy az őssejtek hány százaléka alakult át szívizommá.

Bármikor bejöhet

Kattintson a képre >>
A fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet mellett, ahol dr. Andréka Péter kutatócsoportja dolgozik, a debreceni egyetem kardiológiai klinikáján is folynak hasonló kutatások.
A két intézmény néhány hete kapta meg az etikai engedélyt arra, hogy megkezdjék az őssejtbeültetést, s csak szerencse kérdése, hogy melyik városban végzik el először a beavatkozást.

Ehhez be kell kerülnie az intézetbe az „ideális" betegnek, akinél a szív nagy területét érintette az infarktus, és az eset után csak későn, több óra elteltével került orvoshoz, hogy megtörténhessen az elzáródott koszorúér katéteres megnyitása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tonk Emil sikerszeminárium

Az Üzleti Patika szerzőjének előadásai alternatívákat nyújtanak az üzleti élet problémáira. Tovább olvasom