Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Győri nők

a rákkutatásban

A Kisalföld információi szerint a jövőben húsz győri asszonyból álló csoport is részt vesz a hazai rákellenes kutatásban. A minap több mint százan gyűltek össze a Rákóczi utcai klubhelyiségben, ahol a fő témát a rák megelőzése s a betegség kezelése jelentette.
– Noha már az is tudható, hogy léteznek gyógyítható betegségfajták, a rák hallatán mégis a visszaszámlálás, a betegségtudat villan az ember agyába. Hol tartanak a kutatások, miért diagnosztizálnak ennyi beteget? – kérdeztük Szabó Lászlót, a Flavin-termékcsalád feltalálóját.
– Ahogy megszületünk, voltaképpen a visszaszámlálás is megkezdődik. Minden egészséges ember szervezetében naponta 10-50-100 ezer ráksejt keletkezik. Ezek együttese a daganat, amely fél-egy millimétertől egészen több centiméterig nőhet. Ezért szükséges olyan anyagok bevitele a szervezetbe, amelyek ezeket a kórosan működő sejteket úgymond eltüntetik. Esélyt pedig mi magunk is adhatunk ehhez a „nagytakarításhoz”. A káros ráksejtek elszaporodását már diagnosztizálni lehet különféle eljárásokkal. A méhnyakrák teljesen gyógyítható, mégis 8–900 asszony hal meg évente. A szűrés a gyógyulás esélyét jelentheti.
– A rák gyógyítását az orvostudomány képes kezelni?
– Úgy vélem, nem. Legfeljebb csak tűzoltásra elég az eszköz, az energia, a jelenlegi tudás. Fontosak lennének azok a beismerések a magunk részéről, hogy az egészségünkre többnyire csak akkor figyelünk oda, amikor már nagy a baj. Ha pedig szembesülünk a halálos kórral, mindenhová kapkodunk és szeretnénk behozni azokat a napokat, amikor túl sok cigarettát szívtunk, túl sok kávét ittunk és túl sok pörkölt-égetett anyagot ettünk. Ma Magyarországon százból kilencvenöt honfitársunk el tudná kerülni a rákot, öt csak azért nem, mert genetikai adottságainál fogva lesz beteg.
– Tervezés alatt áll az egészségügyi reform, azaz kevesebb ágy és kevesebb kórház lesz. Ha jelenleg is tűzoltás folyik a rákos megbetegedések kapcsán, mi történik majd a betegekkel?
– Ha egyszerre mindenki rászánná magát a szűrésre, egy héten belül becsukhatnának a kórházak. Ki-ki a maga egészségügyi programját kell hogy megtervezze, végiggondolja. Ehhez egy „lemezcserére” van szükség az agyakban. A táplálkozás például 35 százalékban befolyásolja a folyamatokat, már holnap hozzá lehet kezdeni a változtatáshoz, az étrend tervezéséhez, átalakításához.
– A győri nők egy csoportja öt éve együttműködik Szabó Lászlóval. Készülnek-e újabb kísérletre?
– Igen, két új komolyabb megfigyelésben számítok a győriekre: az egyik egy féléves időtartamot ölel fel a mellrák ellen, a másik a vitaminok és a flavonoidok hatékonyságát venné nagyító alá.
– Még egy utolsó kérdés: voltaképpen kicsoda Szabó László?
– Nem vagyok doktor, nem vagyok tudományos munkatárs, ám úgy tűnik, ezen a területen meglehetősen sok minden megérintett. Hiszek a találmányom sikerében, a félmillió üveg fogyása is ezt bizonyítja. Génszintű vizsgálatokat végeztünk, több tízmilliós kutatási eredmények alapján teszünk javaslatot, mit mivel fogyasszon a beteg.
A civil szervezet segítséget kínál a rák elleni küzdelemben. Aki teheti, támogassa adója 1 százalékával az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesületét (számlaszám: 11737007- 20705790). (Győr, Rákóczi Ferenc u. 10. Tel.: 96/519-287,

e-mail: rairoda@t-online.hu , www.rakbetegek.hu.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázár és támogatás

A lakosság kétharmadát érinti majd a gáz- és távhőár-emelkedés ellensúlyozására kérhető támogatás. Nem mindegy, hogy a minimális 61, vagy az egyelőre maximálisnak tűnő 100 forintot fizetjük január elsejétől a gáz köbméteréért. A támogatás igényléséhez minden háztartás kap majd egy űrlapot, de már honlapunkról is letölthetők az űrlapok >> Tovább olvasom