Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Győrben dőlhet el, mi lesz a sürgősségi ügyeletekkel

Pénteken Győrben dőlhet el, hogyan működhetnek tovább országszerte a sürgősségi ügyeletek. Itt tartják ugyanis egy szakmai kongresszus keretében újabb közgyűlésüket a traumatológusok, akik korábban bejelentették: nem vállalnak többlettúlórákat októbertől.
A Magyar Traumatológus Társaság szeptember 21. és 23. között Győrben tartja éves kongresszusát és a fiatalok fórumát. A házigazdák egyike, a győri traumatológiai osztály vezető főorvosa, dr. Jancsó József elmondta: a baleseti sebészek lelkületét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az egyre nehezedő körülmények közt is tudományos konferencián fejlesztik tudásukat. Manapság a sajtóban mégsem szakmai kérdések miatt szerepelnek gyakran.

A kötelező munkaidőn túl is vállalnák

Lapunk is megírta: nem vállalnak többlettúlórákat október 1-jétől a traumatológusok – az egyhangú határozatot elfogadta a Magyar Traumatológus Társaság közgyűlése. A döntést a győri szakemberek is kötelezőnek érezték magukra. A Bajban a sürgősségi ellátás címmel szeptember 1-jén megjelent cikkünkben az is szerepelt: ennek következtében a megyei kórházban is október közepére összeomolhat a sürgősségi baleseti ellátás. Jancsó doktor reményei szerint azonban ez nem történik meg. Magyarázata alapján a törvényes, a kötelező munkaidőn túl is vállalnának többletmunkát, de szeretnék elérni, hogy alapórabérük 800–900 forintról 2000–3000 forintra emelkedjen.

Megegyezés születhet a kérdésben

– Az utóbbi években hat kolléga távozott az osztályról, helyükre nincs jelentkező, így jelentős többletmunka hárult emiatt is a maradókra. A traumatológustársadalom amúgy is elöregedett, kevés a fiatal, aki ezt a pályát választja – tájékoztatott a főorvos, aki úgy véli, mivel pénteken a kongresszus keretében az orvosok újabb közgyűlést tartanak, s kialakítják a helyzettel kapcsolatosan végső állásfoglalásukat, megegyezés születhet a kérdésben. Az pedig Győrben is megoldást jelenthet.
Mi dolgozni akarunk, ezt bizonyítja, hogy évtizedek óta soha nem akadt meg a sérültellátás. Áldozatvállalásra is készek vagyunk, de ehhez kell a kórház és a kormányzat értő együttműködése is.

Ennek a feladatnak az egészségügy szerkezetének átalakítása nélkül csak egyre több konfliktussal, kollégáim áldozatvállalásával lehet eleget tenni – mondta dr. Jancsó József.
Hozzátette: az egészségügy a rendszerváltás óta lényegében strukturális változás nélkül, szent tehénként maradt meg, de közben a világ körülöttünk megváltozott. Az orvosok munkafeltételei nehezedtek, a társadalmi megbecsülés pedig megítélése szerint nem megfelelően alakult.

A helyszínválasztásra hármas jubileum ad okot

A kongresszus házigazdája a Petz Aladár Megyei Oktató kórház baleseti sebészeti centruma. A helyszínválasztásra hármas jubileum ad okot: a társaság megalakulásának 40., a győri baleseti sebészet létrehozásának 50. és az azt megszervező dr. Patkós Imre születésének 90. évfordulója. A témák közt a kísérleti módszerek mellett a lábszár- és a bokatörések szerepelnek, mert az összes sérülés nagy részét ezek adják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segédlelkész a soproni reformátusoknál

A huszonhat esztendős Filotás Júlia személyében új segédlelkész érkezett a soproni református… Tovább olvasom