Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Győr, Sopron, Kulcs, Balatonakarattya: elemzik az elmúlt hetek gyilkosságait

Kriminalisztikai és kriminológiai szempontból is elemzi a rendőrség az elmúlt két hétben történt gyilkossági ügyeket.
Kriminalisztikai és kriminológiai szempontból is elemzi a rendőrség az elmúlt két hétben történt gyilkossági ügyeket. Az MTI által megkérdezett, kriminológiával foglalkozó szakemberek egybehangzóan azt mondták, az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, hanem súlyosabbá váltak az elkövetési módok, és ennek az okát a társadalmi változásokban kell keresni.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az ORFK bűnügyi főigazgatóságán vasárnap elemezni kezdték a balatonakarattyai, a soproni, a győri és a kulcsi gyilkossági ügyeket, és bár nem sorozatgyilkosságokról van szó, ezek "rendkívül tanulságos esetek".

A dandártábornok hangsúlyozta: a gyilkosság oka minden esetben más volt. A soproni előre kitervelt gyilkosság oka a nyereségvágy volt, Kulcson családirtás történt, a győri lövöldözés gyanúsítottja pedig önvédelemre hivatkozva ölt.

Garamvölgyi László úgy fogalmazott: "hosszú pályafutásom alatt nem találkoztam ilyen esetekkel", amikor két hét alatt bizonyosan tíz embert öltek meg. Mindez az emberek "biztonságérzetét erősen befolyásolja". Hozzátette, az emberölések száma valószínűleg az idén is azt elmúlt évek statisztikai átlagához közelítve, 180 és 220 között marad.

Az MTI által hétfőn megkérdezett, kriminológiával foglalkozó szakemberek egybehangzóan azt mondták, az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, hanem az elkövetési módok váltak súlyosabbá, és ennek az okát a társadalmi változásokban kell keresni.

Végh József kriminálpszichológus azt mondta: az üzleti és a magánéletben is az erőszakosabb, agresszívabb érdekérvényesítés nyer teret, és ugyanezt sugallják a fiataloknak a filmek, a virtuális játékok, a sajtóból áradó bulvárhírek. "Ezek a fiatalok a felnőtt én tudatossága nélkül fogadják el azt, hogy bűncselekményekkel lehet a leggyorsabban eszközökhöz, hatalomhoz jutni" - fogalmazott.

Végh József úgy véli: nemcsak a családban, hanem az iskolában és a mellette működő intézményekben is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a fiatalokban tudatosuljon, melyek azok a kulturális értékek, amelyek egy társadalmat jellemeznek, és amelyeket el kell fogadniuk.

Megjegyezte, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra is, hogy megtanulják, miként lehet a konfliktusokat békésen, hatékonyan kezelni akár a munkahelyeken, akár más közösségekben.

A kriminálpszichológus azt hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv szigorítása nem lehet megoldás az erőszakos, kirívó bűncselekmények visszaszorítására. A szülői felelősséget viszont erősítené, mert egyes fiatal felnőttek, tinédzserek esetében akár a fiatalkorúak veszélyeztetése mint önálló büntetőjogi kategória is felmerülhet.

Németh Zsolt kriminológus az elmúlt hetekben történt, több ember halálával végződő, fiatalok által elkövetett bűnesetekre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek között nincs összefüggés, a beszámítási és az érdekérvényesítési képességek is mások lehettek.

Hozzátette: egy-egy ember személyiségét a genetikai öröklődés, a fejlődés, a családi, az iskolai és egyéb közösségi tényezők is alakítják, de azt a vélekedést, hogy az erőszakos filmeket, játékokat néző fiatalok egy idő után nem tudnak különbséget tenni a valóság és a virtualitás között, egyetlen kutatási adat sem támasztja alá.

A soproni kettős gyilkosságra utalva a kriminológus megjegyezte: egy ilyen bűncselekmény traumát okoz a közösségben, önvizsgálatra ad okot és lehetőséget az embereknek, hogy elemezzék a történteket, és megvizsgálják, ők mit tesznek a közösségért, társaikért, hogy meghallják, észrevegyék a segélykiáltásokat, jelzéseket.

Az igazi prevenciót a közösségi beszélgetésekkel, a tanulással, a világ, egy jó könyv, színdarab megismerésével lehet elérni - véli a szakértő. Ez meggyőződése szerint akár arra is példát mutat, hogyan lehet hatékonyan kezelni egy-egy problémát, miként lehet kezelni egy-egy helyzetet úgy, hogy a fiatal átéli, beleképzeli magát ezekbe a szituációkba.

Az elmúlt hetekben több brutális gyilkosság is történt az országban: márciusban a baranyai Magyarlukafa és Vásárosbérc között egy 36 éves mozsgói férfi egy embert lelőtt, egyet késsel súlyosan megsebesített, mert orvvadászat miatt kérdőre akarták vonni.

Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca egyik lakásában egy 43 éves férfi lőfegyverrel agyonlőtte ismerősét, a lakás 64 éves férfi tulajdonosát, majd hazament, és öngyilkos lett.

A Fejér megyei Kulcson egy 23 éves férfi április elején négy családtagját ölte meg, három embert megsebesített.

Sopronban, az Anger réti lövészklubban a klub elnökét és egyik ismerősét lőtték agyon. A tettesek fegyvert és pénzt zsákmányoltak, majd elmenekültek. A gyilkosság három középiskolás gyanúsítottját másnap elfogta a rendőrség.

Balatonakarattyán egy üdülőövezeti családi házban három ember holttestét találták meg. Egy 56 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy napokkal korábban egy 70 éves férfit és egy 54 éves nőt megölt, míg a házban lakó 92 éves, magatehetetlen nő halálát az ellátatlanság okozhatta.

Egy 34 éves férfit azzal gyanúsítanak, hogy vasárnap Győrben egy vita után lelőtt két embert. Rendőrségi kihallgatásán a férfi önvédelemre hivatkozott.

Olvasóink írták

 • 18. Emeletesvakondlak 2012. április 25. 07:22
  „Istenem ezt a naivságot. NAV? Az autó sohasem ezen úriemberek nevén van. Csak "kölcsönkapják". Amúgy sajnálatosnak tartom, hogy előrángatták ezt a 7 évvel ezelötti ügyet, mert az korántsem volt akkora "bűncselekmény" mint a cikkekből sejlik. Pártfogói felügyeletet kapott, nem pedig fogházbüntetést, ami ilyenkor szokásos. Az sem hangzott el sehol, hogy az egyik áldozat és az elkövető távoli rokonok voltak.”
 • 17. Törpe 2012. április 24. 19:44
  „A semmi szálán függünk, az életünk éppúgy, akár az idegállapotunk. Hogy melyik felnőtt, vagy gyerek nyúl a fegyverhez, annak most legkevésbé van köze a liberalizmushoz ... Szégyen. A gyerekeké is, de leginkább mindannyiunké azt hiszem.
  Anarchiát akartok? Akkor vigyázzatok, hiszen lehet hogy legközelebb egy ilyen hozzászólás után már kemény adót fizettek!!! Aztán jön a NAV és behajtja... vagy nem.. Ha épp neked is van BMW 7-esed vagy egy jó haverod...”
 • 16. Graal 2012. április 24. 18:29
  „Érdekes, hogy a győri esetben a megbízó személye továbbra sem érdekel senkit, pedig az ő felelősségéz sem ártana vizsgálni...”
 • 15. Mankapunka 2012. április 24. 16:21
  „Mivel a Balkánon vagyunk,így ez egy alap dolog,ami most megy.

  Csak egy dolog hiányzik: Tulajdon védelme,és az önvédelem. Ugye,megvéded magad,a végén meg megkérdezik,miért verted el rajta a vaskukát.

  Az elmélet nyugati,de a gyakorlatban meg minden keleti.”
 • 14. öröksoproni 2012. április 24. 14:15
  „Iszonyú idegállapotban vannak az emberek, a semmi szálán függnek, biztonságérzet sehol, eluralkodott a kilátástalanság és segítség már régóta nem várható, nem hogy az államtól - amihez balga módon hozzászoktattak generációkat-, de egymástól sem. És Túrabakanccsal egyet kell értenem, sugárzik az agresszió a médiából, de a kormányok is az "oszd meg és uralkodj" régen jól bevált receptjét alkalmazzák ezúttal is sikerrel.”
 • 13. bojtár 2012. április 24. 12:14
  „Nem elemezni kellene attól már tele van a tökünk.
  Mellbe lőtte az őt kirabolni akaró niggerbűnözőt egy amerikai nagymama
  Pisztollyal védte meg magát egy 57 éves nő az egyesült államokbeli Georgiában két fegyveres rablótól - közölték hétfő este a szövetségi állam hatóságai.z asszony, bizonyos Lulu Campbell kisgyerekes lányát látogatta meg, amikor az eset történt. A házból kifele jövet beült az autójába, ekkor odalépett hozzá a két rabló, és pénzt követelt. Ő nem engedelmeskedett, emiatt az egyik férfi rálőtt, de nem találta el. A nagymama ekkorra már elővette pisztolyát, és mellbe lőtte a támadót. A meglőtt férfi ezután még le tudott adni lövéseket, de ezek mind csak az asszony autóját találták el.A másik rabló elmenekült. A megsebesült, 32 éves Brenton Lance Spencert kórházba szállították, és garázdaságért, valamint fegyveres rablótámadásért eljárást indítottak ellene. Az asszonynak kis üzlete és benzinkútja van, bevallása szerint mindig hord fegyvert - közölte a rendőrség a The Telegraph című helyi lappal.”
 • 12. sünci 2012. április 24. 11:37
  „Sok embernél vizsgálódhatnának,de.....!”
 • 11. agoston1754@freemail.hu 2012. április 24. 11:04
  „"9. Hunicum 2012.04.24. 10:32
  Akik egy kicsit is ismerik a győri éjszakai életet az tudja, hogy kik az áldozatok.
  Nincs mit elemezni ezen. A "Bikanyakú" úriemberért meg egyenesen nem kár. Több embert vert már el mint azt sem gondolná az olvasó. Azt is megkérdezném, hogy miből van BMW 7-ese mikor soha egy percet nem dolgozott?!"

  Én nem ismerem. DE HA ÍGY VAN AKKOR A NAV IS NYAKIG BENNE VAN.
  Mert hányszor ment oda, hogy "igazolja már legyenszives a befizetett adóját, hogy milyen keresetből vásárolta a BMW7-esét... Ezt vajon hányszor tette meg a NAV?”
 • 10. sünci 2012. április 24. 10:56
  „Normál,becsületes munkából nem is lesz soha,olyan autód! Örülsz,hogy megtudsz élni a fizetésből.”
 • 9. Hunicum 2012. április 24. 10:32
  „Akik egy kicsit is ismerik a győri éjszakai életet az tudja, hogy kik az áldozatok.
  Nincs mit elemezni ezen. A "Bikanyakú" úriemberért meg egyenesen nem kár. Több embert vert már el mint azt sem gondolná az olvasó. Azt is megkérdezném, hogy miből van BMW 7-ese mikor soha egy percet nem dolgozott?!”
 • 8. HarconaMarcos 2012. április 24. 09:35
  „A liberalizmus és az anarchia két külön dolog.
  Legalább annyira különböznek, mint ahogy az égvilágon semmi köze nem volt ezeknek a gyilkosságoknak egymáshoz, azon kívül, hogy időben közel álltak egymáshoz.”
 • 7. Goldmund 2012. április 24. 09:29
  „1. Túrabakancs 2012.04.23. 17:31
  "Én a médiákat, és egyéb agressziót közlő műsorokat /internet/ teszem felelőssé főképpen. "

  Hadd soroljak még fel néhány agressziót közlő műsort: rémHÍR TV, Echo TV műsorai, Magyar Nemzet cikkei, Orbán Viktor és Kövér László beszédeit vagy velük készített interjút közlő hírműsorok (bármelyik adón, vagy újságban).”
 • 6. urbaniastapista 2012. április 23. 22:11
  „+ Berzék, Gyöngyöspata .....”
 • 5. agoston1754@freemail.hu 2012. április 23. 19:24
  „"Győr, Sopron, Kulcs, Balatonakarattya: elemzik az elmúlt hetek gyilkosságait
  Kriminalisztikai és kriminológiai szempontból is elemzi a rendőrség az elmúlt két hétben történt gyilkossági ügyeket."

  MÁR RÉGES RÉG ELKÉSTEK!!!!!!!!!
  A Veszprémi gyikoság idején kellett volna ezt megtenni, és hatékony akciótervet készíteni!!! Nem elmaszatolni az ügyet, meg "fickós verekedésre" kellett volna kinevezni azt a büncselekményt!!! Saját maguknak hazudtak. Most kibujt a szög a zsákból.
  Most azt ne mondják a rendőrök, hogy nincs elég személy...
  Sajnálom, hogy ide jutott a magyar társadalom...”
 • 4. gjozsi88 2012. április 23. 19:00
  „Túrabakancs!
  Ha 10 év is kevés lesz, akkor Pintérék miért igértek 2 hét alatt rendet????
  Ja.....és a háromcsapásnak miért nincs elrettentő hatása, pedig most már lassan ott tartunk, hogy egyszer el is követik a három büncselekményt.....azaz már nem is egyesével ölnek!
  talán érdemes lenne keresgélned a romló életkörülmények okozta társadalmi feszültség közt!!!!”
 • 3. Agent 2012. április 23. 18:38
  „Ez is pont két hete volt! Kár kihagyni! Itt indíték sem volt!
  http://index.hu/belfold/2012/04/21/allt_a_pultnal_halalra_vertek/”
 • 2. ruig 2012. április 23. 18:29
  „2.Túrabakancs 2012.04.23. 17:31
  A rosszul felfogott liberalizmust,valamint az emberi értékek el laposodását, nagyszülők,szülők értékrendjének fel rúgását írtam le a soproni kettős tragédiával kapcsolatban.H2SO4 fedőnevű hivatásos provokátor,magát valami szellemi vezérnek tekintő egyed a következő hozzászólást írja részemre: "Most te melyik szélsőjobboSS párthalmazatol vettél kölcsön szolamokat"?/ Helyes írási hibák eredeti idézése./ " na de ha te itt irtad le a libsiző szövegedet,hát legyen."
  Majd folytatja Tudom most te és elvtársaid<moderélva>ban vannak,mivel nem cigányozhattok!!!!
  Le fröcskölni megvádolni,had magyarázkodjon az egyén,ha nem magyarázkodik, akkor elismerte az általa kreált bűnt.Mesterien keveri a <moderálva>t.Betegesen vágyik arra,hogy a rasszista jelzőt valakire rá rakja. A kettő S-betű alkalmazásának mestere.-Tehát felhívom szíves figyelmed a liberalizmus=anarchia kifejezésedtől,majd nagyon előugrik,és rögtön jön a- kommunikációs agresszor -III/III-as módszerekkel belesző NAGY INTRIKÁKAT írásodba,hogy az emésztése probléma mentes kegyen.”
 • 1. Túrabakancs 2012. április 23. 17:31
  „Időjárási frontok gyünnek´ mennek, ez kiborítja az állampolgárokat. Persze mindjárt
  megjelenik pár hozzászóló, akik egyenesen Pintér Sándort, és Orbán Viktort fogják
  ezen halálesetekkel összefüggésben felelőssé tenni. Ami tény, feszültebbek minden téren
  az emberek, ennek oka sokrétű, nem lehet egy okra következtetni emiatt. Én a médiákat,
  és egyéb agressziót közlő műsorokat /internet/ teszem felelőssé főképpen. Hosszú távon ezeknek igenis
  van szerepük az agresszió növekedésében. Kb. 5-10-év alatt lesz meg a káros hatásuk.
  A nagy liberalizmus=anarchia! A rendbetételre 10-év is kevés lesz sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlagosan 230 ezer forintot keresnek a Magyar Honvédség katonái

Átlagosan bruttó 229 ezer 803 forintot keresnek a Magyar Honvédség katonái - derült ki az… Tovább olvasom